Split: Mladomisnici položili jurisdikcijski ispit

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je u četvrtak 4. srpnja u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu sedamnaestoricu novozaređenih svećenika: don Peru Bardova, don Domagoja Durdova, don Juru Lovrinčevića, don Dina Prkuta, don Josipa Ulića, don Ivana Zovka, don Andreja Marića, don Vladimira Smolju, fra Kristiana Radasa, fra Marka Đereka, fra Darija Sinkovića, fra Ivana Grubišića, don Tonćija Antu Prizmića, don Josipa Mudrog, don Hrvoja Zaninovića, don Grgura Alviža i fra Tomislava Trandlera. Nakon položenog jurisdikcijskog ispita podijelio je ovlast trajnog ispovijedanja osmorici svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, te potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu četvorici svećenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, trojici svećenika Dubrovačke biskupije, jednom svećeniku Šibenske biskupije i jednom svećeniku Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović, profesori i mentori ispitanika fra Šimun Bilokapić, fra Ivica Jurić i don Mladen Parlov.

Uz srdačnu dobrodošlicu na početku susreta nadbiskup Barišić je mladomisnicima čestitao na sakramentu svećeničkog ređenja rekavši da mogu biti ponosni i zahvalni Bogu što ih je posvetio za djelitelje Božjega oproštenja i milosrđa. „Ispovijed je čudo Božje ljubavi, najsnažniji izričaj Božje milosti u kojem se očituje Božja pedagogija vođena nježnošću i milosrđem“, ustvrdio je mons. Barišić. Naglasio je kako „svećenici trajno žive dinamiku ispovijedanja, jer su i oni kao grešni ljudi potrebni Božje ljubavi i opraštanja“. Pozvao je mladomisnike na milosrđe prilikom susreta s braćom i sestrama. „Neka svi vjernici u ispovjedaonici kroz susret s vama osjete milosrdni pogled Kristova lica“.

Generalni vikar i mentori proveli su s novozaređenim svećenicima jurisdikcijski ispit, provjerili njihovo poznavanje pojedinih crkvenih propisa, moralnih načela i pastoralne primjene. Komisija je zajednički donijela svoje mišljenje o prikladnosti kandidata za dobivanje ovlasti trajnog ispovijedanja i za dobivanje potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu, te im obznanila da su svi uspješno položili. Mons. Barišić je potom mladomisnicima podijelio trajnu ovlast za ispovijedanje i potvrde o položenom jurisdikcijskom ispitu. Susret je završio zajedničkim ručkom.