Predstavljena knjiga „Otmica nevjeste“ autora don Anđelka Kaćunka

Nova knjiga don Anđelka Kaćunka pod nazivom „Otmica nevjeste” predstavljana je 6. lipnja u prostorijama Društva Poljičana „Sveti Jure“ u starom Glagoljaškom sjemeništu na Priku u Omišu. Dvanaestu knjigu po redu, iz bogatog autorovoga publicističkog opusa, javnosti su predstavili dr. sc. Nada Babić, umirovljena profesorica Učiteljskog fakulteta u Osijeku, ujedno i moderatorica cijelog programa, te Joško Čelan, hrvatski publicist, novinar i filmski kritičar. Cijeli program pjesmom su animirali: klapa Pasika te violinistica Klara Kalajžić uz glasovirsku pratnju prof. Rozarije Samodol. Napomenimo i to da je odabrane ulomke iz knjige recitirao glumac Mate Tavrić.

Katolička kratka priča, novela, i crtica imaju svoju intenzivnu povijest. Prodorom modernizma katolička se književnost oblikuje kao posebna književna forma. Katolička priča, kao i druge književne vrste, dobiva svoj zamah potkraj 19. stoljeća. Predavači su se složili da u popis istaknutih katoličkih publicista svakako treba ubrojiti i „pero“ don Anđelka Kaćunka. Don Anđelko je do sada objavio jedanaest knjiga, među kojima i zbirku priča „Doncameron“ (2019., 2020.), koje upotpunjuje ovom zbirkom crtica i priča, djelomice starijeg nadnevka, objavljenih u „Solinskoj kronici“ te nekolicinom zapisa novijeg izdanja, od kojih je posljednja „Otmica nevjeste“, istaknuo je između ostaloga Joško Čelan.

Don Anđelko je majstor igre riječi, persiflaže, alegorije i metonimije, moglo se čuti na predstavljanju. On građu crpe iz života, „trendova“ i aktualnosti, duboko ih analizira te ih u konačnici uobličuje u naizgled jednostavan književni stil blizak svakom čitatelju. Njegovom „britkom peru“ nisu mogli umaći ni neki „trendovi“ koji su se uvukli u Crkvu. Stoga don Anđelko i tu isprevrće uobičajene sheme i paradigme. Don Anđelko je stvorio jednu novu književnu formu, koja se može smjestiti između humoreske i novele, istaknuo je dr. sc. Nada Babić.

Traži li se hermeneutski ključ ili zajednička potka svim don Anđelkovim pričama, ili cjelokupnom opusu, onda se to može najbolje dočarati u sintagmi – otvoriti oči. Da čovjek ne skrene s puta, da se ne odvrati od Istine te da ne odustane od Života. Što dakle vidi i kako don Anđelko gleda kroz svoj duhovni i svećenički „kanoćal“, to se može iščitati i u zbirci knjiga „Otmica nevjeste“. Osim baštine bogatog pastoralnog iskustva, i mediji su neiscrpno vrelo njegovim nadahnućima, motivima i temama. On je pozorni čitač vremena, kojega često na razmišljanje potaknu razne teme iz života ili medija, iz čega u konačnici proizlaze njegova „hrvanja sa svijetom“ uobličena u književni sadržaj.

Na kraju programa svim prisutnima obratio se autor zahvalivši svima na dolasku, a posebno predavačima na predstavljanju te glazbenicima na animiranju programa. Istaknuo je da se knjiga sastoji od dva dijela. Prvi dio je zbirka priča sastavljena za „Otočki dekameron“ kojima je naknadno pridodao još tri tako da čine cjelinu od deset priča. Drugi dio zbirka je kolumna iz mjesečnika „Solinska kronika“ gdje je autor pisao pod pseudonimom „Cro Nika“ u kojima je komentirao društvena, politička i crkvena zbivanja u Hrvatskoj.

Anđelko Kaćunko rođen je u Splitu 31. srpnja 1954. Potječe iz brojne obitelji (najstariji od devetero braće i sestara). Za svećenika je zaređen u Splitu 1979. godine. Nakon jednogodišnje kapelanske pastoralne službe u župi Gospe od Otoka u Solinu biskup ga upućuje na daljnji studij. Ujesen 1980. upisuje studij klasične filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1989. i studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti. Usporedno sa studijem angažiran je kao voditelj zajednice mladih MI gdje nedugo zatim postaje članom uredništva. 19. veljače 2003. do 30. rujna 2008. bio je inkardiniran u Vojni ordinarijat RH, a od 1. listopada 2008. dekretom biskupa dr. Mile Bogovića postao je članom prezbiterija Gospićko-senjske biskupije. Prve radove počeo je pisati u gimnaziji, a novinarske priloge u glasilu MI, za koje je osim brojnih vijesti, reportaža i komentara napravio više od 60 intervjua s mnogim uglednim osobama hrvatskoga javnog života. Pisao je u Fokusu, Hrvatskom Slovu, Vjesniku, Areni (gdje je u dva navrata bio kolumnist), Naciji, Hrvatskom tjedniku i drugim listovima. Stalni je suradnik IKA-e i Glasa Koncila, a povrjemeno i drugih katoličkih medija. Od 1999. do 2008. bio je redoviti kolumnist tjednika MORH-a.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Nova knjiga don Anđelka Kaćunka pod nazivom „Otmica nevjeste” predstavljana je 6. lipnja u prostorijama Društva ...
Tradicionalno, u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, u nedjelju 19. svibnja nakon večernje mise, koju je predslavio župnik fra ...
Festival duhovnih skladbi posvećen Blaženoj Djevici Mariji održan je u subotu 18. svibnja u crkvi sv. Mihovila ...
Dvije zbirke skladbi skladatelja Blaženka Juračića predstavljene su 8. svibnja u Maloj koncertnoj dvorani Jakova ...
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...