Nadbiskup Križić predvodio misno slavlje povodom 500. susreta Marijine legije

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje povodom 500. susreta zajednice Marijine legije „Prezidij Gospe Karmelske“ u Župi sv. Mihovila ark. u Kaštel Kambelovcu. U koncelebraciji su bili: župnik domaćin don Ivan Čotić, župni vikar Župe sv. Stjepana pod Borovima fra Roko Bedalov te nadbiskupov tajnik don Renato Pudar.

Susret je započeo molitvom krunice i Legijskih molitava nakon čega je uslijedilo svečano euharistijsko slavlje.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je govorio o važnosti molitve i vjere u kršćanskom životu, ali i o Božjoj šutnji koja se može osjetiti na intenzivnom hodu vjere.

Nadovezujući se na evanđeoski odlomak (Mt 15, 21-28), u kojem Isus naizgled šuti na usrdne vapaje žene, nadbiskup je kazao da u Bibliji nalazimo niz identičnih iskustava: „Bog ne odgovara uvijek odmah na naše vapaje… Bog nekada odgađa da vidi koliko smo ustrajni, koliko strpljivi, kakva je naša vjera i ljubav u odnosu na njega. Jer često se dogodi da molimo i dobijemo, a onda na Boga zaboravimo“, istaknuo je nadbiskup.

I sam Isus je imao iskustvo Božje šutnje, kada je pred kraj svog ovozemaljskog života vapio da ga „mimoiđe kalež“, ali odgovora nije bilo. Na taj način ni mi u svojim životima i duhovnim iskustvima ponekad nećemo biti lišeni Božje šutnje: „Moramo znati da se Božji sat ne poklapa uvijek s našim. Jer Bog, kada i kasni, stiže na vrijeme. Glavni problem nije Božje kašnjenje nego naša vjera i naše pouzdanje u Boga“, kazao je.

Lako je vjerovati kada sve ide kako želimo, kada smo dobroga zdravlja, kada obitelj dobro funkcionira, kada financijska situacija ne stvara posebne probleme. No, vjera se kuša u poteškoćama i tamama života, istaknuo je nadbiskup nadodajući da bez obzira što naša osjetila nekada ne osjećaju Božju prisutnost, on nas nikada ne ostavlja, osobito ne u trenutcima patnje.

Na kraju evanđeoskog odlomka (Mt 15, 21-28) Isus udovoljava željama žene: „Kako se Boga vjerom može lako svladati. Kada vidi našu vjeru i ljubav, ispunja sve želje. Ovdje je vjera ove žene bila stavljena na kušnju i žena je pobijedila na neizmjernu Božju radost“, kazao je otac nadbiskup.

Zaključujući propovijed nadbiskup je istaknuo da Bog želi da budemo radosni i sretni, no ponekad radi rasta naše vjere nužna su trpljenja. Bog dopusti da nekada upadnemo u patnju da provjeri našu ljubav prema njemu, zaključio je nadbiskup zazivajući Gospodina da naša vjera nikada ne malakše.

Pri kraju mise župnik domaćin don Ivan zahvalio je svim svećenicima, vjernicima, župljanima, napose članovima zajednice Marijine legije „Prezidiji Gospe Karmelske, ali i svim ostalim članovima Marijine legije iz Nadbiskupije. Na poseban način zahvalio je predslavitelju misnoga slavlja koji je uzveličao 500. susret zajednice svojim prisustvom.

Pjevanje tijekom mise predvodio je Mješoviti župni zbor sv. Mihovila pod ravnanjem s. Marinele Delonga. Druženje članova Zajednice i vjernika s nadbiskupom, nakon euharistijskog stola, nastavilo se za obiteljskim stolom na prigodnom domjenku.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Male Gospe u Vepricu donosimo u cijelosti:
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je, u nedjelju 25. kolovoza, u župnoj crkvi sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svetu misu zadušnicu za blagopokojnog župnika ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano misno slavlje na blagdan sv. Roka 16. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe, 15. kolovoza ...
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Velike Gospe u Sinju donosimo u cijelosti:
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u ...