Strahovi koji me koče

Završen je ciklus studentskih vjeronauka akademske godine 2022./2023. koji je održao don Boris Vidović na temu "Strahovi koji me koče". 

Predavač je započeo predavanje objašnjavanjem što je uopće strah, zbog čega strahovi dolaze te kako se njih rješiti. 
 
"Strah nam je svima zajednički, svi imamo to iskustvo i svi ga nosimo duboko u sebi. Prisutnost straha nam dolazi još od Adama i Eve, još od izvještaja o stvaranju, kada su spoznali da su goli pa su se sakrili. Tada je Bog upitao Adama 'Gdje si?' na što on odgovara 'Pobojah se!'. Odatle dolazi čovjekov najdublji strah od razdvajanja od Boga koji se onda manifestira na sve druge strahove".
 
Predavač se više osvrnuo na psihičke i tjelesne strahove koje na kraju povezao s duhovnim životom. Čega se ljudi danas najviše boje? Nekako najčešći strahovi koji se javljaju među ljudima, nekad možda podsvjesno, su za budućnost, zdravlje, obitelj, strah od neuspjeha, neimaštine, odbačenosti i neprihvaćanja.
 
Kao nekakvu motivaciju, predavač se osvrnuo na sv. Josipa, velikog uzora današnjice, koji je isto osjećao strah kada mu se anđeo javio u snu te rekao da uzme Mariju i Isusa i pođe u zemlju izraelsku, je Josip strahovao od tog polaska. 
 
Današnji mediji nam predstavljaju današnjeg čovjeka kao samodostatnog, koji može svojim snagama napraviti sve što poželi, a strah nam predstavljaju kao neku slabost koju treba zatajiti i duboko potisnuti u sebi. 
Na pitanje jesu li strahovi uopće korisni, don Boris odgovara: "Povezan je s instinktom preživljavanja i omogućuje brzu i automatsku procjenu je li ta situacija ugrožavajuća ili ne."
 
Također je predstavio i pitanja koja nama samima mogu pomoći da preispitamo dubinu svojih strahova pitanjima čega se konkretno bojim, kakve situacije i zbog čega izbjegavam, što bi se dogodilo da se s njima suočim te na kraju krajeva, koga se bojim?
 
Zaključio je predavanje potaknuvši studente da si posvjeste da su, bez obzira na svoje mane, slabosti i strahove, ljubljena djeca Božja te da ih Bog neizmjerno ljubi. To nas neće oslobodit strahova, ali taj osjećaj nam daje sigurnost u toj kontinuiranoj borbi s nama samima. 
 
Na samom kraju, studentski kapelan don Ivan Terze zahvalio je predavaču te pozvao studente na Misu zahvalnicu za ovu akademsku godinu koja će se održati 11. lipnja u 19:00 sati u Župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj.
Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U Velikoj dvorani Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu održan je u srijedu, 15. svibnja 2024., susret „Mladi vs. ...
U župi Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu u četvrtak, 2. svibnja održan je pripremni susret svih prijavljenih ...
Treći susret ciklusa pod nazivom „Četvrtak za dušu“ upriličen je u četvrtak, 18. travnja u Župi Presvetog Srca Isusova ...
U srijedu 17. travnja održan je još jedan susret Hrvatskoga nadzemlja pod naslovom „Seks na eks“. Gost predavač bio je ...
Uoči početka Velikog tjedna, u subotu 23. ožujka, održana je likovna radionica za djecu u Riznici splitske katedrale.
Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola ...
U srijedu 20. ožujka, na prvi dan proljeća, u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa održan je još jedan susret ...
Završnica Ministrantske malonogometne lige “Ivan Merz“ (MMNL) Splitsko-makarske nadbiskupije za sezonu 2023./2024 ...