Svećenici, redovnici i redovnice Zadarske nadbiskupije hodočastili u Svetište Gospe Sinjske

Svećenici, redovnici i redovnice Zadarske nadbiskupije, predvođeni nadbiskupom Milanom Zgrablićem i umirovljenim nadbiskupom Želimirom Puljićem, hodočastili su 19. lipnja u Svetište Gospe Sinjske.

Prije početka misnog slavlja župnik fra Antonio Mravak uputio je riječi dobrodošlice. Zahvalio je nadbiskupima što su na završetku katehetske i vjeronaučne godine izabrali Gospino svetište u Sinju kao mjesto gdje će Bogu zahvaliti na svim milostima za proteklo razdoblje. Potom je župnik upoznao prisutne s povijesti štovanja Čudotvorne Gospe Sinjske i čudesnom obranom Sinja 1715. godine. „Od 1687. godine kada su fratri iz Rame donijeli Gospinu sliku povijest Sinja i Cetinske krajine je pod okriljem Blažene Djevice Marije. Ona je se među pukom u Bosni i Rami slavila kao Majka od Milosti. Čudesnom pobjedom nad Osmanlijama u kolovozu 1715. godine, branitelji i vjerni puk su pobjedu pripisali nebu, zagovoru Majke od Milosti. Od tada se Majka od Milosti časti kao Čudotvorna Gospa Sinjska. Gospa je srce i duša Sinja i Cetinske krajine. Majka koja okuplja djecu iz svih hrvatskih krajeva, Bosne i Hercegovine – Rame, Duvna, Livna, Lašvanske doline. U njezinu čast i kao sjećanje na čudesnu pobjedu nad Osmanlijama u Sinju se igru viteška igra Alka“, kazao je župnik.

Misno slavlje predvodio je nadbiskup Milan Zgrablić. Suslavili su umirovljeni nadbiskup Želimir Puljić, gvardijan fra Marinko Vukman i još 80-orica svećenika.

U propovijedi nadbiskup Zgrablić je istaknuo važnost tog hodočašća. „Drago mi je da smo sabrani u svetištu Gospe Sinjske kao jedna velika obitelj, gdje nas povezuje ista vjera, Isus Krist koji nas je pozvao u svećeništvo, nebeska Majka Marija.“

Govoreći o važnosti Božje riječi u životu svećenika, nadbiskup je kazao kako preko nje svećenik može čuti Božji poziv za svaki novi dan. „Čuli smo u Božjoj riječi kako je Bog izraelski narod nosio na orlovskim krilima. I nas je Bog izabrao, on nas kao svećenike nosi u vršenju svećeničke službe. Kao što je želio da Izabrani narod ide putem svetosti, tako Bog i od nas traži da budemo sveti i idemo tim putem. Po svećeništvu smo dobili posebnu milost i snagu da sudjelujemo u Kristovoj velikoj svećeničkoj službi, da idemo putem svetosti i povedemo povjereni narod“, kazao je nadbiskup Zgrablić.

Govoreći o evanđeoskom odlomku koji opisuje događaj iz Kane Galilejske (Iv 2,1-12), nadbiskup je posebno naglasio važnost poslušnosti i slušanja u svećeničkom životu. „Marija kao brižna majka bdjela je nad svadbom u Kani Galilejskoj. Ona i nama govori da slušamo Isusa i sve što nam reče da to i učinimo. Važno je svaki dan u životu svećenika slušati Božju riječ i živjeti po njoj. Ako po njoj živimo, bit ćemo autentični i istiniti u svećeničkom poslanju. Posvetimo se Bogu i budimo ljudi Božjeg duha, donositelji kršćanske nade. Neka Gospodina po nama djeluje, u istini i poniznosti. Neka današnji dan, susret s Blaženom Djevicom Marijom, bude poticaj da živimo duhovno zajedništvo koje će se jednoga dana s Isusom nastaviti na vječnoj gozbi u nebu,“ zaključio je nadbiskup Zgrablić.

Na završetku misnog slavlja gvardijan i upravitelj svetišta fra Marinko Vukman uputio je riječi pozdrava i istaknuo važnost Čudotvorne Gospe Sinjske za Sinj i Cetinsku krajinu. „Nalazimo se na najsvetijem mjestu Cetinske krajine koje je Blažena Djevica Marija zagrlila i toliko povezala s Bogom da je duboko urezano u biografiju svakoga od nas, ali i povijesti hrvatskog naroda. Ovo svetište blagopokojni Splitsko-makarski nadbiskup Frane Franić  nazvao je srcem i dušom svoje nadbiskupije. Oče nadbiskupe Milane, pohodom Sinju sa svojim svećenicima i redovnicama obradovali ste nas fratre čuvare ovog svetišta i narod Božji Cetinske krajine“, kazao je gvardijan i upravitelj Gospinog svetišta u Sinju. Tom prigodom uime samostana i svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske gvardijan je uručio prigodne darove dvojici nadbiskupa, jubilarni medaljon iz 2015. s prikazom čudesne pobjede po zagovoru Majke od Milosti, jubilarni medaljon krunjena slike Čudotvorne Gospe Sinjske iz 2016. te monografiju „Zauvijek okrunjena“, i Ljetopis fra Petra Filipovića, prvoga povjesničara Sinja i Čudotvorne Gospe Sinjske.