Hod za život u Sinju

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan je prvi put 8. lipnja u Sinju.

Antonio Bilić, koordinator Hoda za život u Sinju, naglasio je kako su se na ovogodišnjem prvom Hodu za život okupili jer je pravo na život – prvo od svih ljudskih prava.

„Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Ne postoji pravo na prekid života, postoji samo pravo na život. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost samo po sebi. Želimo zakonom osigurati i zaštiti nerođeno dijete, čije srce kuca već 18. dan od začeća. Znanost je potvrdila: od 8. tjedna oblikovani su svi organi djeteta, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta, a s 12 tjedana smješka se u majčinoj utrobi. Tužna je činjenica da kod pobačaja dijete osjeća bol! Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji! Kultura smrti ne može biti vizija nekog društva. Tražimo izdvajanje javnog novca za potporu trudnicama i obiteljima s djecom. I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina! Naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju! Prekid života nerođenog dječaka ili djevojčice ranjava majku i oca djeteta i cijelo društvo”.

„Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Želim vas podsjetiti na nedavni slučaj malog Ivana iz Zaprešića. Hvala njegovoj majci što je imala dovoljno hrabrosti da ga nosi devet mjeseci i rodi. Danas mnogi parovi žele Ivana usvojiti i pružiti mu život u ljubavi, život kakav zaslužuje. Nitko danas ne može reći da se Ivan nije trebao roditi! Upravo zato od Sabora, Vlade RH i nadležnih ministara tražimo da se u hitnu proceduru pošalje zakon koji će omogućiti anonimni porod majci koja ne može ili ne želi zadržati dijete te da se u bolnicama i drugim prikladnim institucijama osiguraju tzv. gnijezda za bebe. To će spasiti život mnogim majkama i njihovoj djeci. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga“, rekao je Bilić.

Ivan Čugura, podijelio je svoje iskustvo posvojenja dvoje djece, koja su u njihovu obitelj, kaže, unijela neprocjenjivu radost i veselje.„Gledajući na dobro drugoga gradimo civilizaciju života i ljubavi. Stavljajući drugoga, slabijeg i manjeg ispred sebe, ispunjavamo svoj život radošću, veseljem. Mi ispunjavamo svoj smisao postojanja. Ljubiti i biti ljubljen. S obzirom na to da smo živi, pozvani smo na avanturu života. Pozvani smo odgovoriti na izazove roditeljstva, obitelji i života“, naglasio je Čugura.

Livija Rogulj, majka šestero djece, svojim najvećim životnim uspjehom ističe upravo svoju obitelj. Svaki novi život u njihovu obitelj donio je još više blagoslova i ispunjenja. „Velike obitelji vrlo su slične – prepune obaveza, ali i istinski radosne. Zbog toga bih htjela ohrabriti sve mlade žene i one koje su već majke, da se ne boje života. Nikad vam neće biti žao zato što ste prigrlile i rodile svako svoje dijete. Kultura života je ono što želimo ostaviti svojoj djeci u nasljeđe, tako da možemo s radošću promatrati kako i oni jednog dana grade svoje obitelji i dalje prenose ono što smo ih učili u djetinjstvu“, istaknula je Rogulj.

Uz Sinj, za život se istoga dana hoda i u gradovima Opuzenu i Varaždinu.