Duhovne vježbe mlađih svećenika u Livnu

Mlađi svećenici (ređeni u proteklih deset godina) Splitsko-makarske nadbiskupije, zajedno sa novoimenovanim biskupskim vikarom za pastoral don Edvardom Pundom, sudjelovali su na godišnjim duhovnim vježbama od 26. do 29. kolovoza u Kući Djeteta Isusa u Donjem Žabljaku (Livno).

Duhovne vježbe predvodio je fra Bojan Rizvan, župnik Župe Presvetog Srca Isusovog na Voštarnici u Zadru. Program vježbi sastojao se od svakodnevne zajedničke molitve Časoslova, slavljenja svete mise i šest razmatranja tematski vezanih za prvih nekoliko poglavlja Evanđelja po Ivanu, kulminiravši slavljem spomendana Mučeništva svetog Ivana Krstitelja, uzora nekompromitiranog života kao preduvjeta plodnog navještaja.

Kroz tri dana intenzivnih razmatranja, sudionici duhovnih vježbi potaknuti su na promišljanje o važnosti autentičnog življenja identiteta svećenika kao čovjeka kojem su „ruke čiste i srce nedužno: duša mu se ne predaje ispraznosti, i ne kune se varavo” (Psalam 24). Sagledali su mogućnosti rasta u strpljivost s Bogom i ljudima, te potrebu ustrajnog provođenja evanđeoske pravde, milosrđa i vjernosti. Voditelj vježbi potom im je nastojao posvjestiti važnost kreposti poslušnosti i poniznosti svećenika, kao onoga koji nije Krist, već je pozvan da se umanjuje dok On raste, budan za prolaske Kristove u našoj svakodnevici i njegove pozive da “dođemo i vidimo gdje On stanuje (Iv 1;2;3). Na poseban način polaznici duhovnih vježbi imali su prilike razmatrati važnost prijateljstva, pogotovo među samim svećenicima, po uzoru na starozavjetne spise (Sir 6, 5-18) i, iznad svega, Krista kao prijatelja Lazaru i apostolima; onoga koji polaže život svoj za prijatelje svoje (Iv 11;15) i daje novu perspektivu stvarnosti.

Foto: don Toni Šinković

Drugog dana duhovnih vježbi sudionicima se pridružio i splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, koji je pred nekoliko tjedana i pozvao mlađe svećenike na vježbe primijetivši tada „koliko nam je važno svake godine nekoliko dana povući se iz svojih svagdašnjih briga, umora, obveza i rastresenosti te biti s Gospodinom da se duhovno okrijepimo i nađemo svjetlo, snagu i mir svojoj duši“. Tako učvršćeni u Kristovoj „ljubavi i zajedništvu, duhovno ojačani i okrijepljeni, možemo biti poslani da „novim poletom i zauzetošću vršimo službe koje su nam povjerene“ – zaključio je tada u svom pozivu mlađim svećenicima otac nadbiskup Zdenko.

Prema Zakoniku kanonskog prava, svećenici su na osobit način obvezni nastojati oko svetosti kao oni koji su posvećeni Bogu i kao djelitelji Božjih otajstava u službi narodu. Da bi mogli težiti k tome savršenstvu dužni su posvetiti se i duhovnoj sabranosti, prema propisima krajevnog prava. Duhovne vježbe ključan su vid takvog posvećivanja i sabiranja u životu svećenika.