Solin: Članovi splitskog ogranka HKLD-a proslavili blagdan sv. Luke

Članovi splitskog ogranka HKLD-a proslavili blagdan sv. Luke, u nedjelju 18. listopada u Marijanskom prasvetištu na Gospinom otoku u Solinu.

„Inicijativa da se okupimo u ovoj velebnoj novoj crkvi (nadamo se budućoj bazilici) došla je od našeg duhovnika don Stipana Šurlina, koji je sa don Rankom Vidovićem dogovorio termin u popodnevnim satima i to samo za nas. Trebali smo imati dovoljno...

Otok: Otkrivena spomen-ploča i poprsje fra Anđelka Milanovića Litre (1913.-1990.)

U prigodi 30. obljetnice smrti fra Anđelka Milanovića Litre (1913.-1990.), svećenika, franjevca, glazbenika, pedagoga i profesora otkrivena je njegova spomen-ploča na rodnoj kući i poprsje na Roknjači u subotu 17. listopada uoči blagdana sv. Luke, u Otoku kod Sinja.

Programu su nazočili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. Marko Mrše, splitsko-dalmatinski...

Odgođeno slavlje posvete crkve u Trogiru i đakonsko ređenje u Solinu

Zbog trenutne epidemiološke situacije i nakon savjetovanja s odgovornim osobama i epidemiološkim stručnjacima te uvažavajući njihove preporuke, obavještavamo svećenike, redovnike, redovnice i sve vjernike u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji da se odgađa najavljena Posveta crkve sv. Ivana Pavla II. u Trogiru koja se trebala održati 22. listopada 2020. god., kao i ovogodišnje đakonsko...

Ususret Svjetskom danu misija

Papinska misijska djela Hrvatske objavila su međunarodnu video poruku kojom misionari diljem svijeta te predstavnici mjesnih Crkava misijskih područja udružuju svoje glasove kako bi poslali poruku nade svijetu.

Papa Franjo istaknuo je svoju ljubav prema Papinskim misijskim djelima, ističući da su misije srce i identitet Crkve, a svjetska mreža Papinskih misijskih djela odražava bogatu...

Duhovna obnova u Zavodu sv. Jeronima

U četvrtak, 15. listopada, na liturgijski spomendan sv. Terezije Avilske, djevice i crkvene naučiteljice, u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu održana je mjesečna duhovna obnova. Voditelj je bio p. Mihaly Szentmártoni, duhovnik Zavoda, a prisustvovali su poglavari, svećenici pitomci te djelatnici Zavoda.

U uvodno dijelu duhovne obnove p. Szentmártoni je održao kratki...

Četiri misionara kod splitskih salezijanaca za Misijski dan

Listopad je misijski mjesec u kojem se na poseban način molimo i sjećamo naših dragih misionara. Splitski salezijanci na Kmanu proslavili su u utorak, 13. listopada Misijski dan u svojoj župi te je tom prigodom misno slavlje predvodio provincijal Hrvatske Salezijanske Provincije don Tihomir Šutalo uz prisustvo četvorice misionara njihove provincije: don Danka Litrića (Ruanda), don Ivana...

Obavijest iz Nadbiskupskog ordinarijata

Nakon što je osjetio simptome povišene tjelesne temperature, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić povrgnut je testiranju na COVID-19. Test je bio pozitivan.

“Kršćanski put – put suodgovornosti” - Kako pomoći misijama?

„U ovom svijetu izmučenom pandemijom, put kojim valja ići je put suodgovornosti, jer nitko se ne može sam spasiti.“ Potaknuti ovim riječima pape Franje koje je izgovorio na praznom trgu svetoga Petra kada je molio za cijeli svijet i mi kao dio te crkve smo suodgovorni za braću i sestre koje ovi događaji guraju u još dublje siromaštvo.

Njihov krik za našom bratsko-sestrinskom pomoći ne...

Okrugli stol: Franjevačka teološka misao i OFS

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u ponedjeljak, 5. listopada 2020., u prigodi svetkovine sv. Franje, „Okrugli stol“ o temi „Franjevačka teološka misao i OFS“, u dvorani „Dr. fra Karlo Balić“ na Trsteniku u Splitu.

Uz Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik, sudjelovali su predstavnici i iz ostala četiri...

Proslavljen blagdan Gospe od Ružarija u župi Otrić – Struge

U Malom Prologu ispred kapele sv. Ćirila i Metoda u župi Otrić – Struge u nedjelju 4. listopada proslavljen je blagdan zaštitnice Gospe od Ružarija, koji se inače slavi na prvu nedjelje u listopadu.

Misi koju je predslavio župnik Domagoj Jelača prethodila je procesija s Gospinim kipom oko kapele sagrađene 1900. godine.

Župnik Jelača zahvalio je svima koji su pridonijeli restauraciji...

Imotski: Sprovod fra Milana Ujevića

U četvrtak 1. listopada 2020. u Imotskom Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja oprostila se od fra Milana Ujevića – franjevca, svećenika i nadaleko poznatog čuvara kulturne baštine. Fra Milan Ujević preminuo je 28. rujna u Kninu u 84. godini života, 67. redovništva i 57. svećeništva. Od pok. fra Milana, uz svećenike, bogoslove, novake i časne sestre, oprostili su se njegova...

Kardinal Parolin predvodio slavlje sv. Jeronima u Rimu

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u srijedu 30. rujna blagdan sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja, nebeskog zaštitnika Hrvatske crkve i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Ovogodišnje svečano euharistijsko slavlje u povodu spomena 1600 godina od njegove smrti predvodio je kardinal Pietro Parolin, Državni tajnik Njegove Svetosti, s kojim su u koncelebraciji...

Međunarodnim znanstvenim skupom u Splitu počeli Dani svetog Jeronima

Međunarodnim znanstvenim skupom "Sveti Jeronim znameniti Dalmatinski muž" u Splitu su u četvrtak 24. rujna počeli sedmodnevni Dani svetog Jeronima, kojima se obilježava 1600. obljetnica smrti toga sveca zaštitnika Dalmacije. Organizator Skupa su: Književni krug Split, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu.

Uime...

U Splitu započela 13. molitvena kampanja za nerođene

U Splitu je započela trinaesta molitvena kampanja za nerođene u srijedu, 23. rujna, 2 mjesta bdijenja, pred rodilištem i poliklinikom Cito. Kampanja će trajati do 1. studenoga čak u 35 gradova u Hrvatskoj, na 37 mjesta bdijenja. Zaštitnik jesenske kampanje je sveti Josip, budući da je kampanja posvećena na osobit način muškarcima.  

„Svjedoci smo da puno očeva nosi ranu spontanog ili...

Split: Počinje 40 dana molitve za nerođene

'Marijanskom procesijom za život' u čast Bezgrješnom Srcu Marijinu započinje novih 40 dana molitve za nerođene u srijedu 23. rujna okupljanjem u 17.30 sati ispred splitskoga rodilišta (Spinčićeva 1, Split). Procesija započinje blagoslovom mjesta bdijenja, a potom će krenuti ulicom Matije Gupca do crkve Gospe od Pojišana gdje će se u 19 sati slaviti misa za blagoslov kampanje. Nakon mise...

Državni tajnik Svete Stolice susreo se s hrvatskim biskupima

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin nakon što je danas razgledao splitsku prvostolnicu i njezinu Riznicu susreo se i s hrvatskim biskupima koji su na izvanrednom zasjedanju HBK u Splitu. Kardinal Parolin će u srijedu 16. rujna u 10 sati u crkvi Svete Obitelji u Solinu zarediti za biskupa mons. Antu Jozića.

Državni tajnik Svete Stolice posjetio splitsku prvostolnicu i njezinu Riznicu

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin sa svojim suradnicima: kardinalov osobni tajnik mons. Vincenzo Turturro i mons. Mislav Hodžić iz Državnog tajništva, te apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua razgledali su u poslijepodnevnim satima u utorak 15. rujna splitsku prvostolnicu sv. Dujma i njezinu Riznicu.

S dugom i bogatom poviješću najstarije biskupije na...

Susret predsjednika Vlade RH i Papina državnoga tajnika u Splitu

Sastanak predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom upriličen je danas u utorak 15. rujna u Vili Dalmacija u Splitu.

Kardinal Parolin glavni je zareditelj mons. Ante Jozića, imenovanoga naslovnoga nadbiskupa Cisse, apostolskoga nuncija u Bjelorusiji, na misnom slavlju u srijedu 16. rujna u 10 sati u novoj župnoj crkvi...

Monografija don Slavka Rake: Hrvatska katolička misija Bielefeld

U Zagrebu je protekle godine 2019. pod naslovom Hrvatska katolička misija Bielefeld u nadbiskupiji Paderborn  1971.-2018 izdana monumentalna monografija o gotovo polustoljetnom  životu i djelovanju Hrvatske katoličke misije u Bielefeldu u Njemačkoj.  Autor je ove dobro uređene, mnogim slikama i dokumentima ilustrirane,  a dijelom dvojezične edicije...