Nadbiskup Križić blagoslovio obnovljeni oltar i crkvicu sv. Roka u Sitnom Gornjem

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano misno slavlje na blagdan sv. Roka 16. kolovoza, u Župi sv. Luke ev. u Sitnom Gornjem, tijekom kojeg je blagoslovio obnovljeni oltar i crkvicu sv. Roka čiji prvi spomen datira još iz davne 1748. godine. U koncelebraciji su bili: župnik domaćin don Jure Bjeliš, župnik Župe Presvetog Trojstva iz Sitnog Donjeg don Ivan Vrdoljak te nadbiskupov tajnik don Renato Pudar.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je govorio o životu svetoga Roka koji je, iako kratak, bio obilježen djelima ljubavi prema najjadnijim bolesnicima. On se iz ljubavi prema Bogu nije bojao izložiti svoj život služeći najpotrebnijima. „Dobroj je razumio svog Učitelja Isusa koji je rekao da nema veće ljubavi nego kada netko život svoj dade za braću i sestre. A sveti Roko je baš to napravio. Zato je ostao trajno živjeti u sjećanju ljudi“, istaknuo je na početku otac nadbiskup.

Nadovezujući se na evanđeoski odlomak (Mt 25,31-46) nadbiskup je kazao da je život sv. Roka bio usko vezan uz prispodobu o „Posljednjem sudu“: „Ovu prispodobu bismo mogli nazvati još i posljednji životni ispit. Na tom ispitu nema iznenađenja. Unaprijed znamo materiju na temelju koje ćemo biti ispitivani ili suđeni. To će biti na bazi djela ljubavi koje smo iskazivali ili ne iskazivali našim bližnjima“, kazao je nadbiskup nadodajući da je glavna stvar u našem životu prepoznavati lik Isusa Krista u siromasima, bolesnima, pa čak i u onima koji su nam antipatični, ili dosadni.

Isus se poistovjetio sa svakim čovjekom, i on ima lica koliko ima ljudi na zemlji. Nakon uskrsnuća Marija Magdalena ga ne prepoznaje jer je njegovo lice od sada lice svakog čovjeka. „Ulaznica za kraljevstvo Božje se kupuje djelima ljubavi. Ne samo prema nekima, nego prema svim potrebitima. Djela ljubavi nikada nisu uzaludna. Možda ti nekada osoba kojoj si učinio dobro, ne samo da neće uzvratiti, nego neće reći ni hvala, a nekada se može dogoditi čak i to da ti uzvrati nekim udarcem, ali nikada zbog toga nemojmo odustati činiti dobro“, istaknuo je nadbiskup.

Nema nikoga tko nije sposoban činiti dobra djela. To ne moraju biti herojska djela, nego djela malih čina dobrote i ljubavi, malih usluga i pažnji: „Nisu najveći siromasi oni koji nemaju dovoljno materijalnih dobara, nego oni koji nemaju bližnjih, koji se osjećaju sami i napušteni“, kazao je nadodajući da je Bog posebno pažljiv na male geste ljubavi.

Zaključujući propovijed nadbiskup je istaknuo da Bog poziva svakog čovjeka na djelatnu ljubav jer je to sigurna ulaznica u život radosti i punine, kazao je zazivajući zagovor svetoga Roka na sve župljane Sitnoga Gornjeg.

Pri kraju mise župnik domaćin don Jure Bjeliš zahvalio je ocu nadbiskupu na predvođenju misnoga slavlja te blagoslovu obnovljenog oltara i crkvice sv. Roka. Također, zahvalio se svim župljanima koji su ga prije godinu dana potaknuli na obnovu crkvice, ali i donatorima koji su najzaslužniji za obnovu.

Pjevanje tijekom mise predvodio je Mješoviti župni zbor sv. Luke ev. iz Sitnog Gornjeg, a zajedništvo nakon euharistijskog stola nastavilo se na narodnom slavlju u organizaciji Župe.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Male Gospe u Vepricu donosimo u cijelosti:
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je, u nedjelju 25. kolovoza, u župnoj crkvi sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svetu misu zadušnicu za blagopokojnog župnika ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano misno slavlje na blagdan sv. Roka 16. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe, 15. kolovoza ...
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Velike Gospe u Sinju donosimo u cijelosti:
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u ...