Sprovod don Ivana Prelasa u Srijanima

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Prelas ispraćen je na posljednji počinak u utorak, 9. srpnja 2024. godine u Župi Srijane – Dolac Gornji u 56. godini života i 31. godini svećeništva.

Misu i sprovodne obrede predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom u miru mons. Marinom Barišićem, generalnim vikarom splitsko-makarske nadbiskupije mons. Franjom Frankopanom Velićem, pastoralnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljkom Antom Ančićem, župnikom Župe Srijane – Dolac Gornji don Tihomirom Jurčićem te uz sudjelovanje ostalih 60 svećenika.

U prepunoj župnoj crkvi misi su nazočili članovi obitelji, časne sestre, mještani župe te mnogobrojni vjernici iz župa u kojima je don Ivan djelovao.

Na početku mise predslavitelj mons. Zdenko Križić izrazio je prisutnima, na poseban način rodbini i najbližim suradnicima, svećenicima i cijeloj Nadbiskupiji, iskrenu ljudsku i kršćansku sućut.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je govorio o otajstvu smrti. Bez obzira što po Objavi znamo da smrt nema konačnu riječ, ona nas i dalje uvijek dočeka nespremne i u našim je očima i dalje zbunjujuća i dramatična, započeo je otac nadbiskup. Štoviše, i sam naš Spasitelj Isus Krist u susretu sa smrću doživljava tjeskobu tako da su evanđelisti zabilježili da ga je „spopala žalost i tjeskoba“ te da mu je „duša na smrt žalosna“ dotle da je zavapio „da ga mimoiđe ova čaša“ (Mt 26, 37-39).

Foto: Borko Gunjača

U tim njegovim vapajima utkani su svi žalosni i tjeskobni vapaji čovječanstva svih vremena, istaknuo je. Iako Isus u kontekstu smrti uvijek naglašava pobjedu uskrsnuća i definitivni poraz smrti, no ne izbjegava izraziti i njezinu dramatičnost. Tako je tješio Mariju i Martu kada im je umro brat Lazar, govorio im je o vječnom životu i uskrsnuću, neizbježnosti smrti, ali je svejedno, kao pravi prijatelj, zaplakao s ožalošćenima. Isus naglašava definitivnu pobjedu nad smrću. Tu se krije nada i odgovor za našu budućnost i smisao života. Bog u Isusu objavljuje posve novu perspektivu ljudskog života, istaknuo je.

Nakon toga nadbiskup je kazao kako je posjetio don Ivana u bolnici prije nego što je umro. Istaknuo je da don Ivan nije očajavao jer je i sam vjerovao da u Kristu po vjeri imamo život vječni. U tom kontekstu nadbiskup je kazao da čovjek na kraju života ima samo jednu želju, a to je da nam Bog oprosti i tako izmireni da prijeđemo s ovoga svijeta. „Smrt nam govori koje su stvari u životu važne, a do kojih stvari ne treba puno držati“, zaključio je nadbiskup.

Prije sprovodnih obreda pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić ukratko je prikazao život i rad don Ivana, a generalni vikar  mons. Franjo Frankopan Velić prenio je izraze sućuti koje su izrazili riječki nadbiskup i metropolit mons. Mate Uzinić i biskup vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan. Na kraju je oproštajnu riječ uputio, u ime svih svećenika i župljana Doca Donjega, mons. Pavao Banić. Sprovodne obrede predvodio je župnik domaćin don Tihomir Jurčić.

_________________

Don Ivan Prelas

(1968.-2024.)

IN MEMORIAM

Don Ivan Prelas sin oca Marka i majke Mile r. Tadić, rodio se u Splitu 6. siječnja 1968. Roditelji su imali dvoje djece, dva sina. Ivan je u sebi nosio klicu duhovnog zvanja. Osmogodišnju školu završio je u svom rodnom mjestu Srijane. Nakon toga godinu dana je tražio jasnoću oko životnog poziva, javlja se u Sjemenište u Splitu i pohađa Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju gdje je maturirao 1986.

Po završetku sjemenišne gimnazije Ivan nastavlja svoj započeti put i duhovnu formaciju. Primljen je kao bogoslov Splitsko-makarske nadbiskupije u Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu i upisuje šestogodišnji filozofsko-teološki studij na Teologiji u Splitu današnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Studij je morao prekinuti 1988/89 jer je pozvan na osluženje vojnog roka.

Na Blagdan Krista Kralja u nedjelju 22. studenoga 1992. tadašnji pomoćni biskup mons. Petar Šolić zaredio je u Konkatedrali u Splitu Ivana i petoricu drugih svećeničkih kandidata za đakona. Sveti red prezbiterata primio je 27. lipnja 1993 u istoj konktedrali preko ruku nadbiskupa mons. Ante Jurića. Nadbiskup Jurić je tom prigodom zaredio 11 svećenika, četvoricu članova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i sedmoricu dijecezanskih svećenika.

Prvu godinu svoga svećeničkog rada djelovao je kao župni vikar u Župi sv. Josipa u Veloj Luci na Korčuli u Dubrovačkoj biskupiji. Tadašnji dubrovački biskup mons. Želimir Puljić u nedostatku svećenika zamolio je splitsko-makarskog nadbiskupa Antu Jurića da mu kao ispomoć na određeno vrijeme dadne nekog od svojih svećenika. Tako je don Ivan poslan za godinu dana na pastoralnu službu u Dubrovačku biskupiju.

Godine 1994. don Ivan se vraća u svoju matičnu nadbiskupiju i imenovan je župnikom Župe Srijane Dolac Gornji. Za tu će župnu zajednicu pastoralno skrbiti šest godina te četiri godine kao ekskurzor posluživati i Župu Trnbusi. Zbog pastoralnih potreba premješten je 2000. iz Srijana u Medov dolac za župnika tamošnje župe sv. Roka.

Nakon sedam godina župnikovanja u Medovu docu po dekretu nadbiskupa Marina Barišića 2007. don Ivanu je povjerena služba župnika Župe sv. Martina u Donjem Docu. To je i posljednja postaja u njegovu pastoralnom djelovanju na kojoj je proveo više od polovine svoga aktivnog svećeničkog života. U spomenutom dekretu nadbiskup Barišić piše: “Iskreno Vam zahvaljujem za vršenje dosadašnje službe. U povjerenoj Vam župi želim radost služenja Gospodinu, kao i spremnost svekolike suradnje s vjernim Božjim pukom koji Vam se povjerava.”

Prošle godine don Ivan je obolio od zloćudne bolesti i operiran u KBC-u u Splitu. Nakon bolničkog liječenja i kućne njege u Svećeničkom domu u Splitu te terapijskih tretmana uspio se donekle oporaviti i nastaviti svoju župničku službu u Donjem Docu. No nedavno se ista bolest ponovno vratila. Na svetkovinu Rođenja sv. Ivan Krstitelja, 24. prošlog mjeseca dopremljen je u bolnicu na Križine. Liječnički nalazi su ukazivali na uznapredovanu fazu i brzo širenje zloćudne bolesti. Don Ivan je bio svjestan svojega stanja i predan u volju Božju strpljivo podnosio svoju patnju.

Preminuo je u nedjelju 7. srpnja u 56. godini života i 31. godini svećeništva. Preporučimo našega brata svećenika Gospodinu koji ga je pozvao u svećeničku službu da ga svojim milosrđem opere od svih grijeha i spona smrti, nagradi sve dobro i plemenito što je učinio te ga primi u svoje kraljevstvo radosti, mira i života vječnoga. (NA Ančić)

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Velike Gospe u Sinju donosimo u cijelosti:
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u crkvi Svete ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje povodom 500. susreta ...
Župljani Župe sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice svečano su proslavili 5. kolovoza blagdan Gospe od Milosti te Dan pobjede ...
Imoćani su 2. kolovoza svečano proslavili blagdan Gospe od Anđela zaštitnice Imotskog i Imotske krajine te ujedno i Dan ...
Župljani Župe sv. Jure iz Biorina svečano su proslavili blagdan Gospe od Anđela te ujedno i stotu godišnjicu ...
Župljani Župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije iz Kaštel Štafilića, u utorak 16. srpnja, svečano su proslavili ...