Proslava Tijelova te Dana državnosti i branitelja Sinja i Cetinske krajine

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Dan državnosti i branitelja Sinja i Cetinske krajine proslavljeni su u četvrtak 30. svibnja u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Prije misnog slavlja održana je molitva odrješenja i polaganje vijenaca u Spomen parku hrvatskih branitelja kod zgrade Gradske uprave. Molitvu odrješenja predvodio je gvardijan fra Marinko Vukman.

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Antonio Mravak u suslavlju gvardijana fra Marinka Vukmana, dušobrižnika u Hrvatskoj katoličkoj župi München fra Slavena Čeke i svećenika u miru fra Gabrijela Hrvatina Jurišića. Na misnom slavlju okupili su se brojni župljani, predstavnici Grada Sinja, načelnici općina Cetinske krajine, branitelji okupljeni oko braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, alkari i alkarski momci.

Liturgijsko pjevanje za vrijeme misnog slavlja i tijelovske procesije predvodio je Mješoviti zbor Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

U propovijedi župnik fra Antonio kazao je da je Euharistija izvor i vrhunac svega kršćanskog života. „U euharistiji susrećemo samoga Krista, a kad njega susrećemo, onda slavimo. U euharistiji slavimo naše otkupljenje, oslobođenje od moći smrti i grijeha. Euharistija, misa ne smije biti naša obveza, nego dužnost iz ljubavi. Vjernik je pozvan čista srca i sa stavom ljubavi slaviti misu“, kazao je župnik.

Govoreći o Danu državnosti i Danu branitelja Sinja i Cetinske krajine, fra Antonio je istakao važnost molitve za Domovinu. „Naša Domovina je dar i žrtva. Od Boga nam je darovana, a stvorena je na velikoj žrtvi hrvatskih branitelja i njezinih stanovnika. U obrani domovine veliki doprinos su dali branitelji iz Sinja i Cetinske krajine. Danas živimo u miru, osjećamo da nam je život kvalitetniji i da rastemo u blagostanju. Iako smo napredovali i ostvarili sve ciljeve na putu europskih integracija, ipak na budućnost gledamo s neizvjesnošću. Nas je sve manje, prostori naše Domovine sve su prazniji. Mladi Hrvati novi dom pronašli su s roditeljima izvan domovine. Oni su dar za mjesne Crkve, jer su ponijeli vjeru i ljubav prema Crkvi u zemlje u koje su došli. Stotine mladih Hrvata primit će sakramente prve pričesti i krizme izvan domovine. U nekim misijama veći je broj krizmanika nego u našim župama. Sretni smo što naši mladi svjedoče vjeru, ali smo i tužni što njihova mladost nije ostala u Hrvatskoj. Preuzmimo odgovornost za domovinu. Otvorimo se životu i budimo promicatelji kulture života, tada će se dogoditi i demografska obnova kojoj treba prethoditi duhovna obnova naroda“, zaključio je.

Nakon misnog slavlja održana je tijelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom ulicama Sinja. Mnoštvo vjernika sudjelovalo je u procesiji, među njima ovogodišnji prvopričesnici, članovi Dječjeg zbora Gospe Sinjske i ministranti. Baldekin su prema tradiciji nosili alkarski momci u pratnji alkara. Na tri mjesta u gradu kod Alkarskog trkališta, Petrovca i Kvartira župnik je udijelio blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom, a na zadnjoj postaji u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske udijeljen je završni blagoslov. Molitvene tekstove pripremio je fra Stipe Šušnjara, a tekstove su čitale Helena Budimir i Maja Poljak.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župa Vid proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida, u subotu 15. lipnja procesijom i misom.
Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je svečano misno slavlje u Novim Selima, na svetkovinu ...
Blagdan sv. Ante u četvrtak, 13. lipnja, svečano je proslavljen u Samostanu sv. Frane na Obali. Središnje euharistijsko ...
Liturgijski spomendan sv. Antuna Padovanskog svečano je proslavljen 13. lipnja u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.
Drugog dana trodnevne duhovne priprave za proslavu svetkovine sv. Ante u Novim Selima u utorak, 11. lipnja ...
Župa Vidonje proslavila je svetkovinu svojih naslovnika – Presvetog Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina, u nedjelju ...
Župa Visoka proslavila je 7. lipnja svoju župnu svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Središno misno slavlje predvodio je ...
Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u istoimenoj župi u Košutama u petak 7. lipnja. Središnje ...