Duhovne vježbe za svećenike u Vepricu

I ove godine u Marijanskom svetištu Vepric od 26. do 28. kolovoza održane su duhovne vježbe za svećenike naše nadbiskupije. Okupilo se dvadesetak sudionika, a voditelj je bio o. Zvonko Martić, karmelićanin i župnik župe Kamen pokraj Splita.

Dok su se u podnožju špilje pred oltarom i Gospinim kipom svako jutro izmjenjivale skupine vjernika s raznih strana i odzvanjale pjesme i molitve, svećenici su imali misna slavlja, molitve  i razmatranja u kućnoj kapeli. O. Zvonko je svoje nagovore usredotočio na svećeničku duhovnost. U razmatranjima i homilijama uvodio je u razmišljanje o dva temeljna pitanja: Tko je onaj pred kim stojim? Tko sam ja pred Bogom? U tom pristupu duhovnom životu jasno se očituju značajke karmelićanske  duhovnosti izražene u onom  poznatom geslu sv. Terezije Avilske: Samo Bog dostaje.

Voditelj je naglasio da je temelj svećeničkog  poziva i identiteta njegova vjera, odnos prema Gospodinu. Sve današnje krize u Crkvi i u kršćanskom životu imaju svoj uzrok u krizi osobne vjere i  istinskog predanja Bogu. Ako nam  je vjera  mlaka, polovična i manjkava, ne može pravo uspjeti ništa od našeg rada, svjedočenja i službi koje obavljamo. Temeljno je u sebi izgrđivati bliskost odnosa prema Bogu i život u njegovoj prisutnosti  koji se hrani slušanjem riječi Božje, ustrajnom molitvom i žrtvom te nasljedovanjem Isusa Krista. Zato je u razmatranjima nastojao potaknuti naš rast u istinskoj duhovnosti ( Koliko ulažem u svoj duhovni rast?), ukazujući na brojne današnje zapreke koje treba odstraniti,  kušnje koje treba prevladati, motivaciju i autentičnost koje su potrebne da bismo uvijek pred očima imali konačni cilj sjedinjenje s Bogom u vječnosti.