Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić predvodio euharistijsko slavlje u Župi Marije Pomoćnice kršćana na Kmanu

Župa Marije Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu proslavila je u petak 24. svibnja župnu svetkovinu Marije Pomoćnice. Središnje euharistijsko misno slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić u koncelebraciji sa župnikom domaćinom don Milanom Ivančevićem, župnikom Župe sv. Luke na splitskom Kocunaru don Borisom Vukasovićem, župnikom Župe Presvetog Srca Isusova na Visokoj don Ivanom Terzom te ostalim svećenicima.

Na početku mise mons. Milan Zgrablić pozdravio je sve vjernike, hodočasnike i svećenike. Istaknuo je da je Majka uvijek tu za nas. Ona nas u vijek vodi Isusu i pokazuje na njega, kazao je pozvavši sve vjernike na čin kajanja.

Na početku homilije nadbiskup Milan Zgrablić govorio je o povijesti naziva i blagdana Pomoćnice kršćana. Papa Pio V. dodao je taj zaziv u Lauretanske litanije nakon pobjede kod Lepanta 1571. godine. Kad je Papa Pio VII. nasilno istjeran iz Vatikana, cijela se Crkva usrdno molila da se može vratiti na Petrovu stolicu. To se stvarno i dogodilo. Papa je oslobođen i vraćen u Rim. Zbog toga je naredio da se uvede blagdan Pomoćnice kršćana i da se slavi na dan njegova oslobođenja i povratka na Petrovu stolicu. Razmišljajući o nazivu Pomoćnice kršćana Bogu zahvaljujemo što nam je Mariju dao za Majku i pomoćnicu, kazao je nadbiskup. Danas nemamo velike poteškoće, barem nema u Hrvatskoj ratova. Nismo poput pape onomad prognani iz naših domova. Stoga je pravo pitanje kako nam Marija može biti Pomoćnica? Svi ljudi teže sreći, miru, ljubavi i punini života. To se ne može ostvariti vlastitim snagama, ali možemo uz pomoć Marije koja nam pomaže u svim životnim kušnjama i nevoljama, istaknuo je mons. Milan. To je Majka koja će nam uvijek pružiti ruku i čije će oko uvijek bdjeti nad nama, kazao je.

U drugom dijelu nadbiskup Zgrablić nadovezao se na evanđeoski odlomka (Iv 2,1-12) u kojem se opisuje svadba u Kani Galilejskoj. Istaknuo je da je paradoks da se evanđeoski odlomak zove „svadba“, a nigdje se izrijekom ne spominju zaručnica i zaručnik. Zapravo u središtu je odnos između „nas“ i Isusa. To je slika svadbe između kršćanina i Boga, istaknuo je nadbiskup. Na toj svadbi našega života Marija igra važnu ulogu, kao što je odigrala nekoć u Kani. Ona je naime primijetila da nedostaje vina. Vino je u Bibliji, kako tvrdi Psalmist, simbol života, nade i veselja, kazao je. Nedostatak vina u životu je znak nedostatka smisla, veselja i nade. Marija primjećuje da nedostaje vina i javlja to Isusu. Naši životi mogu biti prazni i hladni poput šest kamenih posuda koje spominje Evanđelist, kazao je nadbiskup. Potrebno je da Isus napuni naše posude živom vodom. Također, Isus daje Duha Životvorca koji vodu pretvara u vino i daje životu jedan viši smisao, zaključio je zazvavši zagovor Marije Pomoćnice kršćana na sve vjernike.

Na kraju misnog slavlja župnik domaćin don Milan Ivančević čestitao je svim župljanima proslavu Marije Pomoćnice, pozdravio sve hodočasnik, a na poseban način zahvalio nadbiskupu Milanu Zgrabliću na predvođenju misnoga slavlja.

Pjevanje tijekom mise predvodio je Mješoviti župni Zbor pod ravnanjem Gorana Velića.

Euharistijskom slavlju prethodila je procesija s kipom Marije Pomoćnice kršćana na kojoj je sudjelovalo mnoštvo vjernika.

Nakon mise zajedništvo se nastavilo na domjenku ispred crkve kojega su pripravili župljani.

Inače, blagdan je obilježen misnim slavljima ujutro i poslijepodne, a proslavi je prethodila trodnevnica koju je predvodio don Ivan Širić SDB, ravnatelj Katoličkog školskog centra Don Bosco u Žepču.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župa Vid proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Vida, u subotu 15. lipnja procesijom i misom.
Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je svečano misno slavlje u Novim Selima, na svetkovinu ...
Blagdan sv. Ante u četvrtak, 13. lipnja, svečano je proslavljen u Samostanu sv. Frane na Obali. Središnje euharistijsko ...
Liturgijski spomendan sv. Antuna Padovanskog svečano je proslavljen 13. lipnja u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske.
Drugog dana trodnevne duhovne priprave za proslavu svetkovine sv. Ante u Novim Selima u utorak, 11. lipnja ...
Župa Vidonje proslavila je svetkovinu svojih naslovnika – Presvetog Srca Isusova i Prečistog Srca Marijina, u nedjelju ...
Župa Visoka proslavila je 7. lipnja svoju župnu svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Središno misno slavlje predvodio je ...
Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u istoimenoj župi u Košutama u petak 7. lipnja. Središnje ...