Predstavljene dvije zbirke skladbi Blaženka Juračića

Dvije zbirke skladbi skladatelja Blaženka Juračića predstavljene su 8. svibnja u Maloj koncertnoj dvorani Jakova Gotovca u Hrvatskom domu u sklopu Festivala UMAS-a. Zbirke su predstavili: dr. sc. Ivana Tomić Ferić, dr. sc. Vito Balić, urednik i grafički priređivač obaju zbirki i dr. sc. fra Domagoj Volarević, profesor liturgije na KBF-u u Splitu. U glazbenom dijelu nastupili su: Zoran Velić na klaviru (Victimae paschali laudes), Loris Grubišić na violini i Vid Veljak na violončelu (duo - Polaganje u grob i trio - VI Marijina riječ).

Blaženko Juračić skladatelj je i izvanredni profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, redoviti član HDS-a, čiji opus obuhvaća više stotina skladbi duhovne i svjetovne provenijencije s osobitim akcentom na zborskoj i komornoj glazbi, kojim vrstama pripadaju i zbirke koje su predstavljene.

Riječ je o dvama novim notnim izdanjima: o zbirci latinskih skladbi a cappella „Jubilate Deo, omnis terra“ izdanju splitske Glazbene mladeži i Umjetničke akademije te o zbirci instrumentalnih skladbi „Musica Verbi“, također u nakladi UMAS-a čiji naslov sažima bit Juračićeva skladateljskoga habitusa duboko ukorijenjenoga u glazbenoj simbolici koju skladatelj vješto artikulira osluškujući zvučanje riječi, a na postulatima gregorijanskoga odnosa Melosa i Logosa.

Zbirka moteta Jubilate Deo, omnis terra sastoji se od 65 sakralnih skladbi za mješoviti, ženski i muški zbor, jednostruki i dvostruki, a u četiri skladbe i uz soliste, koje je sam skladatelj razdijelio u sedam tematskih kategorija.

Na tragu vječne inspiracije Logosom, nastala je i druga zbirka instrumentalnih skladbi pod naslovom Musica Verbi – Glazba Riječi koja okuplja Juračićeva ciklična višestavačna djela i jednostavačne skladbe za različite sastave: gudački kvartet, gudački trio, gudački kvintet, klavirski kvintet, puhački kvintet, klavir solo, orgulje te razne druge kombinacije instrumenata (flauta - gitara, flauta, klarinet - sopran sakosfon, flauta - oboa, violina - violončelo, viola - violončelo, dvije violine, klavirski kvintet itd.)

Dr. sc. Ivana Tomić Ferić u svom predstavljanju zbirki istaknula je da su skladbe oblikovane na čvrstim temeljima klasične orijentacije protkane finom estetikom uravnotežene i zaokružene cjeline zaodjenute ruhom suvremenoga zborskog izričaja u spoju tradicionalnog i suvremenog, naglasivši da „čitava zbirka odiše dubokom pobožnošću koja, lišena potrebe za vanjskom dopadljivošću, pronalazi uporište u tradicionalnoj, gotovo arhaičnoj zvučnosti, ali smisleno redizajniranoj uporabom suvremenih skladateljskih i zborskih tehnika.“ Naslanjanjući se i nadahnjujući na tisućljetnoj riznici gregorijanskih intonacija i impostacija, Juračić je spreman osluškivati i razmišljati o iskustvima stoljećâ ispunjenih neumama, melizmama, univerzalno poznatim incipitima, ali – nadasve – vođen njihovim po(r)ukama te stavom poklonstvenosti Utjelovljenoj Riječi. Juračić koristi i sasvim suvremene zborske tehnike (uzvik, kanonska stretta – pravilna i nepravilna, con vibrato, senza vibrato, melodijski cluster, glissando) nastojeći se uvijek vraćati glavnom melodijskom motivu u mjeri koja odgovara sakralnosti sadržaja i forme koja ih oblikuje. Sam naslov zbirke, poziv je na Božju hvalu, klicanje i slavu koje nas nukaju da se usudimo zaroniti u dubinu u koju i sâm skladatelj nastoji trajno proniknuti – kako poradi sebe samog tako i radi svih kojima ovu zbirku upućuje, a koji će pronositi njen sadržaj, bit, suštinu, put, smisao i ostvarenje kroz praksu lijepe umjetnosti, kroz uzvišenost duhovne glazbe.

Dr. sc. Vito Balić je u svom govoru istaknuo da je u Juračićevom procesu skladanja Božja riječ promatrana šire od same informacije, ona je doživljena aktivno, kao da se Riječ obraća samom skladatelju poidirući u njegov duh, dušu i tijelo iz čijih stanja on crpi izvorišta za svoja nadahnuća. U njegovom izražavanju glazbeni se stilovi isprepliću u jedan novi glazbeni stil sličan najstarijoj tehnici skladanja čentonizaciji ali na stilskim razinama. Vrelo njegova nadahnuća su gregorijanski napjevi koji su izvor tema, motiva i citata zadržavajući tako i najglazbeniju od svih glazbenih značajki, melodijsku liniju koja postaje zvučna supstanca samog djela uz određenja formalna proširenja.

Dr. sc. fra Domagoj Volarević kontekstualizirao je zbirke kroz glagol „stavljati zajedno“, tj. simbol i diabolus - onaj koji rastavlja. Vjera nas ujedinjuje sa otajstvom a muzika je nadahnutost, u ovom slučaju Riječju koja je osnova liturgijske glazbe koji je glavni kontekst onoga što je Blaženko zapravo učinio. Samo onaj glazbenik koji je dotaknut otajstvom može iznjedriti i skladati pravu liturgijsku glazbu pa stoga možemo obe zbirke nazvati Musica Verbi jer su nadahnute Riječju tj. vjera izražena glazbom. Juračičeve instrumentalne skladbe su prave liturgijske meditacije u kojima su skladno ujedinjene i liturgijske i glazbene forme.         

Za Blaženka Juračića, glazba je molitva, pa shvaćena duboko refleksivno, ona se u predstavljenim skladbama molitveno razvija u dijalogu i kroz disonantne sklopove probija prema bistrijim ikonama svetoga tražeći punu angažiranost slušatelja koji je pozvan zaći u intimne krajolike glazbene kontemplacije Otajstva Kristova predanja. Fasciniran Logosom, koji je srž svake molitve, Juračić ispovijeda svoje umjetničko nadahnuće kao Božji dar, a glazbu kao molitvu na putu prema Kristu – Čovjeku. Taj put simbolički je utisnut kao ideja i ideal Juračićeve «harmonije svijeta» koja tijesno povezuje Logos s Melosom, pjesan s bogoslužjem, glas s otajstvom, a instrument s osjećajem vjere. Na kraju je riječ zahvale svima koji su sudjelovali u nastajanju zbirki i njihovoj promociji zahvalio autor Blaženko Juračić.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Nova knjiga don Anđelka Kaćunka pod nazivom „Otmica nevjeste” predstavljana je 6. lipnja u prostorijama Društva ...
Tradicionalno, u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, u nedjelju 19. svibnja nakon večernje mise, koju je predslavio župnik fra ...
Festival duhovnih skladbi posvećen Blaženoj Djevici Mariji održan je u subotu 18. svibnja u crkvi sv. Mihovila ...
Dvije zbirke skladbi skladatelja Blaženka Juračića predstavljene su 8. svibnja u Maloj koncertnoj dvorani Jakova ...
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...