Biskup Vidović predvodio proslavu svetkovine sv. Ilije proroka u Metkoviću

Župa sv. Ilije proroka i grad Metković proslavili su u subotu 20. srpnja svetkovinu nebeskog zaštitnika, a središnje euharistijsko slavlje predvodio je hvarski biskup Ranko Vidović.

U misi su koncelebrirali: župnik fra Denis Šimunović, don Stipe Jerković, don Mladen Margeta, don Milivoje Čalo, don Mario Mihanović, don Igor Goleš i župni vikar fra Marko Pudar.

Biskup Vidović istaknuo je da su sveci čuđenje u svijetu. Oni, baš kao i pjesnici, imaju široke oči, prodoran pogled koji s lakoćom, po Božjem daru, može prodrijeti u bit stvari i onda, za razliku od pjesnika koji ih objavi u stihovima, oni tu bit uistinu žive i svjedoče. U njima ta jezgra istine eksplodira u životu i onda te plodove svoga života nude svim ljudima bez razlike. Jednako su otvoreni prema svim ljudima, to je njihova posebnost, oni su shvatili bit života, shvatili su da žive isključivo od ljubavi Božje, a ljubav Božja je u sebi sebedarje, pojasnio je.

„Nije nam Bog dao nešto od sebe, nego nam je dao sebe. Sveci, živeći od te istine, prihvaćajući je kao svoj poziv, postaju sebedarje za sve ljude koje im Bog stavi na životne staze. Po tome se razlikuju od prosječnog čovjeka. Zato su izazov za nas, zato ih želimo kao odvjetnike pred Bogom“, kazao je biskup.

„Jedan od njih je sv. Ilija, vaš zaštitnik, prorok Božji, čovjek snažna karaktera, istinske vjere, spreman za Boga dati i svoj život. Bio je sve ono što nedostaje današnjem čovjeku – karakter i vjernik iz dubine srca“, istaknuo je mons. Vidović. „Sv. Ilija živio je u čudno vrijeme, zapravo nevrijeme, kad je u pitanju čovjek. Bog ga je doveo među pogane, ali kao kvasac, želio je od naroda Božjega napraviti kvasac da ljudi pogani, gledajući njih i Boga koji zahvaća njihove živote, koji čini čudesa, da shvate da je jedini pravi Bog, Bog Izraelov i da oni postanu vjernici, ali dogodio se obrat – narod je odustao od Boga, a prilagodio poganima“, protumačio je.

Pojasnivši pobjedu Ilije nad lažnim prorocima, biskup je rekao: „Narod otvori oči, narod progleda, a što da je Ilija pošao za njima, što da nije stavio na kocku svoj život, što bi bilo od naroda? Ništa! Bio bi izgubljen i on i narod.“

„Živimo u isto, ako ne i gore vrijeme nego što je živio Ilija prorok. Današnji liberalizam, ‘široki put’, ova današnja sloboda koja je pravo pravcato ropstvo – to je laž! Nikada nismo bili veći robovi nego sad, ovaj plimni val zla iz Europe koji je došao kod nas, bojim se da će nas odmah odnijeti, ako ne budemo budni, trijezni, ako ne budemo karakteri. Bojim se da će nas brzo nestati! I ono čime smo se dičili kroz svoju povijest, svjesni da nas je kroz našu povijest, do ovoga trenutka doveo samo Bog i njegova majka BDM, ako se njih odreknemo, da će nas val odnijeti niz brdo i izbrisati s lica zemlje“, primijetio je biskup Vidović.

„Kako smo tako nisko pali da smo orijentirani više prema zemlji nego prema nebu? Djeca Božja, Hrvati, katolici? Stvoreni smo za obilje, za nebeska prostranstva, ovdje smo samo u prolazu. Isus Krist je Bog koji se utjelovio, postao čovjekom i proživio ovaj život. Kazao nam kako se živi život i vratio se k Ocu. Opasno se zadržavati na postajama ovoga svijeta, opasno je tražiti raj ovdje na zemlji, a valja priznati da bismo mi svi raj ovdje na zemlji. Nema raja na zemlji! Mnogi vjernici, braćo i sestre, umrli su, a nisu pokopani. Imate ih u obitelji koliko hoćete,“ naglasio je.

„Naš temeljni poziv je bit svet. Taj poziv Bog je usadio u srce svakog čovjeka. Ako me Bog stvorio za svetost, ako me stvorio na svoju sliku, ako mi je dao sve darove da mogu biti svet, što je to što nas priječi da možemo biti sveti? Samo ja, samo ti, samo moj i tvoj izbor! Orijentirani smo prema zemlji i zato nismo sveti. Biti svet je nešto najnormalnije, sve drugo je nenormalno“, poručio je. Na pitanje – je li moguće biti svet, biskup Vidović odgovorio je narodnom izrekom: „Ako hoću lako ću, ako neću, kako ću!“

Na kraju misnog slavlja župnik Šimunović zahvalio je svima koji su pridonijeli slavlju kroz devetodnevnu duhovnu obnovu u sklopu koje je bilo i Jerihonsko bdjenje. Pjevanje je animirao župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak i župni bend „Znak Jonin“. Poseban naglasak vlč. Šimunović stavio je na brojne ispovijedi, kao i blagoslov u obiteljima s brojnom djecom, spomenuvši tako, kako su kip sv. Ilije u procesiji nosili četiri biskupova brata. Obzirom da je danas jako malo mnogočlanih obitelji, istaknuo je primjer župnog vikara fra Marka, koji ima dvojicu braće svećenika – ‘tri brata, tri svećenika!’

Župniku fra Denisu, bivšem župniku fra Dušanu Džimbegu i Ferdinandu Jukiću, na uočnicu svetkovine, među ostalima, na svečanoj sjednici održanoj u GKS-u, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, uručio je nagradu Grada Metkovića „Narona“ za doprinos na području kulture i zaštite spomeničke baštine.