Nadbiskup Križić predvodio misu u Zagvozdu na blagdan Gospe Karmelske

Župljani Župe Zagvozd, u utorak 16. srpnja, svečano su proslavili blagdan svoje nebeske zaštitnice, Gospe Karmelske. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić u koncelebraciji sa župnikom domaćinom don Antom Bekavcem, nadbiskupovim tajnikom don Renatom Pudarom te župnim vikarom Župe sv. Ilije iz Metkovića fra Markom Pudarom.

Uoči svečanog euharistijskog slavlja održana je tradicionalna procesija s kipom Gospe Karmelske od mjesnog groblja do župne crkve koju je predvodio don Mario Čagalj, župnik u Grabovcu i Medovu Docu.

U prigodnoj homiliji je mons. Zdenko Križić govorio o povijesti štovanja Gospe Karmelske, nošenju i važnosti škapulara te na kraju o Marijinoj ulozi u kršćanskom životu.

U 11. stoljeću karmelićani su na gori Karmel, izgradili kapelu i posvetili je Djevici Mariji, a sebe nazvali braćom Blažene Djevice Marije od gore Karmela. Gora Karmel se jako dobro vidi s mora tako da su se mnogi pomorci zaustavljali i zavjetovali „Zvijezdi mora“. Pomorci su proširili štovanje Gospe Karmelske po mnogim krajevima. Tako su nicale mnoge crkve i zavjetne kapele duž cijele Jadranske obale i unutrašnjosti.

Uz pobožnost Gospi Karmelskoj usko je vezano nošenje škapulara. „Treba napomenuti da škapular Gospe Karmelske nije neki magični predmet, neka amajlija, koju netko nosi i ona ga magično štiti. Ne! Gospin škapular traži od onoga koji ga nosi da bude Gospin prijatelj, da joj se redovito moli i da se trudi nasljedovati je u vjeri, nadi i ljubavi. Tu je jamstvo Marijine zaštite i njezine pomoći“, istaknuo je nadbiskup.

Ljudi u teškim životnim trenutcima spontano zazivaju pomoć majke. Tako Isus u svojoj najvećoj patnji predaje Mariju za majku, i Mariji predaje sve ljude, jer je dobro znao koliko će nam to značiti u našim životnim trpljenjima. Iskustvo Marijine majčinske pomoći imaju gotovo svi vjernici koji su se njoj utjecali, kazao je otac nadbiskup.

Marija, kao prava majka, vidi i dobro zna sve naše nevolje. Kao majka ne može ostati indiferentna na naša trpljenja, zaključio je nadbiskup zazivajući zagovor Gospe Karmelske na sav vjerni puk.

Na kraju mise župnik domaćin don Ante Bekavac zahvalio je predslavitelju misnog slavlja, svećenicima na sudjelovanju te brojnim nazočnim vjernicima i hodočasnicima.

Inače, blagdan je obilježen misnim slavljem ujutro, a proslavi je prethodila uočnica koju je predvodio don Mijo Grozdanić, župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marija iz Katuna.

Pjevanje tijekom misnoga slavlja predvodio je Mješoviti župni zbor pod ravnanjem Nade Prodan.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u svetištu ...
U Svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo - Velike Gospe, 15. kolovoza ...
Propovijed splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića izrečenu na proslavi Velike Gospe u Sinju donosimo u cijelosti:
Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju 11. kolovoza u ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u crkvi Svete ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je euharistijsko slavlje povodom 500. susreta ...
Župljani Župe sv. Jeronima iz Kaštel Gomilice svečano su proslavili 5. kolovoza blagdan Gospe od Milosti te Dan pobjede ...
Imoćani su 2. kolovoza svečano proslavili blagdan Gospe od Anđela zaštitnice Imotskog i Imotske krajine te ujedno i Dan ...