Misa na 80. godišnjicu ubojstva fra Karla Ćuluma

Osamdeseta obljetnica mučeničke smrti fra Karla Ćuluma, člana Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, svečano je obilježena u četvrtak 25. svibnja 2023. u Župi sv. Anastazija – Staševica.

Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predslavio je župnik župe Dusina – Veliki Prolog don Dražen Radman. Suslavili su župnik župe Muć Donji don Marin Marčić i župnik domaćin fra Marko Karlo Bitanga, nekadašnji dugogodišnji župnik u Zavojanama.

Na početku je sve nazočne pozdravio domaćin fra Marko Karlo. Istaknuo je da je predslavitelj don Dražen rodom iz župe Muć Donji, koje je trenutno župnik suslavitelj don Marin.

Potom je iznio biografske podatke iz života fra Karla Ćuluma. Rođen je 6. lipnja 1885. na otoku Silbi u Zadarskoj nadbiskupiji. Podrijetlom je iz župe Muć Donji. Nakon završenoga osnovnoškolskog obrazovanja u Zadru, otišao je 1904. na Visovac i stupio u Red manje braće.

Po završetku studija filozofije i teologije u Zaostrogu i Makarskoj, 18. prosinca 1910., splitski i makarski biskup dr. Juraj Carić, zaredio ga je za svećenika. Kao mladomisnik imenovan je prefektom (odgojiteljem) u sjemeništu u Sinju. Nakon tri godine imenovan je župnim pomoćnikom u župi Vrlika. Zatim je imenovan župnikom župe Drašnice na Makarskom primorju, a kasnije župnikom župe Plina kod Ploča na kojoj je ostao do 1932. godine. Te godine je imenovan župnikom Župe Porođenja Blažene Djevice Marije u Zavojanama koju je pastoralno vodio do svoje mučeničke smrti 25. svibnja 1943. kada su ga nemilosrdno mučili i stravično ubili mjesni komunisti – partizani.

Predslavitelj don Dražen je u propovijedi izrazio zahvalnost fra Marku Karlu za njegovo svesrdno i zdušno zauzimanje za očuvanje spomena na mučki ubijenog fra Karla. Apostrofirajući riječi iz Knjige ponovljenoga zakonika (usp. Pzn 6, 3 – 7), ustvrdio je da je važno pohraniti događaje iz prošlosti u memoriji naroda – tako i smrt fra Karla Ćuluma. Istina oslobađa, dodao je.

Na temelju pročitanoga evanđeoskog odlomka, propovjednik je naglasio da valja biti svjedok Isusa Krista – svjedočiti istinu. „U današnjem Evanđelju, Isus nam poručuje da se čuvamo ljudi. Isus nam stavlja u srce ono što nam je najvažnije. Ne umanjuje stvarnost. Govori o mržnji svijeta prema onome što živimo i što trebamo propovijedati drugima.

Ali, isto tako govori da je istina Riječi Božje naše glavno oruđe u bespoštednoj borbi. Nema nam druge obrane od istine. Zbog istine je pokojni fra Karlo Ćulum dao svoj život. Istina ga je došla glave.“

Pozivajući se na poznatu izreku ranokršćanskog pisca Tertulijana: „Krv mučenika je sjeme novih kršćana“, don Dražen je rekao da je fra Karlova mučenička smrt bila nadahnuće mnogim vjernicima i zalog za neposustajanje u okrutnom vremenu iza Drugoga svjetskog rata. Jer, za ono što je vrijedno, isplati se dati ono najvrjednije – svoj život, zaključio je don Dražen.

Na kraju je ohrabrio nazočne vjernike da u životnim tjeskobama budu neustrašivi kakav je u svom življenju i pastoralnom djelovanju bio pokojni fra Karlo Ćulum te tako ustraju u svjedočenju vjere, evanđelja i ljubavi prema Bogu, Domovini i čovjeku.

Na koncu euharistijskog slavlja, domaćin fra Marko Karlo istaknuo je da je osamdeseta obljetnica mučeničke smrti uzornoga franjevca i župnika značajna. Napomenuo je da je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja na Provincijskom kapitulu održanom 2012., odredila da Dan mučenika Provincije bude svečano obilježen svake godine 24. rujna. Toga su nadnevka 1943. godine ubijena trojica članova provincije – fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. U razdoblju Drugoga svjetskog rata i poraća 44-orica članova provincije ubijena su zbog svoga redovništva, svećeništva, domoljublja i rodoljublja.

Zahvalio je don Draženu za upućenu homiliju, don Marinu za nazočnost, maestru Tomi Hercegu za predvođenje pjevanja te svim nazočnima što su došli slaviti misu i izraziti pijetet prema fra Karlu.

U misnom slavlju sudjelovali su vjernici štovatelji sluge Božjega mučenika fra Karla iz Zavojana, Zagvozda, Rašćana i Staševice

Nakon svečanoga bogoslužja, gotovo svi misari nastavili su druženje uz bogati svečani ručak u obližnjem restoranu na kojem su uz radosno raspoloženje i pjesmu proslavili po prvi put imendan s novim imenom Karlo domaćina fra Marka Karla Bitange.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.