Trogirski dominikanci svečano proslavili blagdan sv. Dominika

U crkvi sv. Dominika i Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru svečano je, 8. kolovoza, proslavljen blagdan svetog Dominika.

Slavlje je započelo ispred crkve dočekom franjevaca i nakon što su izmijenili riječi dobrodošlice i otpjevali antifonu dočeka braće, uslijedilo je misno slavlje koje prema tradiciji kod dominikanaca za blagdan sv. Dominika predvode franjevci. Isto tako, dominikanci kod franjevaca predvode misna slavlja povodom blagdana sv. Franje.

Svečano misno slavlje predslavio je fra Ivan Jelić, predstojnik Franjevačkog samostana sv. Ante na Dridu, uz koncelebraciju starješine trogirskog dominikanskog samostana fr. Petra Galića, fr. Joze Čirka i fr. Josipa Dolića.

Nakon čestitke dominikancima povodom blagdana utemeljitelja Reda propovjednika, predslavitelj misnog slavlja podsjetio je na činjenicu da je sv. Dominik živo na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće te da bi on danas svima nama trebao biti uzor. Istaknuo je kako je sv. Dominik, poput svog suvremenika Franje Asiškog, brinuo za siromašne. Bio je jedan od poznatijih ljudi srednjega vijeka te se uz njega i njegov red veže procvat sveučilišta u Europi. Također je bio izvrstan propovjednik, čovjek koji je imao običaj i na ulicama tumačiti vjeru.

„Isus zahtjeva otvorene oči, da vidimo patnje drugoga, da slušamo istinu i da za nju svjedočimo. Kaže nam da smo mi sol zemlje, ali ako sol obljutavi čime će se osoliti? Sveti Dominik i njegova braća propovijedali su evanđelje po trgovima i po crkvama, bili su vjerni nauku Svetog pisma i predani Katoličkoj Crkvi. I mi danas trebamo biti pravi kršćani, da nam kršćanstvo ne prestane izlaskom iz crkve, vratimo ga u svoje obitelji, na svoja radna mjesta. Budimo i mi jednostavni, iskreni i suosjećajni poput sv. Dominika, primijetimo potrebe drugih, nemojmo se plašiti nasljedovati Isusa“, poručio je fra Ivan Jelić u nadahnutoj homiliji.

Fr. Petar Galić je na kraju misnog slavlja subraći i svim okupljenim vjernicima čestitao blagdan utemeljitelja Reda te uputio zahvale svima koji su doprinijeli da se dostojno proslavi.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je misno slavlje na blagdan Male Gospe u nedjelju 8. ...
Vjernici Župe Kraljice Neba i Zemlje u Pločama proslavili su u četvrtak 5. rujna 2024. spomendan sv. Majke Terezije, ...
Svečanom misom u Staševici u ponedjeljak 26. kolovoza 2024. proslavljen je spomendan sv. Staša (Anastazija Solinskog), ...
Na blagdan Velike Gospe u Trogiru je tradicionalno održana procesija s Gospinim kipom ulicama grada i rivom.
Na svetkovinu Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza, ispred crkve UBD Marije na Oblićevcu u Župi Plina - Stablina, ...
Župa sv. Lovre u Trogiru proslavila je 10. kolovoza svetkovinu svog nebeskog zaštitnika.
U crkvi sv. Dominika i Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru svečano je, 8. kolovoza, proslavljen ...
Na blagdan Gospe Snježne u ponedjeljak 5. kolovoza središnje misno slavlje u crkvi Gospe Snježne u župi Vid predslavio ...