Proslavljena 25. obljetnica Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u četvrtak, 16. svibnja, proslavio svoj dan i 25. obljetnicu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici. Program jubilarne proslave odvio se u sklopu „Dana KBF-a“ koji se održavaju od 13. do 17. svibnja.

Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu, predvodio Veliki kancelar KBF-a te splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić. U koncelebraciji su, između ostalih, bili: šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić, šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas, dekan KBF-a izv. prof. dr. sc. Šimun Bilokapić, ovlaštenik Velikog kancelara prof. dr. sc. Marko Trogrlić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Franjo-Frankopan Velić, prodekan za znanost prof. dr. sc. Ivan Bodrožić, prodekan za nastavu doc. dr. sc. Ante Akrap te ostali profesori i svećenici.

Čestitajući svim djelatnicima i studentima dan Fakulteta te pozdravivši sve nazočne goste, mons. Zdenko Križić je u prigodnoj homiliji govorio o opasnostima podjela i otajstvu Kristova jedinstva i zajedništva. Podijeljenost vodi samouništenju i važno je da to shvati svaka institucija, napose Crkva i cijeli narod, istaknuo je na početku nadbiskup. Nadovezujući se na evanđeoski odlomak iz Isusove Velikosvećeničke molitve nadbiskup je kazao da je glavni sadržaj te molitve jedinstvo i zajedništvo Isusovih učenika i Crkve. „Čini se da je to Isusu najvažnije. U tome vidi i najveće prijetnje za budućnost Crkve“, istaknuo je.

Kao princip jedinstva Isus traži da ostanu jedinstveni u njegovoj Riječi. Isusova Riječ ima snagu objedinjavanja. Isusova Velikosvećenička molitva ukazuje na to da je Isus predvidio na neki način poteškoće na planu jedinstva u hodu svoje Crkve. „Znamo, postići jedinstvo je jako teško i u vlastitim obiteljima, a kamo li u široj zajednici“, kazao je mons. Zdenko Križić. „Podijeljenost je problem svake zajednice jer je trajna napast da postavimo sebe kao mjerilo za svaku istinu“, istaknuo je nadbiskup. Nejedinstvo i podijele ne mogu privlačiti već odbijaju i izazivaju rasulo. Potrebno je jedinstvo u vjeri i ljubavi u srcu i duši kako svjedoče Djela apostolska.

Ljubav i zajedništvo u prvoj Crkvi proizlaze i iskustva i shvaćanja da su svi djeca istoga Oca. Stoga bi normalno trebalo biti da tamo gdje se nalaze kršćani da se nalazi i istinska obitelj: „No, često se događa da postoji samo jedinstvo u vjeri, no ne i zajedništvo u ljubavi ili, još gore, ni jedno ni drugo“, naglasio je nadbiskup. Isus pred nas stavlja model Presvetoga Trojstva koji je bio jedno u ljubavi i međusobnom darivanju, kazao je. Isus kada je molio za jedinstvo nije molio samo za jedinstvo različitih Crkava već prvotno za jedinstvo između nas samih u vlastitim Crkvama. „Jer kako možemo tražiti jedinstvo s drugima, ako ne možemo biti u jedinstvu s našim najbližima“, istaknuo je nadbiskup. Na kraju propovijedi nadbiskup je dodao da nam Isus daje Duha koji nas osposobljava za jedinstvo u ljubavi, a kada smo ujedinjeni u ljubavi onda se možemo i istinski darivati, zaključio je.

Tijekom misnoga slavlja pjevanje je predvodio Zbor dijecezanskih i franjevačkih bogoslova pod vodstvom s. Lidije B. Matijević.

Po završetku euharistijskoga slavlja uslijedio je svečani akademski čin u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Osim navedenih crkvenih velikodostojnika te profesora Fakulteta, svečanosti su nazočili i: Prorektor za strateško planiranje i upravljanje Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Boris Maleš, profesor na FGAG-u u Splitu prof. dr. sc. Nikša Jajce, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu prof. dr. sc. Branimir Lela, docent na Filozofskom fakultetu Odsjeka za povijest u Splitu dr. sc. Nikša Varezić, ravnatelj Teološko-katehetskog odijela Sveučilišta u Zadru dr. sc. Zdenko Dundović, prodekan za nastavu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakova dr. sc. Boris Vulić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu i poslanik splitsko-dalmatinskog Župana g. Tomislav Đonlić i mnogi drugi.

Nakon što je dekan Šimun Bilokapić svim nazočnima zaželio dobrodošlicu, pozdravni govor izrekao je i Veliki kancelar mons. Zdenko Križić. Na početku je još jednom pozdravio sve nazočne po redu i časti, a zatim i same diplomante kojima je čestitao na uspjesima zaželivši im blagoslov u budućem evangelizacijskom radu. Nadovezujući se na apostolsku konstituciju pape Franje „Veritatis Gaudium“ o kršćanskim sveučilištima i fakultetima izvodio je jedno od četiriju duhovnih principa obnove na fakultetima, a taj je jedinstvo znanosti i svetosti. Jer ako nema jedinstva između znanosti i svetosti tada je naše poslanje promašeno, istaknuo je nadbiskup. Također, zahvalio je svim profesorima na uloženom trudu u odgoju budućih teologa i svećenika. Napomenuo je moraju znati da ne izgrađuju studente samo lijepim predavanjima već prvotno primjerom vlastita života.

Zatim je dekan Šimun Bilokapić iznio izvješće o radu Fakulteta od prošlogodišnje proslave dana Fakulteta. Na Fakultetu je u tri studijska programa – Integrirani filozofsko-teološki, Preddiplomski teološko-katehetski, Diplomski teološko-katehetski studij – u ovoj akademskoj godini upisano 116 redovitih studenata. Na dva poslijediplomska studijska programa upisano je 21 redoviti student. Potom je dekan predstavio mjere poduzete u svrhu upravljanja i osiguravanja kvalitete Fakulteta. Govorio je i o studentima te njihovim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima; nastavnicima i njihovoj djelatnosti; znanstvenoj i stručnoj djelatnosti Fakulteta; mobilnosti i međunarodnoj suradnji te o stručnim službama, prostoru, opremi i financijama. Nakon izvješća, diplome i svjedodžbe dobilo je 27 studenata/studentica te su time postali prvostupnici/prvostupnice katehetike, magistri/magistre katehetike i magistri/magistre teologije.

Prigodom Dana Fakulteta, prema Pravilniku KBF-a u Splitu, Fakultet dodjeljuje priznanja, nagrade i zahvalnice studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju. Prva nagrada dodijelila se studentici Emanueli Matijaca koja je akademske godine 2022./2023. odslušala cjeloviti program prve godine Integriranoga preddiplomskog i diplomskog filozofsko-teološkog studija i položila sve ispite s prosječnom ocjenom izvrstan, 4,90. Drugu nagradu je dobila studentica Luciji Čorić koja je u akademskoj godini 2022./2023. odslušala cjeloviti program treće godine Preddiplomskog teološko-katehetskog studija i položio sve ispite s prosječnom ocjenom izvrstan 4,65. Treću nagradu dobio je student Stipe Mlikotić koji je odslušao cjeloviti program prve godine Diplomskog teološko-katehetskog studija s prosječnom ocjenom izvrstan 4,83. Nagradu za najbolji seminarski rad za proteklu akademsku godinu dobio je student Integriranog filozofsko-teološkog studija Tino Radaš koji je napisao najbolji seminarski rad pod nazivom „Literatura o kumranskim spisima na hrvatskom jeziku do 1997. godine” pod vodstvom izv. prof. dr. sc. fra Domagoja Runje. Najbolja diplomantica na Diplomskom teološko-katehetskom studiju je Antonija Katić koja je završila studij s ukupnom ocjenom 4,62. Zlata Katarina Šućur je najbolja diplomantica koja je završila Filozofsko-teološkom studiju s ukupnom ocjenom vrlo dobar 4,39. Završetkom protekle akademske godine 2022./23. u mirovinu je otišao dr. sc. fra Ante Vučković koje mu se udijelila povelja zahvalnosti za trud koji je uložio u život akademske zajednice. U ime diplomanata i nagrađenih studenata riječi zahvale izrekao je mag. theol Tonči Prugo.

Akademski čin uzveličao je pjevački zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije „Sveti Anastazije” pod ravnanjem Marka Vrkića, a voditeljica programa bila je Iva Jakelić, studentica druge godine teologije.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je, u subotu 15. lipnja u crkvi Svete Obitelji u ...
Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Jure Žuro ispraćen je na posljednji počinak u petak, 14. lipnja 2024. ...
Kandidati za prezbiterat Splitsko-makarske nadbiskupije ispovijedili su vjeru i izrekli prisegu vjernosti Katoličkoj ...
Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije upriličen je, u srijedu 22. svibnja, u Marijanskom svetištu i Duhovnom ...
U splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra, na Duhovski ponedjeljak i blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, 20. ...
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u četvrtak, 16. svibnja, proslavio svoj dan i 25. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić primio je, u ponedjeljak 13. svibnja, u Nadbiskupskom ...
Župa Prečistog Srca Marijina na splitskim Škrapama proslavila je u ponedjeljak 13. svibnja župnu svetkovinu Gospe ...