Župa Košute proslavila svetkovinu Presvetog Srca Isusova

Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u istoimenoj župi u Košutama u petak 7. lipnja. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić u koncelebraciji s župnikom domaćinom don Tomislavom Topčićem te ostalom četrnaestoricom svećenika.

Uoči svečanog euharistijskog slavlja održana je procesija s kipom Presvetog Srca Isusova oko mjesta praćena pjesmom, svečanim barjacima, starima i mladima obučenim u narodne nošnje, svećenicima te brojnim vjernicima i hodočasnicima sa šireg sinjskog područja.

U propovijedi je mons. Nediljko Ante Ančić istaknuo da nas Crkva na ovu svetkovinu poziva da upremo svoj pogled u Presveto Srce Isusovo. Srce je simbol ljubavi, žarište emocija, ogledalo naše nutrine i središte naše osobnosti. Iz našeg srca izviru sve dobre ili zle nakane. Bog obnovu svijeta započinje obnovom našega srca, istaknuo je nadodavši da je Krist došao izliječiti naša srca slomljena. Ne gleda našu vanjštinu već što imamo u vlastitim srcima, kazao je mons. Nediljko Ante Ančić.

Gospodin ima lijek za naša tvrda srca. Nadovezujući se na evanđeoski odlomak (Iv 19, 31-37) pastoralni vikar je istaknuo da je Kristov probodeni bok izvor milosti, početak rađanja Crkve u kojoj imamo sakramente, odnosno znakove njegove ljubavi po kojima u nama struji božanski život. Također, Krist nas čisti, obnavlja i vodi svojim Duhom. Gospodin nas privlači svojoj ljubavlju, kako kaže prorok Hošea (Hoš 11, 1.3-4.8c-9), a pitanje je jesmo li spremni prepustiti se i otvoriti svoja srca, zaključio je mons. Ančić.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio predslavitelju misnoga slavlja, subraći svećenicima, brojnim nazočnim vjernicima te predstavnicima Vlade i Grada. Istodobno je uputio čestitku župljanima kao i svim Košućanima.

Svečanosti su nazočili Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva te Ivan Bugarin, gradonačelnik grada Trilja. Pjevanje tijekom misnoga slavlja animirao je Mješoviti župni zbor pod ravnanjem č. s. Fanite Jukić.

Inače, blagdan je obilježen misnim slavljima ujutro i navečer, a proslavi je prethodila trodnevnica koju je predvodio fra Antonio Mravak, župnik Svetišta Gospe Sinjske.

Nakon mise na trgu ispred crkve održana je tradicionalna zabava uz glazbu uživo, hranu i piće u organizaciji grada Trilja, Župe Košute te ostalih.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župa Vid proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida, u subotu 15. lipnja procesijom i misom.
Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je svečano misno slavlje u Novim Selima, na svetkovinu ...
Blagdan sv. Ante u četvrtak, 13. lipnja, svečano je proslavljen u Samostanu sv. Frane na Obali. Središnje euharistijsko ...
Liturgijski spomendan sv. Antuna Padovanskog svečano je proslavljen 13. lipnja u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.
Drugog dana trodnevne duhovne priprave za proslavu svetkovine sv. Ante u Novim Selima u utorak, 11. lipnja ...
Župa Vidonje proslavila je svetkovinu svojih naslovnika – Presvetog Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina, u nedjelju ...
Župa Visoka proslavila je 7. lipnja svoju župnu svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Središno misno slavlje predvodio je ...
Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u istoimenoj župi u Košutama u petak 7. lipnja. Središnje ...