Župljani Župe sv. Jure u Biorinama proslavili stotu godišnjicu postojanja

Župljani Župe sv. Jure iz Biorina svečano su proslavili blagdan Gospe od Anđela te ujedno i stotu godišnjicu postojanja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić uz koncelebraciju župnika domaćina don Miroslava Vidovića te sedmoricu ostalih svećenika.

Misi je prethodila svečana procesija s kipom Gospe od Anđela praćena Mješovitim zborom, svečanim barjacima, svećenicima te mnogobrojnim hodočasnicima.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup je govorio o kršćanskom nasljedovanju Marijina života. Blagdan Gospe od Anđela usko je vezan uz sv. Franju, Franjevački red, ali i malenu crkvicu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji od Anđela u blizini Asiza. To je crkvica u kojoj je sv. Franjo doživio jako iskustvo Boga. To mjesto je postalo duhovna oaza, izvorište milosti i trajno nadahnuće za sve kasnije članove franjevačkog reda. Štovanje blagdana Gospe od Anđela, po franjevcima, proširilo se po cijelom svijetu. „Želja svetoga Franje je bila da svi koji s vjerom i ljubavlju pohode Marijinu crkvicu iskuse onu istu Božju ljubav i njegovo milosrđe koje je on sam iskusio što je radikalno promijenilo njegov život“, istaknuo je na početku otac nadbiskup.

Nadbiskup je upozorio da nije potrebno da nam Marija samo bude pomoćnica, nego nam mora biti i uzor koji moramo životom nasljedovati. Tu je istaknuo tri obilježja Marijine veličine koje trebamo nasljedovati: poput Marije moramo cjelovito i slobodno prianjati uz volju Božju, prihvaćati Božju Riječ i provoditi je u djelo, u svojem djelovanju biti nadahnut ljubavlju i duhom služenja, istaknuo je između ostaloga.

U drugom dijelu propovijedi nadbiskup je govorio o tome što znači tražiti i prihvaćati volju Božju u vlastitom životu. „Najjednostavnije to znači postaviti pitanje u svim životnim situacijama što Bog želi da ja sada učinim“, kazao je nadbiskup. U životu ćemo naići na situacije kada nije lako odgovoriti na to pitanje. No, ni Mariji nije uvijek bilo lako razumjeti sve događaje života. Evanđelisti bilježe da Marija o svim događajima razmišlja u svojem srcu i molitvom ih preporučuje Bogu. Ona u najtežim trenutcima ne prigovara Bogu već ima pouzdanje i čvrstu vjeru da s Bogom ne može nikada izgubiti bez obzira koliko teško bilo. Tako, ako Bog od nas traži žrtvu, to nikada ne čini da se s nama iživljava, nego zato što vidi da ćemo preko toga dobiti puno veće vrijednosti: „Istina, najčešće to ne možemo vidjeti u tom trenutku, pa zato napravimo pogrješne izbore. Samo vršenjem Božje volje čovjek može imati mir duše i vedrinu srca. A od toga nema za čovjeka veće sreće“, istaknuo je otac nadbiskup.

Foto: Borko Gunjača

Zaključujući propovijed nadbiskup je kazao da Bog posebno nagrađuje ono što se čini u skrovitosti i diskreciji. Evanđelisti ne donose nikakve izvještaje o Marijinim čudima. Ona je živjela skrovito i poručuje nam i danas da učinimo sve što nam Isus kaže. „Samo je u ovome istinska životna sigurnost i sreća koju će osjetiti za svog ovozemaljskog života svaki onaj koji bude živio u skladu s ovim njezinim savjetom“, zaključio je nadbiskup zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije na sav vjerni puk.

Pri kraju mise župnik domaćin don Miroslav Vidović zahvalio je predslavitelju misnoga slavlja, svim vjernicima, napose svim Biočankama i Biočanima.

Inače, župljani su se za blagdan pripremili trodnevnicom koju su predvodili bivši župnici don Ivan Vrdoljak i don Dražen Dukić te misionar don Jakoslav Banić.

Na uočnicu blagdana pripremljen je bogati kulturno-zabavni proigram. Između ostaloga na mjesnom igralištu je upriličen besplatni koncert u izvedbi klape HRM-a Sveti Juraj. Proslava i kulturno-zabavni program završio je na sam blagdan kasno navečer, sajmom OPG-ova, tradicionalnim Ganagafestom s gangašima i guslarima te nastupom TS Dukati.

Napomenimo i dvije zanimljivosti. Naime, misi je nazočio među svećenicima i fra Ante Perković koji je bio zarobljenik u srpskom logoru za vrijeme Domovinskoga rata kao župnik Borova Naselja u Vukovaru, a čiji su roditelji rođeni u Biorinama. Drugo, na kraju mise prvi put je izvedena pjesma posvećena Biorinama i Gospi od Anđela koju je napisala Marijana Škare, a uglazbila njezina kći Nina.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Male Gospe u Vepricu donosimo u cijelosti:
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je, u nedjelju 25. kolovoza, u župnoj crkvi sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svetu misu zadušnicu za blagopokojnog župnika ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano misno slavlje na blagdan sv. Roka 16. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe, 15. kolovoza ...
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Velike Gospe u Sinju donosimo u cijelosti:
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u ...