U Splitu proslavljen spomendan prijenosa kostiju sv. Dujma

Spomendan prijenosa kostiju sv. Dujma proslavljen je u ponedjeljak 29. srpnja misnim slavljem koje je u crkvi sv. Duje u Dujmovači prevodio don Karlo Kevo na poziv župnika Župe sv. Marka don Roka Celenta.

Taj se spomendan dugo nije proslavljao, a slavlje je organizirano na poticaj Katoličkih skauta iz udruge Skauti Europe koji djeluju na području Splitsko-makarske nadbiskupije. Naime, članovi udruge zajedno su očistili okoliš i samu crkvicu da se slavlje može održati.

Don Karlo je propovijed započeo s legendom prijenosa kostiju sv. Dujma, kada se pokazalo da su samo  djeca bila dostojna nositi sarkofag jer su čista i bez grijeha. Također, prva asocijacija koja vjernike veže za Split nije ni Ultra, ni  Hajduk, već sv. Duje, naglasio je propovjednik.

Njegovo je svjedočanstvo, dodao je don Karlo, nadživjelo čuveno Rimsko Carstvo od kojeg su ostale samo ruševine i kamenje, a samo dva ugrađena su u ovu crkvicu. To Kristovo i Dujmovo svjedočanstvo i danas možemo nasljedovati u odlukama malih svakodnevnih mučeništava. Tako kao živa Crkva vršimo naše poslanje danas, dodao je. 

Naglasio je i značenje zvonika sv. Dujma uz katedralu na jednoj strani Splita i te crkvice na izlazu iz grada. Na početku i na kraju sv. Duje nas očekuje, ispraća i podsjeća da odlazeći iz grada ne odlazimo od sebe i svoje vjere i ne zaboravimo njegov duh koji uvijek zagovara za nas, istaknuo je. Tijekom mise blagoslovljena je i nova ikona sv. Dujma. 

Među gostima hodočasnicima bio je i predsjednik županijske skupštine Mate Šimundić i djeca skauti koji su pozvani nasljedovati djecu iz prvih vremena crkve i donositi drugima vjeru, nadu i ljubav. Poslije misnog slavlja hodočasnici su ostali na zajedničkom druženju. Inače, crkva sv. Dujma čeka obnovu krovišta i interijera. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je misno slavlje na blagdan Male Gospe u nedjelju 8. ...
Vjernici Župe Kraljice Neba i Zemlje u Pločama proslavili su u četvrtak 5. rujna 2024. spomendan sv. Majke Terezije, ...
Svečanom misom u Staševici u ponedjeljak 26. kolovoza 2024. proslavljen je spomendan sv. Staša (Anastazija Solinskog), ...
Na blagdan Velike Gospe u Trogiru je tradicionalno održana procesija s Gospinim kipom ulicama grada i rivom.
Na svetkovinu Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza, ispred crkve UBD Marije na Oblićevcu u Župi Plina - Stablina, ...
Župa sv. Lovre u Trogiru proslavila je 10. kolovoza svetkovinu svog nebeskog zaštitnika.
U crkvi sv. Dominika i Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u Trogiru svečano je, 8. kolovoza, proslavljen ...
Na blagdan Gospe Snježne u ponedjeljak 5. kolovoza središnje misno slavlje u crkvi Gospe Snježne u župi Vid predslavio ...