Misionar u Tanzaniji don Ante Batarelo proslavio zlatnu misu

U srijedu 14. kolovoza 2024. godine, u župnoj crkvi Blaženoga Alojzija Stepinca u župi Mbarali (Tanzanija), don Ante Batarelo proslavio je Zlatnu misu. Pod geslom "Mtukuzeni Bwana pamoja nami" (Veličajte sa mnom Gospodina), na svečanom misnom slavlju okupilo se više od dvije tisuće vjernika, dva biskupa (biskupija Mafinga i Mbeya), dva generalna vikara (biskupija Mbeya i Iringa), preko stotinu svećenika iz ukupno šest biskupija i raznih redovničkih zajednica, bogoslovi, redovnici i redovnice, kao i članovi don Antine obitelji i prijatelji iz Hrvatske i Tanzanije.

Svetu misu predslavio je msgr. Vincent Mwagala, biskup biskupije Mafinga, kojoj pripada župa Mbarali. U homiliji je istaknuo kako je svećeništvo "dar za drugoga", te da danas, dok don Ante zahvaljuje Gospodinu za dar svećeničtva, zahvaljujemo i svi mi kojima je služio tijekom ovih 50 godina.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor od 250 pjevača, združenih članova župnog zbora i zborova iz čak 10 filijala. Po završetku misnoga slavlja, čestitke i riječi zahvale za dugogodišnju suradnju don Anti su uputili: predstavnici biskupija Iringa i Njombe, predstavnik lokalne vlasti, te predsjednik Zajednice Svećenika Tanzanijskih Biskupija koji je istaknuo kako nije čest slučaj da svećenik proslavi jubilej dok je još uvijek u službi župnika.

Okupljenoj zajednici obratio se i don Ante. Zahvalio je Bogu na daru života i svećeništva, te zamolio za oproštenje za one trenutke u kojima nije djelovao sukladno svome kršćanskom pozivu. Zahvaljujući za biskupe koji su ga očinskom brigom pratili i podržavali u radu, za braću svećenike s kojima je u zajedništvu i prijateljstvu služio Gospodinu i zajednici, za roditelje, obitelj, prijatelje i sve vjernike koji su ga prihvatili za svoga župnika, zamolio je da ga nastave pratiti svojom molitvom.

Tijekom prigodnog darivanja, vjernici okupljeni u razne skupine, ovisno o poslanju koje imaju u životu župe, usklađeni bojama odjevnih kombinacija - kako je običaj u Tanzaniji, uz pjesmu i poklike prilazili su slavljeniku donoseći darove, iskazujući mu zahvalnost za ljubav, brigu i prijateljstvo koje im je darovao tijekom svoje službe. A koliko je don Ante blizak svome narodu, svjedoči i nadimak "Babu" koji ponosno nosi, a što u prijevodu sa Svahilija znači djed.

Među brojnim skupinama koje su uložile mnogo truda u pripremi i ostvarenju ovoga slavlja, posebno mjesto zauzima skupina “Wajukuu wa Babu”, "unuci djeda Ante" kojoj pripadaju kako mladi, tako i odrasli ljudi (bogoslovi, svećenici, redovnice te laici raznih zanimanja), na čijem je životnom putu don Ante izravno djelovao, kroz školovanje, odgoj i druge oblike duhovne i materijalne skrbi. U zahvalnosti Gospodinu i zajedništvu, slavlje se nastavilo uz ručak za sve okupljene vjernike, prigodni program, pjesmu i ples na prostranom igralištu pokraj župne crkve.