Split: Predstavljena knjiga „Javni kultovi ikona u Dalmaciji“

U prepunoj Galeriji umjetnina u Splitu u četvrtak, 1. lipnja, u organizaciji nakladnika Književnog kruga Split i Hrvatskog restauratorskog zavoda Zagreb svečano je predstavljena knjiga dr. sc. Zoraide Demori Staničić „Javni kultovi ikona u Dalmaciji“. Knjigu su, uz autoricu, predstavili akademici Nenad Cambi i Radoslav Tomić te dr. sc Joško Belamarić. Riječ je o prvoj knjizi objavljenoj u Hrvatskoj koja na 338 stranica podijeljenih u dva djela obrađuje 108 ikona od Budve do Trsata.

Autorica u prvom djelu knjige teorijskom analizom pristupa kultu ikona te daje tumačenje što je uopće ikona i kada se pojavljuje u povijesti. U drugom djelu obrađuju se konkretne ikone u crkvama i samostanima. Ukupno je obrađen bogat korpus od 108 ikona od Budve na jugu do Trsata na sjeveru, nastalih u rasponu od 13. do 19. stoljeća. Knjiga tumači ulogu što su je ikone imale u javnom, vjerskom i kulturnom životu Dalmacije, a kao najdragocjeniji simboli svake zajednice još važnijima postaju u vrijeme obnove Katoličke crkve nakon Tridentskog koncila.

Knjiga je pisana na osnovi terenskog istraživanja i uvida u arhivsku građu i literaturu te pruža znanstveno relevantna obrazloženja tipova bizantskih i postbizantskih ikona i njihovih dalmatinskih inačica. Pojedine umjetnine rasvjetljavaju se primjenom stilske i ikonografske analize, dok se predložene interpretacije i sinteze temelje na istraživanju povijesnog i društvenog konteksta. Pomnim iščitavanjem materijalnih dokaza čašćenja ikona, tj. običaja darivanja nakita, kruna, srebrnih pokrova ikona, različitih votivnih darova, lampada i postolja za izlaganje i nošenje, autorica osvjetljuje i povijesni kontekst, tj. javnu funkciju svetih slika i sustavnu brigu zajednice za njih.

„Na oltarima i u zidovima crkava u Dalmaciji, časti se i danas više od sto Gospinih ikona i brojni njezini kipovi, što je samo dio onih koje su postojale prije valova modernizacije i liturgijskih purifikacija započetih u vrijeme katoličke protureformacije. Njihova množina ne začuđuje jer je Dalmacija kroz cijelu svoju povijest zbog 'tranzitnog' položaja oduvijek bila 'topos' kulturnih manifestacija, stoga niti jedna nije sačuvana u svojem izvornom kontekstu“, kazao je Belamarić, te objasnio kako su neke postale istinski paladiji svojih komuna, a neke su uzdignute na razini državnih insignija. Istaknuo je i najstarije ikonu u javnom kultu u Dalmaciji koja bi mogla bi biti 'Gospa od Punte' naslikana oko 1200. godine, moguće djelo nekog ciparskog slikara.

„Čest je slučaj da kao objekti privatne pobožnosti, nakon proizvedenih znakova milosti, postanu predmetima javnog kulta. Najneobičniji prekojadranski odnos Gospina štovanja nalazimo u kultu nazaretske kučice u Loretu u Markama i na Trsatu, poviše Rijeke“, kazao je Cambii pojasnio da su po predaji malo prije nego će Nazaret pasti u muslimanske ruke, anđeli 10. svibnja 1291., na Trsat prenijeli 'onu' kuću u kojoj je Marija sjedila na svojoj postelji, kad joj je došao anđeo Gabrijel, pozdravio je i rekao joj 'Ave Maria, gratia plena'.

„Gotovo sve ikone u javnom štovanju u Dalmaciji prikazuju Bogorodicu s Djetetom, uz nekoliko pojedinačnih svetaca, uglavnom sv. Spiridona i sv. Antu Padovanskoga. Nije neobično  da su kultovi nastali oko njih, u pravilu uvijek jači od ostalih slika i skulptura. Kao i drugdje, i dalmatinske se ikone nose u spektakularnim procesijama i svetkovinama i zazivaju u najjačim opasnostima i pogibeljima od boleština, suše i opsada“, kazao je Tomić, a knjigu je nazvao „sintezom autoričinih istraživanja i prijeđenih iskustava u posljednjih 30 godina“.

Na kraju predstavljanja, autorica se zahvalila Književnom krugu Split, kao i svima koji su pridonijeli da je ova knjiga ugledala 'svjetlo dana'. Govorila je i o motivima zbog kojih je pisala knjigu o ikonama i za koju se nada da će poslužiti novim generacijama koje će postojeće znanje nadopunjavati.

Knjiga Javni kultovi ikona u Dalmaciji nedvojbeno znači novinu u našem znanstvenom proučavanju prošlosti, ali i u široj kulturnoj i izdavačkoj praksi. Spoznaje koje ona donosi zasigurno će biti dragocjene domaćim i stranim istraživačima, dok će širu javnost privući umjetnička kvaliteta ili pak povijesni i vjerski aspekti ikona obrađenih i reproduciranih u knjizi.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...
U Svetištu čudotvorne Gospe Sinjske u petak, 1. prosinca svečano je otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u ...