Susret crkvenih pokreta i zajednica Splitsko-makarske nadbiskupije s nadbiskupom Zdenkom Križićem

U splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra, na Duhovski ponedjeljak i blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, 20. svibnja, održan je molitveni susret crkvenih pokreta i zajednica Splitsko-makarske nadbiskupije.

Susret je započeo kratkom teološkom meditacijom o životu po Duhu koju je održao župnik domaćin don Eduard Punda. Istaknuo je na početku da se ne može pravilno shvatiti kršćanski blagdan Duhova bez povezanost sa židovskim blagdanom Pedesetnice. Naime, u tom blagdanu Židovi se prisjećaju primanja Tore, Zakona na brdu Sinaj pedeset dana nakon izlaska iz egipatskog ropstva. „Za kršćane, Tora - Božji zakon – upisan je u srce i darovan nam je u najintimniji dio naše duše po Duhu Svetome. Kao što je Bog izabrao židovsku Pashu za događaj muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, tako je izabrao i blagdan Šavuot, židovske Pedesetnice za slanje Duha Svetoga u srca svojih učenika“, kazao je Punda. Novi zakon, ili Zakon Duha, urezan je u srca učenika na Pedesetnicu na sasvim jedincat način. Isusovi učenici iskusili su da nemaju pravu snagu za vršenje njegovih zapovijedi. Bez Pedesetnice ne samo Mojsijev Zakon, nego i Isusove riječi ostaju samo „slovo“. „A kada Isus na Pedesetnicu, po Duhu usadi tu ljubav u srca učenika, ona postaje, sama po sebi, novi zakon, zakon Duha koji daje život“, istaknuo je. U Isusu Kristu na križu riješena je zagonetka Zakona i ljudske nemoći. Taj Kristov Duh, koji ulazi u vjernika, kroz sakramente, Riječ i sva druga sredstva posvećenja, u mjeri u kojoj je dobrodošao i podržan, konačno je u stanju promijeniti onu unutarnju situaciju koju zakon nije mogao i ne može promijeniti, zaključio je Punda. Nakon kratke meditacije priprava je nastavljena euharistijskim klanjanjem koje je predvodio đakon don Petar Paradžik.

Nakon prigodne meditacije i euharistijskog klanjanja uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić. U koncelebraciji su bili: nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, župnik domaćin don Eduard Punda, rektor bogoslovije don Vedran Torić, duhovnik bogoslova don Jure Vrdoljak te ostala sedmorica svećenika.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Zdenko Križić govorio je o ulozi Blažene Djevice Marije u životu Crkve i vjernika te, u drugom dijelu, o kršćanskim pokretima i zajednicama preko kojih Duh Sveti izgrađuje i posvećuje Crkvu. Dan nakon Duhova, Crkva slavi blagdan Marije Majke Crkve. Nadovezujući se na evanđeoski odlomak (Iv 19,25-34), nadbiskup je istaknuo da nam Isus daje Mariju kao majku Crkve, odnosno kao majku vjere Crkve. Naime, nakon raspeća, vjera učenika je gotovo sasvim iščezla, dok se Marijina vjera nije ugasila. Evanđelist Ivan jedini od evanđelista spominje Marijinu prisutnost pod križem. On govori o njezinu stavu, odnosno spominje da „stoji“. Nije se grčila i rušila od bola, istaknuo je nadbiskup. Njezin izvanjski stav odražava nutarnji stav, tj. snagu vjere i pouzdanja u Boga. „I u ovim najtežim trenutcima Marija u vjeri čvrsto stoji“, istaknuo je mons. Zdenko Križić. Druga stvar koju evanđelist ističe je da Marija stoji kraj „križa Isusova“. Izraz „križ Isusov „ nigdje se drugdje ne spominje samo kada se spominje Mariju. Evanđelist želi izričito naglasiti da je Marijino mjesto uz križ Isusov. „Ovo ima svoje posebno teološko značenje. Ne radi se tu samo o nekoj materijalnoj ili fizičkoj prisutnosti, nego se ovdje želi istaknuti da i Marija sudjeluje u žrtvi koju Isus vodi punini. I 'križ Isusov', o kojem govori evanđelist, nije toliko drvo križa ili dvije grede na kojim je Isus raspet, nego je to sam misterij otkupljenja. U tom misteriju je prisutna i Marija“, naglasio je nadbiskup.

U drugom dijelu homilije, nadbiskup je govorio o odnosu Crkve i duhovnih pokreta i zajednica. Između ostaloga istaknuo je da nije najvažnije za Crkvu rasti u broju već rast u svetosti. „Crkva raste u svetosti svaki put kada njezini pojedini član odluči svoj život jače suobličiti životu Krista, svaki put kada njezin jedan član počne zauzetije živjeti evanđelje, posveti se više molitvi i djelima ljubavi“, kazao je. Upozorio je na neke duhovne bolesti. U povijesti Crkve poznata su mnoga zastranjenja. Đavao se zna prerušiti u anđela svijetla i nuditi neku duhovnost koja nije iz božanskih izvora. Također, potrebno je paziti da se ne umislimo da mi u svemu ispravno vršimo volju Božju. Zato Crkva treba sve provjeravati kako kaže sv. Pavao (1Sol 5,20). „Ovo nema značenje da bi crkvena hijerarhija trebala imati neku trajnu sumnjičavost prema osobama koje su članovi nekih duhovnih pokreta. Nema veze s tim. Nego ima značenje potrebe bdjenja nad pravovjernošću nauka i života svih članova svete Crkve“, istaknuo je nadbiskup. Na kraju je kazao da uvijek trebamo biti budni i provjeravati kakvoga duha nosimo: „Taj naš duh treba surađivati s Duhom Svetim da bi ostao božanska vrijednost. Negativan pristup i najveće vrijednosti može pretvoriti u štetu…Ako naš duh surađuje s Duhom Svetim onda imamo život u sebi i sigurno jamstvo pravoga puta“, zaključio je nadbiskup zaželjevši svim pokretima i zajednicama da ih Duh Sveti neprestano uvodi u istinu Kristovu. Na kraju mise, don Eduard Punda je uime Župe sv. Petra apostola zahvalio nadbiskupu na predvođenju slavlja te svim članovima molitvenih zajednica i pokreta na dolasku.

Dodajmo, između mnogobrojnih zajednica prisutni su bili članovi Neokatekumenskog puta, Obnove u Duhu, Molitvene inicijative „40 dana za život“, zajednice „Molitva i riječ”, pokreta „Marijina legija”, udruge „Isus je put”, zajednice „Mame za mame”, zajednica „Totus tuus“ te ostali crkveni pokreti i zajednice. Susret je nastavljen zajedničkim druženjem ispred crkve.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je, u subotu 15. lipnja u crkvi Svete Obitelji u ...
Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Jure Žuro ispraćen je na posljednji počinak u petak, 14. lipnja 2024. ...
Kandidati za prezbiterat Splitsko-makarske nadbiskupije ispovijedili su vjeru i izrekli prisegu vjernosti Katoličkoj ...
Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije upriličen je, u srijedu 22. svibnja, u Marijanskom svetištu i Duhovnom ...
U splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra, na Duhovski ponedjeljak i blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, 20. ...
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u četvrtak, 16. svibnja, proslavio svoj dan i 25. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić primio je, u ponedjeljak 13. svibnja, u Nadbiskupskom ...
Župa Prečistog Srca Marijina na splitskim Škrapama proslavila je u ponedjeljak 13. svibnja župnu svetkovinu Gospe ...