Prvi festival marijanske duhovne glazbe u Kaštel Kambelovcu

Festival duhovnih skladbi posvećen Blaženoj Djevici Mariji održan je u subotu 18. svibnja u crkvi sv. Mihovila arkanđela u Kaštel Kambelovcu. Uz nadaleko poznate Večeri dalmatinski pisme Kambelovac je dobio i Prvi festival marijanske duhovne glazbe, kako se službeno zove. Festival su organizirali Crkveni kantači Kaštel Kambelovaca uz suorganizatora Župu sv. Mihovila ark.

Uz crkvene kantače nastupilo je još osam eminentnih klapa od kojih su četiri osvajale prve nagrade na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Na samom početku sve je nazočne pozdravio don Ivan Čotić, župnik Župe u Kambelovcu. Nad sve je zazvao Božji blagoslov i zagovor nebeske Majke Blažene Djevice Marije. Nastupili su: Pučki pivači Donji Kaštili sa skladbama Bliže, o Bože moj i Gospi Stomoriji. Nakon njih je nastupila klapa Sv. Jeronim s pjesmama Čuj vruću molbu i Do nebesa nek se ori. Treća klapa je klapa Pasika koja je, kao i svi ostali sudionici festivala, izvela dvije skladbe i to: Večernja i Tebe tražim. Nakon Pasika, nastupila je jedina ženska klapa Prvog festivala marijanske duhovne glazbe, klapa Salona. Otpjevale su pjesme Tebe pojem i Ave Maria. Podvorje je bila sljedeća klapa sa skladbama Divici Mariji i Izliči me. Klapa Iskon se predstavila pjesmama Kralice neba i Oče naš da bi nakon njih nastupila mješovita klapa Kampaneli otpjevavši pjesme Ave Maria i Pokaži lice. Gosti iz Istre muška klapa Pinguentum za svoj večerašnji nastup odabrala je pjesme Majko ljubeziva i Bog se rodi. Domaćini i organizatori festivala Crkveni kantači Kaštel Kambelovac zaključili su festival pjesmama Veličaj i O Marijo Majko kako je glasio slogan festivala.

Foto: Ivana Topić

Bila je to lijepa glazbeno-kulturno-duhovna večer zaljubljenika u vokalnu baštinu pređa s naglaskom na duhovne skladbe koje su praizvor i duša klapske pjesme i danas. Jedna od želja svih okupljenih bilo pjevača, bilo publike je ta da se ovaj festival održi, te postane tradicionalan. Sadržajnom i zanimljivom konferansom program je vodila Valerija Maglica. Radosno druženje uz nadahnute interpretacije pjesama nastavilo se druženjem za zajedničkim stolom u Marini Kaštela.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Nova knjiga don Anđelka Kaćunka pod nazivom „Otmica nevjeste” predstavljana je 6. lipnja u prostorijama Društva ...
Tradicionalno, u crkvi sv. Ilije u Metkoviću, u nedjelju 19. svibnja nakon večernje mise, koju je predslavio župnik fra ...
Festival duhovnih skladbi posvećen Blaženoj Djevici Mariji održan je u subotu 18. svibnja u crkvi sv. Mihovila ...
Dvije zbirke skladbi skladatelja Blaženka Juračića predstavljene su 8. svibnja u Maloj koncertnoj dvorani Jakova ...
U ponedjeljak, 29. travnja pred brojnom publikom u Galeriji GKS-a u Metkoviću predstavljena je knjiga Matice, parice i ...
U drugoj emisiji Minute za knjigu predstavljamo izvanredno djelo francuskog filozofa i antropologa Renéa Girarda. ...
Gost novog podcasta Mreža Riječi je dr. sc. Bratislav Lučin hrvatski klasični filolog i prevoditelj.
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...