Upriličeni Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

Uz zvuke tambure koja je sve očarala i raznježila u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u subotu 22. lipnja 2024., počela je petodnevna manifestacija „Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko – dalmatinskoj županiji”.

„Vilin ples” izveo je tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama” pod vodstvom prof. Mire Temunović i tako najavio druženje za pamćenje.

Dobrodošlicu gostima iz Vojvodine uz pozdrav i zahvalu svima koji su došli pozdraviti Hrvate Bunjevce u Splitu, poželjela je Snježana Šetka, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Splitu, te večeri i u ulozi voditeljice programa. A sam program odvijao se pod kapom dviju matica – Hrvatske matice iseljenika (HMI) i Matice hrvatske (MH) u Splitu, uz suradnju s HU Benedikt, Hrvatskim nadzemljem i Likovnom udrugom „Emanuel Vidović”.

U ime organizatora, goste je pozdravio Ante Ćaleta, predsjednik Hrvatske matice iseljenika – podružnice Split, poželjevši im ugodan boravak kakav je i sam imao kad im je prije nekoliko mjeseci bio u posjeti. U ime Splitsko-dalmatinske županije koja financijski prati projekt, gostima je dobrodošlicu poželio Željko Primorac kao izaslanik župana Blaženka Bobana, dok se u ime Grada Splita skupu obratila Nađa Mladinić kao izaslanica gradonačelnika Ivice Puljka.

Ravnateljica novinsko-izdavačke ustanove (NIU) „Hrvatska riječ” Mirjana Trkulja zahvalila je Splitu na dobrodošlici i predstavila ustanovu koja postoji od 2002. kao profesionalna institucija Hrvata u Srbiji s ciljem informiranja pripadnika hrvatske manjinske zajednice  na hrvatskom jeziku. Glavni joj je zadatak izdavanje informativno – političkog tjednika „Hrvatska riječ”.

Glavna urednica tjednika „Hrvatska riječ” Zlata Vasiljević predstavila je istoimeni časopis koji izlazi u 1500 primjeraka i distribuira se diljem Vojvodine, a stiže i do čitatelja u inozemstvu. Izdaju i mjesečni podlistak za djecu „Hrčko” te podlistak za mlade „Kužiš?!”.

U suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Subotici od 2005. do 2012. NIU je bila sunakladnik časopisa za kulturu, umjetnost i znanost „Klasje naših ravni”. U suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata od 2013.  sudjeluju u realizaciji časopisa za književnost i umjetnost „Nova riječ”.  Pokrenuli su 2005. i nakladničku djelatnost u okviru koje su dosad objavili blizu 90 knjiga.

Ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković predstavila je nazočnima ulogu Zavoda, rekavši kako je to prva profesionalna ustanova u kulturi vojvođanskih Hrvata osnovana Odlukom Skupštine AP Vojvodina od 10. ožujka 2008. godine i Odlukom Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine od 29. ožujka 2008. godine radi očuvanja, unapređenja i razvoja kulture hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini. U ime LU Emanuel Vidović predsjednica Cvjetana Bazina Periša darovala je gostima četiri slike.

Sve to popratili su tamburaši nezaboravnim pjesmama „Hej, salaši”, „Ne dam da mi moje gaze” i „Bunjevka sam, to mi je dika”, a druženje je nastavljeno uz gastro ponudu gostiju – kulen, rakiju i vino kao i uz izložbu radova u slami.

Manifestacija se nastavila u nedjelju 23. lipnja svetom misom u crkvi svetog Josipa na Mertojaku koju je predvodio župnik don Vjenceslav Kujundžić. Uz tople riječi dobrodošlice poželio im je da se osjećaju ne kao gosti nego kao svoji kod svojih. Nakon mise gosti su predstavili likovno stvaralaštvo u tehnici slame Galerije Prve kolonije naive iz Tavankuta (Vojvodina) te Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo "Matija Gubec" iz Tavankuta. Župljani su uživali u skladnoj glazbi a zajedno su zapjevali i zaplesali sa svojim dragim gostima.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, u subotu 29. lipnja ispred crkve Kraljice Neba i Zemlje u Pločama ...
Uz zvuke tambure koja je sve očarala i raznježila u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u subotu 22. lipnja ...
Nova knjiga don Anđelka Kaćunka pod nazivom „Otmica nevjeste” predstavljana je 6. lipnja u prostorijama Društva ...
Tradicionalno, u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, u nedjelju 19. svibnja nakon večernje mise, koju je predslavio župnik fra ...
Festival duhovnih skladbi posvećen Blaženoj Djevici Mariji održan je u subotu 18. svibnja u crkvi sv. Mihovila ...
Dvije zbirke skladbi skladatelja Blaženka Juračića predstavljene su 8. svibnja u Maloj koncertnoj dvorani Jakova ...
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...