Mons. Marin Barišić predvodio misno slavlje na četvrtom susretu duhovnih zvanja neretvanske doline u Vidu

Četvrti susret duhovnih zvanja doline Neretve održan je u subotu, 27. srpnja 2024. u crkvi Gospe Snježne u Vidu.

Misno slavlje predvodio je umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Koncelebrirali su mons. Ranko Vidović, župnik don Milivoj Čale, preč. Stipe Jerković i brojni svećenici.

„Nema svetih, izvrsnih, pravednih. Krist je došao radi bolesnih, radi grešnika – u takvu kategoriju svi spadamo – i grešni smo i sveti, takva je i naša Crkva! Gospodin preko naše slabosti, grešnosti, želi nam reći da je Crkva plod njegove milosti! Slaveći naše jubileje, vidimo da je sve manje mladih misa, ali vjerujem, da će iz ovih jubileja doći poticaj i ohrabrenje, za one, koji u sebi osjećaju Gospodinov poziv“, rekao je mons. Barišić sudionicima susreta osvrćući se na misao da su svi članovi Crkve pozvani. Dodao je da mnogi poziv osjećaju, ali nisu sposobni odgovoriti na njega. Predvoditelj je kazao da to čine jer ne žele izgubiti svoju slobodu, što je pogrešno, smatra. „To je najbolji način da ostvarimo sebe, svoju slobodu“, napomenuo je.

„Nas je Gospodin pozvao i zahvalni smo mu za to, a ovaj dar koji nam je udijelio, nije dar samo nama, nego dar smo za druge“, istaknuo je nadbiskup Barišić te dodao da ih je sve formirala obitelj, ali i župna zajednica.

Rekao je da je potrebno tišina kako bi se mogao čuti Božji glas. „Gospodin danas jače zove, upravo zbog buke, jer smo postali ‘gluhi’“, kazao je.

Napomenuo je da „Gospodin zna da Savao može postati Pavao“. Iz tog razloga Bog ima strpljenja. Nadbiskup je naglasio da Bog „prati i vjeruje“ da svi mogu „biti dobro sjeme i dati dobar urod“.

„Umjesto da osuđujemo u sebi zlo i njega kontroliramo, nažalost, često prokazujemo i osuđujemo zlo u drugome. Nismo zreli! Gospodin nas poziva da pripazimo na svoje srce, da vidimo što u nama raste, a vjeruje, da dobro može pobijediti, zlo nema budućnosti, kukolj nema budućnosti; žito ima, ali i žito ima svoj problem! Pozvani smo vidjeti sebe, svoj život, svoju duhovnost, svoj rast, svoje upoznavanje Njega; što nam je On bliži, vjerujem, bit ćemo otvoreniji, straha će biti manje, sloboda će biti potpuna, neće nam biti stranac. Neka Gospodin svima nama prosvijetli srce i um i učvrsti u dostojanstvu i daru kojeg nam je dao, da bismo mogli biti blagoslov sebi i onima među koje nas je poslao“, zaključio je homiliju nadbiskup Barišić.

Na misi je pjevao župni bend.

S područja doline Neretve potekla su 4 (nad)biskupa, 50 svećenika, 60 časnih sestara i 4 kandidata za svećeništvo.

Čestitku splitsko-makarskog nadbiskupa Zdenka Križića koji nije mogao nazočiti susretu, u ime organizacijskog odbora, pročitao je fra Josip Repeša. U njoj je mons. Križić istaknuo važnost takvih susreta. Potrebno je moliti za nova duhovna zvanja, ali i zahvaljivati za one koji su se već odazvali pozivu, koji su na putu.

Nije najvažnije ustrajati u pozivu, nego ustrajati u vjernosti, a vjernost zavisi od srca i njegove povezanosti s Bogom. Važno je, za pozvane osobe, da znaju bdjeti nad vlastitim srcem, da ga ne ispune sobom i svojim egoizmom, naglasio je uz blagoslov i čestitke, mons. Križić.

Čestitke i pozdrave, među ostalim, uputili su i nuncij Martin Vidović, nadbiskup Petar Rajič, zlatomisnik fra Josip Bebić i fra Domagoj Volarević. Zahvalu za sve, na kraju misnog slavlja, uputio je i župnik Milivoj Čalo.

„Vjerujem da je svima nama danas ovaj susret, naša mlada misa. Možemo doći u svoj rodni kraj i reći ‘Bogu hvala i hvala braći i sestrama’ koji nas prate u molitvi“, poručio je fra Josip Repeša, pozvavši na sljedeći susret koji će se održati 26. srpnja 2025. u Bagaloviću.

Nakon misnog slavlja na grobu don Marija Volarevića izmoljena je molitva za pokoj njegove duše, kao i za duše ostalih svećenika, redovnika i redovnica, gdje god su pokopani.