Štićenici Centra „Juraj Bonači“ primili sakramente prve pričesti i potvrde

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Franjo Frankopan Velić predvodio je euharistijsko slavlje, u subotu 8. lipnja u crkvi sv. Andrije na Sućidru u Splitu, za vrijeme kojeg je podijelio sakramente euharistije i potvrde 17 mladića i djevojaka s posebnim potrebama. Uz njih, na misi su se okupili i njihovi roditelji, kumovi, rodbina, prijatelji te ravnateljica Centra Snježana Čotić. Pjevanje tijekom mise animirao je VIS Izidor.

Krizmanike i prvopričesnike je za ovaj važan događaj tijekom cijele godine pripremao župnik sa Sućidra don Zvonimir Mijić u suradnji s vjeroučiteljicom Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“ Melitom Luetić. Pozdravni govor uputio je Hrvoje Brkan. Napomenimo i to da su psalam otpjevale Matea Jović i Gabriela Medić.

Obraćajući se na početku mise svim nazočnima, mons. Franjo prenio je pozdrave splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Zdenka Križića istaknuvši „da ih on sve nosi u svojim molitvama“.

U prigodnoj homiliji mons. Franjo kazao je da je ovo velik dan za sve koji primaju sakrament prve pričesti i krizme. Po tim sakramentima Isus ulazi u njihove živote. No, Isus ne ulazi prvi put u njihove živote već je on tu od početka. Božja ljubav nema početka, ona je bezgranična, ali opet takva da se dala staviti u jednu malu hostiju te je mi možemo blagovati i primiti u svoje živote.

Istaknuo je da nas Bog poziva da rastemo u strpljivosti i ljubavi, a najbolji primjer za to dala je Blažena Djevica Marija čiji blagdan Presvetog Srca danas slavimo. Obraćajući se roditeljima prvopričesnika i krizmanika istaknuo je da je u njihovim životima potrebno puno strpljivosti i ljubavi koje ne mogu postići svojim snagama, ali mogu ako svoje živote predaju Bogu. Nadovezujući se na evanđeoski odlomak (Lk 2, 41-51) istaknuo je da je Marija, kada je tražila Isusa u Jeruzalemu, na kraju traženja sve prepustila Bogu. „Kada ne znamo kako dalje najbolje je pomoć potražiti kod Boga“, istaknuo je. Zaključujući homiliju don Franjo je kazao da budućnost ima samo onaj koji svoj život prepusti Bogu i dopusti se oblikovati njegovom ljubavlju.

Na kraju mise župnik don Zvonimir Mijić zahvalio je mons. Franji Frankopanu Veliću na dolasku i vjeroučiteljici Meliti na požrtvovnom radu s djecom, istaknuvši „da se čovjek najviše formira kroz radost i bol, a nigdje se te dvije stvarnosti ne mogu jasnije vidjeti nego kod vaše djece. Također, nigdje Bog jasnije ne formira čovječje srce nego u susretu s njima”.

Riječi zahvale generalnom vikaru i župniku uputila je i vjeroučiteljica Melita Luetić. Prigodne poklone generalnom vikaru, župniku te obitelji Jurčević, koja svake godine snima događaj podjele sakramenata, udijelili su: Karlo Šarić, Lucija Mesaroš Kiš te Mihaela Mesaroš Kiš. Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje te druženje u prostorijama Župe.

Ovogodišnji primatelji prve pričesti i krizme bili su: Gabriela Medić, Matea Jović, Hrvoje Brkan, Luka Banjan, Anđela Sesar, Ante Vuknić, Gabriel Marunčić, Ivan Marunčić, Lucija Mesaroš Kiš, Mihela Mesaroš Kiš, Korina Borović, Marija Bosiljčić, Marko Mihovil Zorić, Karlo Šarić, Ante Delić, Dino Bombel i Ana Marija Brkan Hajder.