Župljani Kaštel Štafilića svečano proslavili blagdan Gospe Karmelske

Župljani Župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije iz Kaštel Štafilića, u utorak 16. srpnja, svečano su proslavili blagdan Gospe Karmelske. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić u koncelebraciji sa župnikom domaćinom don Damirom Vuletićem, župnikom Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Kaštel Lukšića don Marijom Buljevićem, župnikom Župe sv. Ivana Krstitelja iz Kaštel Staroga don Frankom Prnjakom, župnikom Župe Presvetog Srca Isusova iz Vinišća don Matom Munitićem te nadbiskupovim tajnikom don Renatom Pudarom.

U prigodnoj propovijedi mons. Zdenko Križić govorio je o povijesti štovanja Gospe Karmelske, nošenju škapulara te ulozi Marije u životu vjernika.

Naziv ovog Marijina blagdana dolazi od gore Karmel koja se nalazi u Svetoj Zemlji, na sjeveru Izraela. Ta gora je opjevana u Bibliji po svojoj ljepoti. Kada je nešto lijepo onda se u Bibliji kaže da je divno kao Karmel. Zbog svoje prirodne ljepote i zbog mnogih špilja koje se nalaze na gori Karmelu, ona je privlačila pustinjake, ljude koji su cijeli svoj život željeli posvetiti molitvi i samoći. Kasnije su se mnogi kršćani povlačili u špilje Karmela i tu je nastala redovnička zajednica Karmelićana koji su svoj život u potpunosti posvetili šutnji.

Uz štovanje Gospe Karmelske i nošenje škapulara usko su povezani događaji iz Lourdesa i Fatime. Sveta Bernardica, vidjelica iz Lourdesa, navodi da joj se Gospa ukazala 18 puta. Posljednji put je bilo na blagdan Gospe Karmelske. U Fatimi vidioci su tvrdili da im se Gospa ukazivala, između ostaloga, kao Gospe od Karmela sa škapularom. „Kada je upitana da kaže svoje mišljenje zašto se u zdanjem ukazanju Gospa pojavila kao Karmelska Gospa sa škapularom u ruci, Lucija je odgovorila – zato što naša Gospa želi da svi nose škapular jer je to znak posvete njezinom Bezgrješnom srcu“, istaknuo je nadbiskup.

Tako je uz blagdan Karmelske Gospe, kršćanskom puku na široko poznat i Karmelski škapular kojega su nosili mnogi sveci i pape, među kojima i sv. Ivana Pavao II. No, nadbiskup je upozorio: „Treba napomenuti da škapular Gospe Karmelske nije neki magični predmet, neka amajlija, koju netko nosi i ona ga magično štiti. Ne! Gospin škapular traži od onoga koji ga nosi da bude Gospin prijatelj, da joj se redovito moli i da se trudi nasljedovati je u vjeri, nadi i ljubavi. Tu je jamstvo Marijine zaštite i njezine pomoći.“

Ljudi u teškim životnim trenutcima spontano zazivaju pomoć majke. Tako Isus u svojoj najvećoj patnju predaje Mariju za majku, i Mariji predaje sve ljude, jer je dobro znao koliko će nam to značiti u našim životnim trpljenjima. Iskustvo Marijine majčinske pomoći imaju gotovo svi vjernici koji su se njoj utjecali, kazao je otac nadbiskup.

Marija, kao prava majka, vidi i dobro zna sve naše nevolje. Kao majka ne može ostati indiferentna na naša trpljenja, zaključio je nadbiskup zazivajući Gospe Karmelske na sva vjerni puk.

Na kraju mise župnik domaćin don Damir Vuletić zahvalio je predslavitelju misnog slavlja, svećenicima na sudjelovanju, brojnim nazočnim vjernicima i hodočasnicima. Tom prigodom nadbiskupu je uručen prigodni poklon.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja održana je tradicionalna procesija sa kipom Gospe Karmelske oko mjesta praćena pjesmom Mješovitog župnog zbora, svečanim barjacima koje su nosili članovi Bratovštine Gospe Karmelske, svećenicima, brojnim domaćim vjernicima i hodočasnicima sa šireg kaštelanskog područja.

Inače, blagdan je obilježen misnim slavljem ujutro i navečer, a proslavi je prethodila devetnica. Pjevanje tijekom mise predvodio je Mješoviti župni zbor Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije pod ravnanjem dr. Vladana Vuletina.

Napomenimo, kulturno-zabavni program u prigodi proslave blagdana, održan je na sam dan uočnice u organizaciji Bratovštine Gospe od Karmela. Također, proslavi blagdana prethodila je izložba radova likovne udruge „Emanuel Vidović“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe, 15. kolovoza ...
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Velike Gospe u Sinju donosimo u cijelosti:
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u crkvi Svete ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje povodom 500. susreta ...
Župljani Župe sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice svečano su proslavili 5. kolovoza blagdan Gospe od Milosti te Dan pobjede ...
Imoćani su 2. kolovoza svečano proslavili blagdan Gospe od Anđela zaštitnice Imotskog i Imotske krajine te ujedno i Dan ...