Misa i blagoslov na početku nove pedagoške godine u DV Dobri u Splitu

Dječji vrtić Dobri na Dobrome u Splitu kao i proteklih godina i ovu je pedagošku godinu uz blagdan Svetih anđela čuvara započeo misom u kapeli Službenica Milosrđa u srijedu 5. listopada. Misno slavlje i blagoslov djece i njihovih roditelja te odgajateljica predvodio je fra Kristian Stipanović, novi župnik Župe Gospe od Zdravlja u Splitu. Djeca su pod vodstvom svojih odgajateljica na radost nazočnih pjesmom uljepšali misu. Fra Kristian je tom prigodom blagoslovio novu prostoriju u vrtiću koji je malo proširio svoje kapacitete kako bi primio više mališa.

„U katoličkim vrtićima i školama ostvarujemo Isusovu zapovijed: 'Pustite dječicu k meni!' Oni su jedna pomoć Crkve obiteljima da djeca već od malih nogu primaju katolički odgoj, odnosno da se uče zajedništvu, zajednički moliti i slaviti Boga. Molili smo danas Anđele čuvare, molitvu koja je djeci veoma draga i lijepo je da djeca znaju da Bog brine o njima i na taj način da im daje Anđela Čuvara koji ih - uz njihove roditelje, njihove tete, bake i djedove - prati i čuva na putu života“, kazao je fra Kristian tom prigodom u izjavi za nadbiskupijsku emisiju „Radosna vijest“.

Dječji vrtić Dobri je javna ustanova koja u okviru djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja skrbi o djeci rane  i predškolske dobi te ostvaruje programe njege, odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi. Programi se ostvaruju u skladu s razvojnim osobinama i potrebama djece te socijalnim, kulturnim, vjerskim i drugim potrebama njihovih obitelji. U ostvarivanju vjerskog odgoja koristi se Program Kateheze Dobrog Pastira. Osnivač i vlasnik Dječjeg vrtića Dobri je Provincijalat Službenica milosrđa, Split. Želja sestara da sve u njihovom vrtiću ukazuje na dobrotu Oca  iznjedrila je i naziv njihova vrtića – Dobri. Naziv je nadahnut evanđeoskim tekstom „Jedan je Dobri, Otac vaš koji je na nebesima.“ Stoga oni žele da radosni žamor djece bude molitva i zahvala jedinom Dobrom!

Dječji vrtić u Splitu, nekoć zabavište, datira od samog kraja 19. stoljeća, a službeno je registriran 1995. godine od kada ga vodi ravnateljica s. Mirjana Kutleša. Vrtić ima 8 skupina, odnosno 220 djece, a o njima skrbi 30 djelatnika/ica. To je jedan od najtraženijih vrtića u Splitu. Ravnateljica nam pojašnjava da je to radi toga što brinu o kulturi ustanove da je u skladu s kršćanskim i humanističkim vrijednostima. Nadalje, puno se skrbi o svojim zaposlenicima (primjerice o njihovoj stručnosti i duhovnom rastu) ali i o roditeljima. Iako je ravnateljica više od 25 godina, s. Mirjana se nije umorila. Nošena radošću i kreativnošću te novim idejama samo joj nedostaje vremena kako bi ostvarila sve što je zamislila da bi dječici učinila boravak u vrtiću još ljepšim, nezaboravnim.

„Danas kao i nekad dijete gledamo kao jedinstveni Božji dar. Pažljivo stvaramo poticajnu sredinu i ugodno ozračje, u skladu sa suvremenim spoznajama o razvoju i učenju djeteta. S djecom gradimo i njegujemo odnos pun međusobnoga poštovanja i prihvaćanja različitosti. U našem vrtiću djeca uče čineći uz mnoštvo raznolikih poticaja te tako na optimalan način zadovoljavaju svoje potrebe i unaprjeđuju sve aspekte svog razvoja. Osoblje vrtića permanentno nadograđuje svoje znanje o djetetu i usavršava svoju odgojno-obrazovnu praksu, a roditelje doživljavamo kao partnere u ostvarivanju zahtjevnih odgojno-obrazovnih zadaća. Želimo da djeca koja napuste naš vrtić budu prepoznatljiva kao: zdravi, odgovorni, radosni  i zadovoljni, brižni, puni povjerenja u ljude, stvaralački i poduzetni, svjesni svojih prava i prava drugih oko sebe, socijalno kompetentni i asertivni, oni koji poštuju prirodu, oni koji su sposobni diviti se, čuditi i zahvaljivati, oni koji znaju da nikada nisu sami i da ih Bog uvijek voli“, piše na web stranici vrtića (https://www.dv-dobri.hr/) što također svjedoči o njihovom specifičnom poslanju.