Imoćani proslavili blagdan Gospe od Anđela i Dan grada

Imoćani su 2. kolovoza svečano proslavili blagdan Gospe od Anđela zaštitnice Imotskog i Imotske krajine te ujedno i Dan grada. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić na platou ispred Imotske tvrđave, uz koncelebraciju župnika domaćina i gvardijana imotskog samostana fra Zorana Kutleše, župnika župe Vinjani Gornji fra Josipa Sušića te trinaestoricu ostalih svećenika.

Uoči svečanog euharistijskog slavlja održana je procesija sa slikom Gospe od Anđela od crkve sv. Frane do Topane uz taktove Narodne glazbe Imotski, praćena Mješovitim zborom, svečanim barjacima, svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima te brojnim hodočasnicima sa šireg prostora Imotske krajine i Hercegovine.

U propovijedi je nadbiskup istaknuo da blagdan Gospe od Anđela te svi događaji koji su se dogodili uz sv. Franju i ovaj blagdan, nisu tek puki povijesni događaji, već stvarnost za koju Bog želi da se i nama danas dogodi. „Bog i danas želi da svako njegovo dijete doživi njegovu očinsku ljubav i dobrotu, da svako njegovo dijete čuje u svom srcu njegov glas koji treba slijediti“, istaknuo je na početku nadbiskup.

Nadbiskup je upozorio da nije potrebno da nam Marija samo bude pomoćnica, nego nam mora biti i uzor koji moramo životom nasljedovati. Tu je istaknuo tri obilježja Marijine veličine koje trebamo nasljedovati: poput Marije moramo cjelovito i slobodno prianjati uz volju Božju, prihvaćati Božju Riječ i provoditi je u djelo, u svojem djelovanju biti nadahnut ljubavlju i duhom služenja, istaknuo je između ostaloga.

Marija nije mogla uvijek razumjeti sve događaje iz svoga života, ali je u strpljivosti čekala svjetlo odozgor. Evanđelisti bilježe da Marija o svim događajima razmišlja u svojem srcu i molitvom ih preporučuje Bogu. Ona u najtežim trenutcima ne prigovara Bogu već ima pouzdanje i čvrstu vjeru da s Bogom ne može nikada izgubiti bez obzira koliko teško bilo. Tako, ako Bog od nas traži žrtvu, to nikada ne čini da se s nama iživljava, nego zato što vidi da ćemo preko toga dobiti puno veće vrijednosti: „Istina, najčešće to ne možemo vidjeti u tom trenutku, pa zato napravimo pogrješne izbore. Samo vršenjem Božje volje čovjek može imati mir duše i vedrinu srca. A od toga nema za čovjeka veće sreće“, istaknuo je otac nadbiskup.

„Za svetost nisu potrebna neka herojska djela, nego vjernost onim svakodnevnim obvezama, pa i sitnicama“, istaknuo je na kraju nadbiskup. Zaključujući propovijed nadbiskup je kazao da Bog posebno nagrađuje ono što se čini u skrovitosti i diskreciji. Evanđelisti ne donose nikakve izvještaje o Marijinim čudima. Ona je živjela skrovito i poručuje nam i danas da učinimo sve što nam Isus kaže. „Samo je u ovome istinska životna sigurnost i sreća koju će osjetiti za svog ovozemaljskog života svaki onaj koji bude živio u skladu s ovim njezinim savjetom“, zaključio je nadbiskup zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije na sav vjerni puk.

Pri kraju mise župnik domaćin fra Zoran Kutleša zahvalio je predslavitelju misnog slavlja, svećenicima na sudjelovanju, zborovima koji su predvodili pjevanje tijekom misnog slavlja, policiji, vatrogascima, brojnim nazočnim vjernicima te predstavnicima gradskih i županijskih vlasti. Istodobno je uputio čestitku župljanima kao i svim Imoćankama i Imoćanima. Tom prigodom nadbiskupu su uručili prigodni poklon.

Inače, blagdan je obilježen misnim slavljima ujutro i navečer, a proslavi je prethodila devetnica koju su predvodili župnici iz različitih župa s područja Imotske krajine. Osim devetnicom, Imoćani su se pripremali za blagdan različitim kulturno-zabavnim programom.

Podsjetimo, u četvrtak, 1. kolovoza održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su nagrađenima uručena priznanja u povodu Dana grada i blagdana Gospe od Anđela.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Male Gospe u Vepricu donosimo u cijelosti:
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je, u nedjelju 25. kolovoza, u župnoj crkvi sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svetu misu zadušnicu za blagopokojnog župnika ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano misno slavlje na blagdan sv. Roka 16. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe, 15. kolovoza ...
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Velike Gospe u Sinju donosimo u cijelosti:
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u ...