U Splitu održan 34. Obiteljski susret

34. Obiteljski susret održan je u Hotelu PAX i Franjevačkom samostanu o. fra Ante Antića na Trsteniku u Splitu od 17. do 18. veljače 2023. pod naslovom „Lice i naličje ljubavi - Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“ (Iv13,34).

Organizatori su bili Savjetovalište za obitelj pri samostanu Gospe od zdravlja u Splitu, Hrvatska zajednica bračnih susreta Split, Zaklada biskup Josip Lang - Zagreb, a potporu je dao i Ured za pastoral Splitsko-makarske nadbiskupije. Voditelji i predavači bili su: prof. dr. p. Nikola Stanković, SI; prof. dr. sc. p. Mijo Nikić, SI; dr. sc. Gina Šparada, KBF Split; mr. sc. Silvana Dragun, arhitekt, dizajner; Danijela De Micheli Vitturi, dr. med spec. obiteljske medicine, logoterapeut. Domaćini upravitelj hotela PAX Ivan Livaković, dipl. oec. i gvardijan samostana o. fra Ante Antića dr. sc. fra Domagoj Volarević.

Na susret su pristigli članovi HZBS i njihovi prijatelji te dugogodišnji sudionici Obiteljskih susreta i Obiteljskih ljetnih škola iz Metkovića, Opuzena, Dugog Rata, Strožanca, Splita, Kaštela, Zadra, Širokog brijega i Mostara. Uz roditelje brojne djece od kojih su neki već djedovi i bake, sudjelovali su i mladi bračni parovi.

Susret je počeo misom u crkvi Presvetog otkupitelja u samostanu na Trsteniku. Misu je predslavio fra Mate Pudža koji je na početku pozdravio sudionike i organizatore susreta. U homiliji je govorio o važnosti tumačenja Božje Riječi te je potaknuo sudionike da se, razmišljajući o navještenom Evanđelju dana, pred ljudima ne stide Isusa Krista ni svog kršćanskog identiteta.

Nakon mise u samostanskoj dvorani „fra Karla Balića“ uslijedio je program susreta zazivom Duha Svetoga. Potom je uime organizatora Danijela De Micheli Vitturi pozdravila nazočne i izrazila im dobrodošlicu, posebno onima koji su na ovakvim susretima prvi put. Podsjetila je da je od 1996. god. u Franjevačkom samostanu svete Marije u Zaostrogu održano 29 obiteljskih susreta i četiri u samostanu Svetog Križa u Živogošću te tri ljetna rekreacijska susreta u samostanu Svetog Duje u Kraju na Pašmanu. Pročitavši svoju pjesmu „Lice i naličje ljubavi“ objasnila je zašto je to izabrala za naslov i temu ovog susreta. Naime živeći u obitelji njeni članovi prolaze kroz razdoblja obiteljskih ciklusa: od početnog kada su bračni par, zatim razdoblja s malom i školskom djecom, postupna odvajanja djece kroz odlazak u vrtić, školu na studije, te odvajanje i odlazak odrasle djece od obitelji zbog posla, udaje i ženidbe, osamostaljenja, te na kraju obitelji praznog gnijezda. U nuklearnoj obitelji niz je izazova, a u proširenoj još više. Što je u obitelji više djece, veće je bogatstvo međusobnih odnosa i prilagođavanja ali i izazova. „U svojim slabostima i životnim nedaćama supružnici se gube i posrću misleći da im je Ljubav okrenula leđa. Cijeli je život bračni par pozvan živjeti u ljubavi skladno i predano obećanju crpeći trajno nadahnuće u osobi Isusa Krista čija ljubav ima samo jedno lice i nikada ne napušta one koji joj se predaju vjerom i otvorena srca“, istaknula je.

Dr. Gina Šparada, psiholog, sa KBF u Splitu, održala je predavanje o Osnovnim i složenim emocijama i Sternbergovoj teoriji ljubavi, te radionicu o prepoznavanju emocija. Nakon toga slijedilo upoznavanje sudionika i druženje u prostoru hotela PAX.

U subotu, 18. veljače, nakon jutarnje molitva predavanje „Put do zrele ljubavi“ održao je prof. dr. u miru, isusovc p. Nikola Stanković, dugogodišnji profesor filozofije na FDI i FRZ u Zagrebu i voditelj Obiteljske ljetne škole kroz tri godine. Rekao je da uredna ljubav počinje od samog sebe te da je čovjek u stalnoj borbi i odlučivanju između razuma, volje i strasti. Osobu je usporedio s kočijašem koji obuzdava dva konja; volju i strast od kojih svaki vuče na svoju stranu. Nadodao je da u susretu s drugima čovjek nailazi na sebi slične i različite te da je za osobni i obiteljski sklad važno opraštanje i ljubav koja ne smije biti sebična, te upoznavanje sebe i bližnjih, a za hod kroz život potrebno je svjetlo vjere i mudrost u razlučivanju znanstvenih postignuća i nesebične ljubavi.

Mr. sc. Silvana Dragun je kroz prezentaciju „Obitelj u slikama velikim majstora“, prikazala kako su neki veliki slikari kroz povijest prikazivali obiteljske motive iz Starog i Novog zavjeta, zatim je analizirala obitelj u slici Vlahe Bukovca te zaključila da je u današnje vrijeme malo poznatih slikara koji prikazuju obitelj kao motiv svog djelovanja.

U predavanju Odgovornost za život Danijela De Micheli Vitturi je obratila pozornost na življenje odgovornog roditeljstva kao ključnog čimbenika demografske obnove Hrvatske. Prikazala je podatke iz popisa stanovništva iz 2021. koji pokazuju pad populacije koji je za 9,2 posto manji u odnosu na 2011. te zabrinjavajuća predviđanja o padu populacije kroz slijedećih 30 godina za oko 660 000 stanovnika ukoliko Eurostat dobro prognozira. Zaključila je da je plodnost prirodno bogatstvo koje treba čuvati odgovornim življenjem roditeljstva i čuvanjem reproduktivnog zdravlja pri čemu pomažu i metode prirodnog planiranja obitelji.

Nakon predavanja sudionici su u radionicama razmatrali koji su bitni čimbenici koji danas potiču mlade obitelji da imaju djecu i zbog kojih se odgađa roditeljstvo i rađanje te kako se može na to utjecati. Gđa. Višnja Spajić, novinarka iz Širokog Brijega i majka dvoje djece, iznijela je zaključke svoje grupe: Konformizam, utjecaj sredine, strah i odgode, nije se našla srodna osoba, nedostatak komunikacije djevojaka i mladića u izlascima i sl. Zaključeno je da se svi uzorci mogu sažeti pod nedostatak vjere u Boga i traženje sigurnosti u materijalnim stvarima. Razlozi koje sudionici vide i odgađanju ili odbijanju rađanja djece su: strah, odgoda, materijalna sredstva, neriješena stambena i materijalna pitanja, strah od gubitka zaposlenja u trudnoći. Za poticaj su izneseni pozitivni primjeri materijalne potpore mladim obiteljima.

Gđa. Franka Nogolić, arhitektica iz Metkovića i majka šestero djece, kroz razgovor sa sudionicima iz svoje grupe iznijela je zaključke da mladi nerado ulaze u bračni savez jer smatraju da je rano u dvadesetim godinama života trajno se vezati. Putovanja, karijera i slični izazovi utječu na njihovu odluku o braku. Ova moderna mama zajedno sa suprugom posvjedočila je o uspješnom povezivanju karijere i brojne obitelji. Klara Raffanelli, studentica iz Beča iznijela je zaključke svoje grupe koja tvrdi da je kultura rađanja promijenjena. Trend je da je karijera supružnicima na prvom mjestu, a tek onda ovisno o zarađivanju željenom stilu života koje obuhvaća i pitanje rađanja djece. Primijetili su da stav mladih ljudi ovisi o okruženju, tj. društvu u kojem se kreću tako da faktori koji promiču rađanje djece u dobi ranije od tridesetih su potpora tog stava koji su njima bliski i utjecajni.

„Djeca roditeljima“ prigodni je igrokaz koji je sastavni dio svih dosadašnjih obiteljskih susreta. Ovaj put tema su bila emocije, a djecu je animirala dugogodišnja suradnica i sudionica obiteljskih susreta te majka šestero djece gđa. Darija Mladin i vjeroučitelj Mihovil Viljac. Uz igrokaz predstavljena je i prigodna izložba dječjih radova.

Nakon zajedničke molitve krunice Božjeg milosrđa slijedio je nastavak poslijepodnevnih predavanja p. Mije Nikića pod naslovom „Zrelost za ljubav?“. Kroz dvije cjeline obuhvatio je teme: Upoznaj, prihvati, zavoli i promijeni sebe; Obratite se i vjerujte Evanđelju!; Oprosti da oslobodiš u sebi sile ljubavi!; Principi biblijske psihoterapije; Što nam poručuju naši snovi i potisnute emocije i na kraju 25 savjeta za zdrav i osmišljen život koji uključuju usvajanje zdravih i urednih navika u spavanju, u odnosu prema: hrani, alkoholu, tjelesnoj aktivnosti, izražavanju emocija, opraštanju, ljubavi, istini, postu, molitvi, vjeri, smijehu, te prema Bogu i bližnjima.

Večernju misu predslavio je p. Mijo Nikić u koncelebraciji s fra Matom Pudža. U homiliji je naglasio važnost života u istini i povezanosti s Bogom kroz molitvu i sakramente. Nakon mise, euharistijskog klanjanja i blagoslova sudionika, druženje se nastavilo u hotelu PAX uz rođendansku čestitku p. Miji Nikiću. Uz program, na ovom je susretu bilo prilike za razgovor i dijeljenje iskustava između sudionika raznih generacija koji svojim primjerom pokazuju da se unatoč mnogim neprijateljima ljubavi, obitelji ne boje života, već ga odgovorno, velikodušno i zahvalno prihvaćaju kao najvrjedniji dar.

Hvala Bogu i hvala domaćinima, organizatorima i svim sudionicima koji svojim sudjelovanjem ostvarili i doprinijeli radosti susreta u velikoj obitelji djece Božje.