Župljani Župe svetog Jeronima iz Kaštel Gomilice proslavili blagdan Gospe od Milosti

Župljani Župe sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice svečano su proslavili 5. kolovoza blagdan Gospe od Milosti te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na mjesnom groblju i malenom svetištu na Miloj Gori u Kaštel Gomilici. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić u koncelebraciji sa župnikom don Carlosom Tabordom, misionarom don Jakoslavom Banićem te svojim tajnikom don Renatom Pudarom.

U prigodnoj homiliji nadbiskup je govorio o Blaženoj Djevici Mariji kao majci, zagovornici i posrednici.

„Budući da nam je Blažena Djevica Marija darovana od Isusa za majku ona je kao majka nužno i naša zagovornica i posrednica. Majke uvijek posreduju za svoju djecu, mole za njih milosti, u svim prilikama i neprilikama života. Blažena Djevica Marija nam je darovana za majku na vrhuncu Isusova otkupiteljskog djela. Ona to poslanje majke svih Isusovih učenika prima pod križem, u posljednjim satima ili minutama Isusova ovozemaljskog života“, istaknuo je na početku otac nadbiskup.

Isus Mariju nije povjerio samo Ivanu već svim ljudima te smo svi mi tako povjereni njezinoj majčinskoj brizi. Ivanovo prihvaćanje Marije je učinjeno u ime svih vjernika. „U evanđeoskom odlomku je istaknuto da je prvo Marija prihvatila Ivana, a onda je poslije Ivan prihvatio Mariju. Želi se poručiti da Ivan nikada ne može voljeti Mariju koliko Marija njega. Svi mi volimo jako svoje majke, ali nikada dijete ne može voljeti majku koliko majka voli dijete“, kazao je.

Ivan izgleda na izvana kao Marijin zaštitnik, a zapravo je on njen štićenik. Prihvaćajući Mariju kao majku, vjernici imaju sigurnu zaštitu i pomoć na svim životnim putevima jer ona nikad ne napušta niti ostavlja samim.

Isus nije Mariju darovao kao majku na metaforičan ili slikovit način, nego doslovno, u pravom značenju majke. „A svi mi dobro znamo što znači majka. Ona dijete nikada ne napušta, u patnjama djece trpi još više od njih, u potrebama djece dala bi im i vlastiti život“, istaknuo je.

Majka ne daje svojoj djeci samo ono što je najnužnije nego uvijek ide iznad toga. Daje im sve što ih može učiniti radosnijim i sretnijim. I majka Marija jednako čini u odnosu na svoju djecu. Blažena Djevica Marija se još kod Navještenja proglasila Sluškinjom Gospodnjom, a to znači da je prihvatila put služenja Bogu u braći i sestrama. Glavni pokretač Marijina djelovanja i služenja je bila vjera u Boga. Bez toga Marija nikada ne bi postala najblagoslovljenijom među ženama. „To Marija poručuje svakome od nas. Ne bojte se! Nema tih problema koji se s Bogom ne bi mogli riješiti. Nema tako teških situacija iz kojih ne bi bilo izlaza“, zaključio je otac nadbiskup zazivajući zagovor Gospe od Milosti na sav vjerni puk.

Pri kraju mise župnik domaćin don Carlos zahvalio je predslavitelju misnoga slavlja, svećenicima, svim hodočasnicima, napose Gomiličankama i Gomiličanima, vatrogascima, čuvarima svetišta te predstavnicima vlasti. Također, svim prisutnim je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Na kraju mise otac nadbiskup je blagoslovio djecu.

Napomenimo, župljani Župe sv. Jeronima za blagdan Gospe od Milosti pripravili su se trodnevicom i procesijom od župne crkve do Mile Gore koja je upriličena na uočnicu blagdana.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Male Gospe u Vepricu donosimo u cijelosti:
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je, u nedjelju 25. kolovoza, u župnoj crkvi sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svetu misu zadušnicu za blagopokojnog župnika ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano misno slavlje na blagdan sv. Roka 16. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe, 15. kolovoza ...
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Velike Gospe u Sinju donosimo u cijelosti:
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u ...