U Splitu održana tribina „Istina o Istanbulskoj konvenciji“

U prepunoj velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, u ponedjeljak 5. ožujka održana je u organizaciji građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj konvenciji“ u suradnji s Hrvatskom zajednicom bračnih susreta, Hrvatskom udrugom Benedikt i Splitsko-makarskom nadbiskupijom tribina „Istina o Istanbulskoj konvenciji“.

Na tribini su govorili prof. Ladislav Ilčić dopredsjednik udruge Glas roditelja za djecu – GROZD i savjetnik u Ministarstvu kulture, Marija Friedrich iz udruge za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR te Anđa i Ivica Veža, voditelji Hrvatske zajednice bračnih susreta u Splitu. Voditelj tribine je bio doc. dr. sc. Marko Jukić, član nadzornog odbora HUB-a koji je u svom uvodnom izlaganju kazao kako nije potrebno donositi zakon o potvrđivanju Istanbulske konvencije da bi zaštitio žene od nasilja jer Republika Hrvatska ima dobre zakone koji štite žene od svih oblika nasilja, uključujući i obiteljsko nasilje. Posebno se osvrnuo i na jednostrano bavljenje ljudskim pravima. „Pravi dokaz su silovanje kao sustavno kršenje ljudskih prava i kao ratni zločin za vrijeme agresije na Hrvatsku. Ovakva kršenja ljudskih prava su potpuno podcijenjena, zanemarena, prešućivana. Promotore Konvencije to uopće ne zanima“, kazao je dr. Jukić upozorivši pri tom na strogi mehanizam nadzora GREVIO i financijske troškove koji će posebno opteretiti državnu blagajnu.

Govoreći o mužu i ženi kao putokazu u bračnom životu, bračni par Veža svjedočili su ono što im je Bog namijenio kao bračnom paru, da svoj život žive pema Božjim vrijednostima. Njihove poruke širile su optimizam bračne zajednice i vrijednosti kršćanskih obitelji koje čvrsto vjeruju u snagu i moć sakramentalne veze braka koji počivaju na odnosu i međusobno se prožimaju. „Pravu ljubav moguće je ostvariti poštivajući se u različitosti. Ta različitost proizlazi iz naše nutrine, iz našeg bitka iz našeg identiteta. Supruga i ja smo tjelesno različiti kao i naši osjećaji, način razmišljanja, reakcije. Sretni smo i zahvalni Bogu jer baš te različitosti nas obogaćuju, nadopunjuju i jednostavna su rješenja u mnogim životnim izazovima“, kazali su te na kraju naglasili: „Zajedništvo i jedinstvo su temelji opstanka i razvoja društva jer upravo iz ljubavi žene i muškarca rađa se novi život“.

Potom je Marija Fridrich, predstavnica Udruge za cjeloviti spolni odgoj "Teen Star", govorila o diskutabilnom odnosu roda i spola. „Spol čovjeka je određen prilikom oplodnje, muška djeca imaju "xy" kromosom, a ženska "xx". Postoje određeni poremećaji, mogućnost viška kromosoma "x", ili suprotno, međutim, u svim tim slučajevima je uvijek jasno je li u pitanju muška ili ženska osoba. Budući da spolnost ima određene dimenzije: tjelesnu, emocionalnu, intelektualnu, duhovnu i društvenu, radi se o tome da se pokušava izvaditi iz konteksta društvena dimenzija i dati joj novo ime – rod“, objasnila je Marija Friedrich.

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji Ladislav Ilčić je ustvrdio da je ona samo način da se progura određena rodna ideologija. Navodio je primjere u kojima bi to bilo nepoželjno, a jedan od njih je i primjer muškaraca koji ulaze u ženski sport. "Mislim da upravo žene, na ovaj način, s ovom ideologijom mogu nastradati, jer zamislite da vam dođe sad nekakva kolegica visoka 190 cm s 90 kg i igra s vama rukomet ili, ne daj Bože, nekakvu borilačku vještinu", poručio je Ilčić. Potom je nabrojio neke od posljedica rodne ideologije u društvu kroz ekstremne primjere iz stranih medija i država, no i jedan domaći. „Mi svi trebamo raditi na tome da informacija i istina o ovome dođe do svih. Treba reći ne! Neprihvatljivo je u Istanbulskoj konvenciji da definira 'rod' kao društveni konstrukt i varijablu neovisnu o spolu, o biološkoj stvarnosti. Ovo je borba za naš identitet. U mnogim zemljama su na snazi ili će biti izglasani zakoni prema kojima će promjena spola biti moguća na temelju izjave. Zakon u Kaliforniji zabranjuje riječ ''mama'' i ''tata'', već koristi pojmove ''roditelj 1'' i ''roditelj 2''. U Americi postoji tzv. 'gender switch day' kada učenici moraju doći u školu odjeveni u osobu suprotnog spola. U Švedskoj djeca sudjeluju na 'gay prideu' u sklopu predškolske seksualne edukacije. U svijetu mahnito raste broj klinika za promjenu spola. Neke države ozakonile su mogućnost promjene spola već u dječjoj dobi, npr. u Velikoj Britaniji od 9. godine života, a u Norveškoj od 7. godine života“, rekao je Ilčić. Dodao je kako je to sve nametnuto kao posljedica rodne ideologije u društvu. 

„Rodna ideologija nema znanstvenu notu koja bi ju držala već se širi kao politička paradigma. Ona se pokušava ispod radara ugurati u novi dokument, a jedan od njih je Istanbulska konvencija. Ova konvencija sadrži u sebi popriličan broj pozitivnih stvari jer se njome zaista bori protiv nasilja nad ženama i baš je zato jako je teško biti protiv takvog dokumenta. Upravo zato je trikom unutra ubačena rodna ideologija“ kazao je Ladislav Ilčić, te na kraju pozvao sve hrvatske građane, udruge i političke stranke da se Građanskoj inicijativi Istini o Istanbulskoj konvenciji pridruže, kako bismo zajedno širili istinu o Istanbuskoj konvenciji i tako spriječili ratifikaciju tog dokumenta koji je većini hrvatskih građana neprihvatljiv.