Nadbiskup Križić predvodio misu na početku 42. hodočašća mladih u Sinj

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u crkvi Svete Obitelji u Solinu 10. kolovoza na početku tradicionalnog 42. hodočašća mladih “od Gospina prasvetišta u Solinu do Svetišta Gospe Sinjske“ koje se i ove godine održalo u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

U koncelebraciji su bili: don Ivan Terze, predstojnik Ureda za pastoral mladih i studentski kapelan u Splitu, don Roko Kaštelan, župni vikar Župe Gospe od Otoka, o. Zvonko Martić OCD, župnik Župe sv. Mihovila na Kamenu te još trojica svećenika.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je govorio, nadovezujući se na blagdan sv. Lovre mučenika i đakona te na evanđeoski odlomak (Iv 12, 24-26), da se pravi kršćanski život dobiva i rađa plodom tek kada se istinski darujemo drugima i umiremo sebi i svojem egoizmu. „Svi smo mi pozvani da volimo svoj život i budemo zahvalni Bogu na daru života. Ali ako taj život ne dijelimo s drugima, ako ga ne trošimo u služenju, on će biti izgubljen. Ako se netko čuva od svega što je zahtjevno i teško, od svega što umara i iscrpljuje, ostat će bez života“, istaknuo je nadbiskup.

Bog nam nije darovao život da ga mrzimo nego da ga preobrazimo. A preobrazba života se događa kroz služenje i žrtvu, kroz „ubijanje“ u sebi svega onoga što život truje, a to su prije svega egoizam, oholost, samodostatnost, kazao je nadbiskup.

U drugom dijelu homilije nadbiskup se obratio mladima i govorio im o važnosti Marijine uloge u duhovnosti, ali i o značaju hodočašća u kršćanskom životu. „Veliki broj hodočasnika dolazi pješice iz dosta udaljenih krajeva. Mnoge osobe to čine kroz svoj zavjet Gospi, bilo kao oblik pobožnosti, bilo kao oblik žrtve koja se prikazuje Djevici, kao preporuka za njezin zagovor u daljnjim životnim kušnjama. Ovaj lijepi i hvale vrijedan oblik pobožnosti, poznat je od samih početaka kršćanstva, a datira još iz Starog Zavjeta. Psalmist veli: 'Blažen onaj komu je pomoć u tebi dok se sprema na svete putove'“, kazao je nadbiskup.

Hodočašća su sveti putovi, posebno kada se ide pješice. „Stoga, dragi mladi, gledajte da nam hodočašće u svetište u Sinj, bude, sveti put, da se na tom svetom putu i svetom mjestu duhovno obnovite, milosno ojačate, vjernički učvrstite“, zaključio je nadbiskup nadodajući da želi svima da se vrate svojim domovima i bližnjima puni nove Božje snage.

Pri kraju mise studentski kapelan don Ivan Terze zahvalio je predslavitelju misnoga slavlja, župnom vikaru na domaćinstvu, svim mladim i hodočasnicima kojima je uputio riječ ohrabrenja te tehničke smjernice u vezi hodočašća.

Napomenimo, okupljanje mladih započelo je u Solinu ispred crkve Svete Obitelji u 19.30 sati sakramentom pomirenja te euharistijskim slavljem u 21 sat koje je predvodio nadbiskup Zdenko Križić. Potom su mladi krenuli prema Sinju oko 22 sata i to preko Klisa i Dicma. U Svetištu Gospe Sinjske, u osvit nedjeljnoga dana 11. kolovoza, s mladim hodočasnicima misno slavlje u 6 sati slavio je predstojnik Ureda za pastoral mladih i studentski kapelan u Splitu don Ivan Terze.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Male Gospe u Vepricu donosimo u cijelosti:
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je, u nedjelju 25. kolovoza, u župnoj crkvi sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svetu misu zadušnicu za blagopokojnog župnika ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano misno slavlje na blagdan sv. Roka 16. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe, 15. kolovoza ...
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Velike Gospe u Sinju donosimo u cijelosti:
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u ...