Proslava 1145. obljetnice Branimirove godine

Proslavljena je 1145. obljetnica Branimirove godine u petak 7. lipnja u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

U kontinuitetu od 2017. god., a zahvaljujući blagopokojnom biskupu Mili Bogoviću, na jedan skroman i simboličan način obilježava se spomen na događaj davne 879. godine kada je tadašnji papa Ivan VIII. u poznatim pismima upućenim knezu Branimiru, biskupu Teodoziju i vjernom puku i njihovim pastirima, a datiranim sa nadnevkom 7. lipnja, blagoslovio hrvatski narod i tim činom ga uveo u krilo katoličke crkve. Ovaj događaj smatra se prvim međunarodnim priznanjem Hrvatske države jer je u to vrijeme papa imao osim crkvene i svjetovnu vlast.

Ove godine proslava je bila u ozračju svetkovine Srca Isusova i Bezgrješnog srca Marijina, a započela je križnim putem za Domovinu od crkve sv. Marka groba do svetišta. Misu na samu obljetnicu, 7. lipnja u Satu milosrđa, slavio je upravitelj svetišta vlč. Josip Šimatović. U homiliji je don Josip istaknuo više momenata od kojih je prvi bio razmatranje o žrtvi, prvotno onoj koju je za nas učinio sam Isus Krist svojom mukom i smrću na križu, a potom o žrtvama koje su nebrojeni mučenici kroz hrvatsku povijest podnijeli da bi mi danas mogli imati svoju Domovinu. Na nama je danas da nastavimo izgrađivati ovu zemaljsku Domovinu po uzoru na Nebesku i to radeći svim svojim silama i svom svojom snagom do kraja, kao što je i Isus Krist ostao na križu do kraja.

Nakon mise upriličeno je neprekidno Euharistijsko klanjanje u kapeli Kraljice mučenika do subote 8. lipnja u 15 sati kada je misu slavio fra Mate Puđa, redovnik Provincije Presvetog otkupitelja iz Splita.

Suorganizator slavlja je i ove godine, uz samo svetište u Udbini, bio Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina iz Splita, uz podršku i pomoć pojedinaca i članova pojedinih molitvenih zajednica među kojima se je posebno istakla ove godine karizmatska zajednica Novo rađanje iz Splita.