Strahovi koji me koče

Završen je ciklus studentskih vjeronauka akademske godine 2022./2023. koji je održao don Boris Vidović na temu "Strahovi koji me koče". 

Predavač je započeo predavanje objašnjavanjem što je uopće strah, zbog čega strahovi dolaze te kako se njih rješiti. 
 
"Strah nam je svima zajednički, svi imamo to iskustvo i svi ga nosimo duboko u sebi. Prisutnost straha nam dolazi još od Adama i Eve, još od izvještaja o stvaranju, kada su spoznali da su goli pa su se sakrili. Tada je Bog upitao Adama 'Gdje si?' na što on odgovara 'Pobojah se!'. Odatle dolazi čovjekov najdublji strah od razdvajanja od Boga koji se onda manifestira na sve druge strahove".
 
Predavač se više osvrnuo na psihičke i tjelesne strahove koje na kraju povezao s duhovnim životom. Čega se ljudi danas najviše boje? Nekako najčešći strahovi koji se javljaju među ljudima, nekad možda podsvjesno, su za budućnost, zdravlje, obitelj, strah od neuspjeha, neimaštine, odbačenosti i neprihvaćanja.
 
Kao nekakvu motivaciju, predavač se osvrnuo na sv. Josipa, velikog uzora današnjice, koji je isto osjećao strah kada mu se anđeo javio u snu te rekao da uzme Mariju i Isusa i pođe u zemlju izraelsku, je Josip strahovao od tog polaska. 
 
Današnji mediji nam predstavljaju današnjeg čovjeka kao samodostatnog, koji može svojim snagama napraviti sve što poželi, a strah nam predstavljaju kao neku slabost koju treba zatajiti i duboko potisnuti u sebi. 
Na pitanje jesu li strahovi uopće korisni, don Boris odgovara: "Povezan je s instinktom preživljavanja i omogućuje brzu i automatsku procjenu je li ta situacija ugrožavajuća ili ne."
 
Također je predstavio i pitanja koja nama samima mogu pomoći da preispitamo dubinu svojih strahova pitanjima čega se konkretno bojim, kakve situacije i zbog čega izbjegavam, što bi se dogodilo da se s njima suočim te na kraju krajeva, koga se bojim?
 
Zaključio je predavanje potaknuvši studente da si posvjeste da su, bez obzira na svoje mane, slabosti i strahove, ljubljena djeca Božja te da ih Bog neizmjerno ljubi. To nas neće oslobodit strahova, ali taj osjećaj nam daje sigurnost u toj kontinuiranoj borbi s nama samima. 
 
Na samom kraju, studentski kapelan don Ivan Terze zahvalio je predavaču te pozvao studente na Misu zahvalnicu za ovu akademsku godinu koja će se održati 11. lipnja u 19:00 sati u Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj.
Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Od srca Vas pozdravljamo u Gospodinu. I ove godine organiziramo našim ministrantima sportsko natjecanje u ...
U povodu početka nove školske godine Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić ...
Tradicionalno hodočašće mladih „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 12. i 13. kolovoza, nekoliko tisuća mladih ...
U nedjelju, 23. srpnja navečer iz Splita je krenulo 147 mladih na hodočašće koje svoj vrhunac ima u sudjelovanju na ...
U župi Presvetog Srca Isusova u Splitu, okupili su se mladi hodočasnici na drugom od tri pripremna susreta za Svjetski ...
Susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Biti ili ne biti“ održan je u srijedu 21. lipnja 2023. u Velikoj dvorani ...
Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodio je, u nedjelju 11. lipnja u ...
U subotu, 3. lipnja članovi dječjeg zbora i ministranti župe Gospe Sinjske uputili su se na godišnji izlet. Ovogodišnja ...