Proslavljena Gospa Fatimska na splitskim Škrapama

Župa Prečistog Srca Marijina na splitskim Škrapama proslavila je u ponedjeljak 13. svibnja župnu svetkovinu Gospe Fatimske. Euharistijsko misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić u koncelebraciji s upraviteljem župe don Ivanom Zovkom, pastoralnim suradnikom don Mijom Šurlinom, salezijanskim provincijalom don Milanom Ivančevićem, svojim tajnikom don Renatom Pudarom, župnikom Župe sv. Spasa na Mejašima don Hrvojem Dragunom te župnikom župe sv. Marka u Makarskoj don Jurom Lovrinčevićem. 

U prepunoj kapelici, iz koje su za ovu proslavu uklonjene klupe kako bi što više župljana moglo stati, u samostanu sv. Katarine gdje ova župa već 57 godina slavi svete mise otac nadbiskup pozdravio je sve okupljene te pozvao na zajedničku molitvu našoj nebeskoj Majci, Gospi Fatimskoj.

U propovijedi je nadbiskup objasnio kako se Marija ukazala djeci upravo zbog čistoće dječje duše, iskrenosti i spontanosti djece koja ne znaju manipulirati izvanrednim događajima. Marija se toliko puta ukazuje na raznim mjestima upravo zato jer nam je Isus nju dao za majku, a majci je stalo do njezine djece – želi im biti blizu, savjetovati ih i dijeliti s njima njihove radosti i patnje. Ona to čini trajno svojom nevidljivom prisutnošću te s vremena na vrijeme svojim ukazanjima želi dodatno ohrabriti svoju djecu naglasio je nadbiskup. Potom se osvrnuo na evanđelje koje donosi radosni susret Marije s njezinom rođakinjom Elizabetom koja očekuje dijete u dobi kada se tako što ne očekuje. 

Zatim se osvrnuo na Gospina ukazanja u Fatimi s naglaskom na sljedeći citat koji Lucija opisuje u svom pismu kardinalu Caffarru: “Odlučujuća bitka između Gospodina i sotonina carstva vodit će se na polju braka i obitelji. Ne dajte se nimalo zastrašiti jer će svi koji djeluju u prilog svetosti braka i obitelji uvijek nailaziti na protivljenja. Napadat će ih se svim mogućim sredstvima zato što je ishod toga sraza odlučujući.” Upravo zato potrebno je čuvati svetost obitelji po uzoru na Svetu Nazaretsku obitelj, zaključio je nadbiskup. Potom je uputio molitvu Mariji da svojom Majčinskom pomoći štiti naše obitelji i ne dopusti da zlo pobjedi u životu našeg naroda i Crkve.   

Foto: Marija Anđela Mikulić

Pred sam kraj, upravitelj župe don Ivan Zovko, zahvalio je nadbiskupu na predvođenju ovog svetog misnog slavlja. Predstavio je nadbiskupu župu i njen život. Posebno je zahvalio i časnim sestrama koje već dugi niz godina svoju kapelicu stavljaju na raspolaganje za potrebe župe, budući da župa nema izgrađenu župnu crkvu. “I dok naš san o župnoj crkvi ne jenjava u tome prepoznajemo volju Božju i Njegove planove koji su puno puta različiti od naših, a na kraju vidimo i bolji.  Kroz dugi niz godina ovdje u ovom samostanu i sami smo stostruko primili, a osobito naša djeca i mladi koji su se odgojili uz svećenike i časne sestre sve ove godine u ovom samostanu,“ zaključio je don Ivan. U ime župne zajednice, simboličan poklon ocu nadbiskupu i njegovom tajniku uručili su ministranti. Pjevanje tijekom mise animirao je župni zbor pod ravnanjem s. Pavle Negovec. 

Na kraju mise pred likom Gospe Fatimske nadbiskup Križić je izmolio posvetnu molitvu te zapalio svijeću na Uskrsnoj svijeći i  svjetlo Kristovo proslijedio vjernicima. Svi vjernici potom su se sa svijećama u ruci uputili za kipom Gospe Fatimske u procesiju ulicama Škrapa. Pjevalo se i molilo s zapaljenim svijećama u rukama. Na kraju s terase je nadbiskup uputio završnu riječ i dao svoj očinski blagoslov. Napomenimo kako se župa se za proslavu blagdana svoje zaštitnice pripremala trodnevicom koju su predvodili don Roko Kaštelan i don Ivan Šesto. Drugog dana u sklopu trodnevnice održana je i monodrama Pere Eranovića “Bio sam tamo”. Osobito svečano bilo je treći dan trodnevnice kada je prigodom Majčinog dana župni dječji zbor “Biseri” imao koncert posvećen svim majkama. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Jure Žuro ispraćen je na posljednji počinak u petak, 14. lipnja 2024. ...
Kandidati za prezbiterat Splitsko-makarske nadbiskupije ispovijedili su vjeru i izrekli prisegu vjernosti Katoličkoj ...
Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije upriličen je, u srijedu 22. svibnja, u Marijanskom svetištu i Duhovnom ...
U splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra, na Duhovski ponedjeljak i blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, 20. ...
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u četvrtak, 16. svibnja, proslavio svoj dan i 25. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić primio je, u ponedjeljak 13. svibnja, u Nadbiskupskom ...
Župa Prečistog Srca Marijina na splitskim Škrapama proslavila je u ponedjeljak 13. svibnja župnu svetkovinu Gospe ...
Župa Svetoga Spasa na splitskim Mejašima proslavila je u četvrtak 9. svibnja župnu svetkovinu Uzašašća Gospodinova te ...