Proslavljen blagdan Gospe Snježne u Vidu

Na blagdan Gospe Snježne u ponedjeljak 5. kolovoza središnje misno slavlje u crkvi Gospe Snježne u župi Vid predslavio je prof. dr. don Vedran Torić, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu.

Koncelebrirali su župnik don Milivoj Čalo, umirovljeni profesor don Ivan Kešina, župnik u Gabeli don Vinko Puljić i župnik u Gabela Polju don Bernard Marjanović.

„Svaka misa je Kristova kalvarijska žrtva, gdje On ne silazi s križa, ne odbacuje križ, već ostaje do kraja vjeran svome Ocu. Krist zna da odbaciti križ zapravo znači odbaciti Boga, a kada odbacimo Boga iz svoga života, tek tada naš život postaje nesnošljivi križ“, naglasio je uvodu propovijedi vlč. Torić te dodao „da smo prihvaćajući križ, sjedinjujući svoj križ s Kristovim i križem njegove Majke, sudionici Kristove otkupiteljske ljubavi“.

„Danas je blagdan Gospe Ledene – Gospe čije srce gori u ljubavi za Boga. Marija nas danas poziva pogled usmjeriti na Srce njezina Srca. Marija nikada ne prestaje moliti za nas, jer u svakom od nas vidi svoju djecu, ljubljenu djecu, toliko puta nestašnu, zaigranu, neposlušnu djecu. Marija u nama vidi Krista, vidi svoga Sina i stoji uz naše križeve, ostajući nam vjerna, jer je vjerna svome Sinu, koju povjerava Ivanu“, pojasnio je.

„Sve ono što imamo u svom životu, nije naša zasluga, već Božji dar. Shvaćajući koliko toga imam, otkrivam i koliko sam ljubljen, ne mogu ostati hladan, nego Nju jedinio ljubiti, jer ljubav je odgovor na ljubav kojom sam ljubljen. Ne prestanimo hraniti svoju vjeru svakodnevnim molitvom“, istaknuo je don Vedran. „Samo sa snagom svakodnevne molitve, tog pouzdanja u Boga, stavljanja svog povjerenja u Očeve ruke, koji ne silazi sa svoga križa, mogu prihvatiti stvari svoga života i nositi ih koliko god bile teške. Ne postoji križ u mome i tvome životu na kojem Krist nije razapet“, rekao je don Vedran.

Roditelje i odgojitelje uputio je važnost ispravnog odgoja djece. „Oslobađajući svoju djecu od obveza i odgovornosti, od njih činimo invalide koji tada ne mogu prepoznati našu žrtvu koju činimo za njih i ostaju nezahvalni, jer ih nismo naučili što je žrtva, i zato se okreću protiv nas! Ne znati ukazati djetetu na njegove pogreške, ne postaviti mu granice, dopuštati mu da čini sve što hoće, oslobađati ga od bilo koje odgovornosti, znači onemogućiti djetetu da se suoči sa stvarnošću, onemogućiti da sazrijeva“, upozorio je roditelje i odgojitelje propovjednik.

Misnom slavlju prethodila je procesija, a slavlje animirao župni zbor kojeg vodi prof. Anita Cuca Bebić. Tijekom jutra slavljene su mise za hodočasnike i hrvatske branitelje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je misno slavlje na blagdan Male Gospe u nedjelju 8. ...
Vjernici Župe Kraljice Neba i Zemlje u Pločama proslavili su u četvrtak 5. rujna 2024. spomendan sv. Majke Terezije, ...
Svečanom misom u Staševici u ponedjeljak 26. kolovoza 2024. proslavljen je spomendan sv. Staša (Anastazija Solinskog), ...
Na blagdan Velike Gospe u Trogiru je tradicionalno održana procesija s Gospinim kipom ulicama grada i rivom.
Na svetkovinu Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza, ispred crkve UBD Marije na Oblićevcu u Župi Plina - Stablina, ...
Župa sv. Lovre u Trogiru proslavila je 10. kolovoza svetkovinu svog nebeskog zaštitnika.
U crkvi sv. Dominika i Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru svečano je, 8. kolovoza, proslavljen ...
Na blagdan Gospe Snježne u ponedjeljak 5. kolovoza središnje misno slavlje u crkvi Gospe Snježne u župi Vid predslavio ...