Proslavljena župna svetkovina u Župi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama

Središnje misno slavlje na svetkovinu, u nedjelju, 26. svibnja 2024. predvodio je u Župi Kraljice Neba i Zemlje u Pločama rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Vedran Torić.

Središnjem misnom slavlju je prethodila procesija gradom uz pjesme i molitvu krunice. Suslavio je župnik don Ante Bitunjac, koji je predvodio večernju misu zahvalnicu.

Presveto Trojstvo okrunilo je Blaženu Djevicu Mariju zato što je u Marijinu srcu pronašlo svoje prijestolje a Marija je kraljica, jer je Bog njezin kralj, istaknuo je u uvodu homilije vlč. Torić, čestitajući vjernicima svetkovinu.

Propovjednik je kazao da ljudi toliko puta misle da drže sve u svojim rukama, kako su postigli mnogo toga, a bez obzira na to, osjećaju i dalje nezadovoljstvo. Razlog tome je, rekao je vlč. Torić, zanemarivanje duhovnog života. Napomenuo je ako su Otac i Sin zajedništvo u Duhu Svetom, čovjek može biti sretan samo ukoliko živi u tom Duhu – u zajedništvu s Ocem. Ako vjernik ne radi na povezanosti s Bogom kroz svakodnevnu molitvu, redovito primanje sakramenata, osobito sakramenta pokore, ako se u sebi ne bori, onda je nezadovoljan i to nezadovoljstvo prenosi na drugoga, istaknuo je propovjednik.

„Ne upirimo prstom u drugoga, dopustimo Bogu da više djeluje u nama i poput Blažene Djevice Marije dopustimo da se njegovo kraljevstvo ostvaruje u nama, jer ‘ako Boga nema u nama, mrtvi smo, ne živimo!’ Što više umirem za drugoga u sebi, to više ljubim, strpljivo i ponizno! Upravo tako ljubila je Blažena Djevica Marija,“ naglasio je vlč. Torić.

Po sakramentu krštenja, snagom Duha Svetoga, čovjek postaje hram Duha Svetoga, Duh Sveti kraljuje u njemu. Propovjednik je naglasio da biti vođen Duhom Svetim znači, ne živjeti više po tijelu, nego po logici Kristova davanja i služenja.

Kazao je da se poput njegove majke potrebo staviti na raspolaganje Očevu planu spasenja. Okupljenima je poručio da budu u odnosu prema drugima slični Isusu, da ljube one koje im Bog stavlja kroz život (…),, da budu milosrdni jer je i Bog milosrdan, da opraštaju jer i Bog oprašta.

Rekao je da je Isus iz Nazareta – ono što je govorio i činio – Očeva slika, Božja slika, na koju se treba uvijek ponovno ugledati, želi li se, pod vodstvom Duha Svetoga zadržati „sinovstvo“ (biti i ostati sinovi i kćeri Božje). Poručio je na kraju homilije okupljenima da se trebaju ugledati na Isusa ako žele da se u njima kraljevstvo Božje ostvari kako bi bili ispunjeni ljudi.

Čestitajući vjernicima svetkovinu vlč. Bitunjac zahvalio je svima koji pridonose radu župne zajednice te svima koji su pridonijeli proslavi svetkovine, među ostalim – župnom i dječjem zboru koji vodi Jasna Krilić, VIS-u „Krila ljubavi“ koji vodi Jasna Vrdoljak, Klapi „Stina“, te Udruzi branitelja, koji su među ostalim, nakon misnog slavlja organizirali druženje uz domjenak.

Mise tijekom trodnevnice predvodili su župnik Župe Baćina i Plina – Stablina fra Kristijan Perković, župni vikar župe sv. Ilije u Metkoviću fra Marko Pudar i župnik don Ante Bitunjac.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župa Vid proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida, u subotu 15. lipnja procesijom i misom.
Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je svečano misno slavlje u Novim Selima, na svetkovinu ...
Blagdan sv. Ante u četvrtak, 13. lipnja, svečano je proslavljen u Samostanu sv. Frane na Obali. Središnje euharistijsko ...
Liturgijski spomendan sv. Antuna Padovanskog svečano je proslavljen 13. lipnja u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.
Drugog dana trodnevne duhovne priprave za proslavu svetkovine sv. Ante u Novim Selima u utorak, 11. lipnja ...
Župa Vidonje proslavila je svetkovinu svojih naslovnika – Presvetog Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina, u nedjelju ...
Župa Visoka proslavila je 7. lipnja svoju župnu svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Središno misno slavlje predvodio je ...
Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u istoimenoj župi u Košutama u petak 7. lipnja. Središnje ...