Održan svečani obred ekshumacije posmrtnih ostataka nadbiskupâ Frane Franića i Ante Jurića

Liturgijski obred ekshumacije posmrtnih ostataka splitsko-makarskih nadbiskupâ Frane Franića i Ante Jurića održan je u jutarnjima satima, 23. ožujka 2022. godine, u konkatedralnoj crkvi sv. Petra u Splitu gdje su počivala njihova tijela.

Obred je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a prisutni su bili nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, Prvostolni kaptol, svećenici, časne sestre i bogoslovi.

„Ovo je važan trenutak za našu Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Ovim činom vraćamo nadbiskupe Franića i Jurića i fizički među nas. Postaju nam bliski i tijelom, ne samo duhom. Zahvaljujemo danas Gospodinu na ova dva gorljiva pastira, a želimo zahvaliti i njima za sve što su nam naviještali i svojim životom svjedočili“, kazao je mons. Barišić podsjetivši da se ove godine spominjemo 110. obljetnice rođenja i 15. obljetnice smrti mons. Frane Franića te 100. obljetnice rođenja i 10. obljetnice smrti mons. Ante Jurića.

Nakon službe riječi nad zemnim ostatcima pokojnih nadbiskupâ koji su izvađeni iz grobnice u konkatedrali molio se 'Oče naš', a nadbiskup Barišić iskazao im je počast.

Potom su se tijela nadbiskupâ vozilima prevezla u crkvu Svete Obitelji na Gospinu otoku u Solinu gdje su položena pred oltarom. Crkva će biti otvorena za molitvu sve do 17 sati kada je svečano euharistijsko slavlje nakon kojeg će se posmrtni ostatci mons. Franića i mons. Jurića položiti u novo mjesto počivališta - kriptu crkve Svete Obitelji.

Fotografije: Danijela Musulin

Kod projekta izgradnje nove crkve na Gospinu otoku u Solinu predviđeno je da kripta te crkve bude mjesto ukopa splitsko-makarskih nadbiskupa. Obojica biskupa, mons. Franić i mons. Jurić, u svojim su spisima i razgovorima spominjali baš Gospin otok kao mjesto gdje bi željeli počivati nakon smrti i čekati uskrsnuće. Budući da je nova crkva u Solinu dovršena i posvećena te se u njoj redovito slavi bogoslužje, odlučeno je u ovoj godini kada se spominjemo obljetnica njihovih rođenja i smrti ispuniti želju naših nadbiskupa te njihove posmrtne ostatke prenijeti i položiti u grobnice u kripti crkve Svete Obitelji.

Više o životu i djelovanju mons. Frane Franića pročitajte OVDJE.

Više o životu i djelovanju mons. Ante Jurića pročitajte OVDJE.