Studijski dan za mlađe svećenike u Vepricu

Metropolitanski studijski dan za mlađe svećenike upriličen je u srijedu 3. srpnja u Marijanskom svetištu Vepric. Na susretu se okupilo pedesetak svećenika zaređenih u proteklih deset godina. Pristigli su iz svih biskupija Splitske metropolije: Kotorske (2), Dubrovačke (6), Hvarske (2), Šibenske (5), Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (8) i iz Splitsko-makarske nadbiskupije (25). Osim splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Zdenka Križića na studijskom danu sudjelovali su i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić te dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Nakon zajedničkog euharistijskog slavlja što ga je u kapeli Svetišta na liturgijski blagdan sv. Tome ap. predvodio nadbiskup Križić i prigodne homilije o apostolu kome se uskrsli Gospodin posebno znakovitim riječima i gestama očitovao, slijedila je okrepa i druženje, a potom  i predviđena predavanja u dvorani. Pozdrav i dobrodošlicu svim sudionicima uputio je pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić te najavio prvo predavanje pod naslovom: Duhovni zamor i krize te kako ih prevladati. Predavač prof. dr. Josip Bošnjaković koji na KBF-u Đakovo predaje predmete iz psihologije i vrlo aktivno surađuje u obiteljskim savjetovalištima te u nacionalnom uredu HBK-a za suzbijanje  zlostavljanja zgodno je obradio zadanu temu tumačeći četiri bitna elementa na ljestvici funkcioniranja ličnosti:  identitet, samo-usmjerenost, empatija, intimnost. Organizator je  temu krize svećeničkog identiteta i moguće odgovore na nju stavio na prvo mjesto radnog dijela imajući u vidu aktualnost ove problematike osobito kod mlađih svećenika. U raspravi nakon predavanja nadbiskup Križić je kazao kako je kao pastir svjestan važnosti ovoga problema te je najavio da je imenovao vikara za kler koji će se osobito skrbiti oko mlađe braće svećenika.

Drugo predavanje pod naslovom Mediji u službi pastorala i svećenik u medijima održao je mr. Danko Kovačević vicerektor CBS-a u Splitu.  Don Danko je povrh svoje izobrazbe u ekonomiji i teologiji magistrirao društvene komunikacije na Papinskom sveučilištu Sv. Križ u Rimu pa se iskazao kao vješt poznavatelj sustava i logike modernih digitalnih komunikacijskih sredstava. U izlaganju je govorio o potrebi digitalne pismenosti kod današnjih svećenika što nameće pitanje bolje pripreme svećeničkih kandidata tijekom studija teologije za današnju digitalnu revoluciju, zatim je postavio mnoštvo provokativnih pitanja, iznio niz savjeta i naputaka kako se danas služiti medijskim sredstvima u pastoralnom radu.

Nakon zajedničkog objeda slijedilo je treće i zadnje predavanje studijskog dana tematski povezano s prethodnim: Umjetna inteligencija: potencijali, problemi i izazovi. Govoreći o ovoj aktualnoj temi dvoje predavača su se osobito fokusirala na moralne implikacije , izazove i opasnosti na području tehnološkog napretka i njegovu polju tzv. umjetne inteligencije. Dr. Damir Šehić, svećenik zadarske nadbiskupije i profesor moralne teologije na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru i KBF-u u Splitu iznio je temeljne informacije o razvoju umjetne inteligencije, naravi i razlikama između ljudske i umjetne inteligencije, njezinim dosezima, ali  i problemima i opasnostima kad se UI primjenjuje kao sredstvo odlučivanja o ljudskim sudbinama. U drugom dijelu  predavanja dr. Ana Jeličić, profesorica komunikacijskih znanosti na Sveučilišnom odjelu forenzične znanosti u Splitu i na KBF-u u Splitu osobito se osvrnula na današnje mnoge razvijene oblike umjetne inteligencije i njezinu primjenu na različitim područjima ne samo u znanosti, umjetnosti, tehnologiji i svijetu zabave već i na duhovnom području, čak i u pastoralu nekih  protestantskih sekta. Slušajući i gledajući prezentacije raznolikih internetskih priloga o UI što ih je pokazala bili smo zatečeni golemim mogućnostima i zapanjujućim moralnim rizicima i opasnostima koje su s tim povezane i koje će se još više povećavati ako se u upotrebu UI-a ne unese više reda i uvede primjerena odgovarajuća zakonska regulativa. Susret je zaključnim riječima mons. Rogića završio oko 15,30 sati.