Mons. Juraj Batelja posjetio CBS u Splitu

Zagrebački svećenik i postulator za kauzu kanonizacije bl. Alojzije Stepinca, mons. Juraj Batelj posjetio je 25. i 26. listopada Centralno bogoslovno sjemenište Split. Tom prigodom predvodio je 26. listopada euharistijsko slavlje u bogoslovnoj kapeli u koncelebraciji s rektorom CBS-a don Đulianom Trdićem i ostalim svećenicima.

Mons. Batelja je splitskim bogoslovima govorio o kršćanskom načinu življenja i svećeničkoj formaciji, nadahnut primjerom života blaženoga kardinala Alojzija Stepinca.

Osvrnuvši se na primjer velikoga zagrebačkoga nadbiskupa i sveca, istaknuo je važnost svakodnevne askeze i mistike, ali i intelektualne naobrazbe u životu onih koji se pripremaju za svećeničko zvanje. „Mladi Stepinac, to je čovjek koji citira ‚Nasljeduj Krista’, znanstvenika Keplera, pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, Sveto Pismo, Orlovsku Zlatnu knjigu i druge“, kaže Batelja. U svojoj je propovijedi Batelja naglasio veliku odgovornost svećeničkog zvanja. Naime, i Stepinac je već kao mladić bio duboko svjestan velike odgovornosti svećenika pred Bogom i ljudima, kada je, dok se još hrvao s pitanjem poziva, govorio da je bolje ne biti svećenik nego sablažnjavati narod: „Kršćanska askeza od nas traži da prihvatimo svoje zvanje strpljivo, dragovoljno i gorljivo“, zaključuje Batelja Stepinčevim riječima, izrazivši bogoslovima ujedno i svoju veliku želju, da – poput Stepinca – prilikom svoje svećeničke formacije i kasnijega života usvoje sve veću ljubav prema Bogu i Crkvi.