Na Priku proslavljen spomendan sv. Rite iz Cascie

Brojni Omišani hodočastili su u ponedjeljak, 22. svibnja, na Priko u Omišu kako bi proslavili spomendan sv. Rite, svetice nemogućeg. Svečanu misu predvodio je župnik don Emanuel Petrov.

Ističući sveti životni primjer i vjerničko svjedočanstvo sv. Rite, don Emanuel je istaknuo njezinu poniznost i ustrajnost u prihvaćanju Božjega davanja, ali i opasnost da naša molitva bude licemjerna, jer nerijetko tražimo od Gospodina samo blagoslov ovozemaljskih stvarnosti. „Slaviti svece ne znači biti oslobođen trpljenja i boli, nego i u takvim nevoljama ostati vjeran Bogu i grliti križ spasenja. Unatoč mnogim nedaćama sv. Rita nikada nije gubila vjeru i pouzdanje u Gospodina. Dobro je znala da Bog, koji je ljubav i samo milosrđe, ne može dati ništa što čovjeku škodi, nego uvijek čisti, poziva na obraćenje i pripravlja čovjekov duh za nagradu vječnog života. Upravo zato sv. Rita nije molila Gospodina za ovozemaljski uspjeh ili zdravlje sebe, svoje obitelji i svoje djece. Vapila da ih Bog primi k sebi prije nego li im ovozemaljska pokvarenost uništi dušu. Isusove riječi iz Ivanova evanđelja, koje nam donosi današnja riječ Božja: ‘To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!’, mogu se promatrati kao životno geslo svetice koju slavimo. Muke i nedaće su svakodnevica, koja nas ne smije udaljiti od Boga, nego naprotiv još snažnije približiti k onome koji je jedini gospodar života i pobjednik zla i smrti“, istaknuo je don Emanuel.

Inače u toj se župi časti sv. Rita iz Cascie od 2016. godine, koja je u cijeloj Crkvi bila proglašen godinom Božjega milosrđa. Tim povodom brojni Omišani su sudjelovali na nadbiskupijskom hodočašću „Stopama milosrđa” u svetišta Italije, koje je započelo upravo u svetištu sv. Rite u Casci, u talijanskoj pokrajini Umbriji. Od tada do danas na Priku joj se utječu osobito mladi bračni parovi kod neplodnosti, ali i udovice, žrtve bračnog nasilja, kao i vjernici svih generacija u očajnim i naizgled nemogućim i nerješivim problemima.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Blagdan sv. Mihovila svoga nebeskog zaštitnika svečano je proslavila Župa u Kaštel Kambelovcu u petak 29. rujna.
Misu zahvalnicu i blagoslov obnovljene crkvice sv. Mihovila na Gračiću u Žrnovnici, 29. rujna, na blagdan nebeskoga ...
Župa Solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu, blagdan svoje zaštitnice, Kraljice mučenika, slavi krajem rujna u ...
Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je misno slavlje u svetištu Gospe Karmelske u ...
Župa sv. Mateja apostola i evanđelista na splitskim Ravnim Njivama svečano je u četvrtak 21. rujna proslavila svoga ...
Ispred crkve Uzvišenja svetog Križa na Ušću Neretve na Galičaku, vjernici Komina proslavili su zavjetni blagdan ...
Svake godine o blagdanu Uzvišenja Svetog Križa, vjernici hodočaste na brdu Visoka iznad Sinja. U subotu 16. rujna, kod ...
U župi Porođenja Blažene Djevice Marije u Srinjinama, 10. rujna svečano je otkriveno i blagoslovljeno spomen-obilježje ...