potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Otvorena izložba Medicina Sacra

Na dvije etaže palače Skočibušić-Lukaris na Peristilu u Splitu, 17. ožujka otvorena je u sklopu prvog Dana kršćanske kulture izložba u povodu 25. obljetnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD-a) izložba „Medicina Sacra: štovanje svetaca zaštitnika i duhovna dimenzija medicine".

Organizatori izložbe su Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Podružnica Split, Dani kršćanske kulture –Verbum, Split. Izložba je organizirana povodom 25. godišnjice osnutka HKLD-a Split. U glazbenom dijelu programa nastupio je s gitarom prof. Petar Ćulić koji je prije početka programa i na završetku odsvirao nekoliko skladbi. Na izložbi je prikazasmo četrdesetak fotografija velikih formata koje prikazuju Isusa kao liječnika; svece zaštitnike od raznih bolesti; liječnike i medicinske sestre – svece blaženike i svece zaštitnike medicinskih profesija.

Naslov i podnaslov izložbe upućuju na povezanost medicine s duhovnošću i kršćanskom tradicijom kroz cijelu povijest, što je zorno prikazano kroz odabrane tekstove i ilustracije. Autorica Silvija Brkić Midžić je rasporedila izložbenu građu na četiri panoa, kao četiri tematske cjeline koje se međusobno nadopunjuju, a zajednička im je poveznica život kao dar Božji koji je najveća vrijednost te briga za njegovu zaštitu i očuvanje.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Doc. dr. sc. Ivan Macut i dr. sc. Dinko Aračić preveli su Ispovijest vjere (1528.) Martina Luthera i napisali opširnu ...
Doc. dr. dr. sc. Ivan Macut, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu i docent na ...
U petak 18. prosinca 2020. u sklopu Rimskog baroknog festivala (Roma Festival Barocco) u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u ...
Poslijepodnevni dio drugoga dana trodnevnoga Međunarodnog znanstveno-umjetničkog simpozija "Ivan Lukačić, kapelnik ...
Drugi dan trodnevnoga Međunarodnog znanstveno-umjetničkog simpozija "Ivan Lukačić, kapelnik splitske ...
Katolički bogoslovni fakultet i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu organiziraju međunarodni ...
Fra Drago Vrhovac, samostanski i župski vikar kapucinskog samostana i župe Gospe od Pojišana u Splitu, postavio je ...
Splitsko-makarska nadbiskupija i Splitsko-dalmatinska županija svečano slave Jubilej 1600. obljetnicu smrti sv. ...