Pacijenti Klinike za dječje bolesti KBC-a Split ilustrirali slikovnicu o sv. Duji

U Kliničkom bolničkom centru Split održana je u ponedjeljak 3. lipnja svečana promocija slikovnice 'Sveti Duje' - jedinstvenog izdanja kojeg su ilustrirali maleni pacijenti Klinike za dječje bolesti.

Plod je to suradnje OŠ Marjan koja u splitskoj bolnici ima svoju područnu školu i Splitsko-makarske nadbiskupije koja je izdavač slikovnice. Djeca su kreirala ilustracije prateći tekst don Ante Mateljana, župnika Dujmove katedrale.

Predstojnica Klinike za dječje bolesti doc. dr. sc. prim. Branka Polić istaknula je da joj je velika čast što je KBC Split dio ove prekrasne ideje. „Škola u bolnici ima veliki značaj za naše pacijente. Moram pohvaliti sve nastavnike jer su potpuno posvećeni obrazovanju najranjivije djece koja nažalost zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu trčati po školskim hodnicima, pratiti nastavu u svome razredu i veseliti se sa svojim vršnjacima. U ove ilustracije uloženo je puno truda, stoga je njena vrijednost neprocjenjiva. Ova slikovnica će Dujmove riječi i njegov život prenositi djeci koja prođu kroz našu bolnicu i biti im svjetionik nade i vjere u njihovim životnim borbama“, rekla je doc. Polić te zahvalila svoj djeci i nastavnicima, kao i don Anti Mateljanu koji se rado odazvao ovoj suradnji.

Zahvalu don Anti, djeci, roditeljima i zdravstvenom osoblju uputila je i voditeljica Škole u bolnici, prof. Božena Škarica. „Razvojni plan OŠ Marjan uključuje provedbu 2 Erasmus + KA1 projekta koja predviđaju sudjelovanje u različitim programima kojima je cilj jačanje psihološke otpornosti djece na bolničkom liječenju, povećanog osjećaja korisnosti i pripadnosti te smanjenja osjećaja usamljenosti i isključenosti. Tako smo u bolnici proveli projekte 'Učini pravu stvar', 'Oslikavanje bolničkih kuta i platnenih torbi' te izradu ove slikovnice. Vjerujemo da će rad na ovim projektima djeci ostati u sjećanju kao nešto što ih je osnažilo u procesu liječenja, a svima nama poslužiti kao inspiracija za nove pothvate društveno korisnog učenja i inkluzivnog volontiranja kojima ostavljamo trag u zajednici“, naglasila je prof. Škarica.

Okupljenima se obratio i autor teksta u slikovnici, prof. dr. sc. don Ante Mateljan, župnik katedrale sv. Dujma i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. „Posebno mi je zadovoljstvo biti tu sa vama i diviti se ovim radovima. Sv. Duje obilježava ovaj grad i vjerujem da, kada vidimo zvonik ili čujemo katedralna zvona, osjetimo nešto posebno što nas svih povezuje u duboko zajedništvo. To zajedništvo se najviše očituje kad je netko u potrebi. Ova suradnja je za svih bila korisna i poticajna te vjerujem da je ovo tek početak“, zaključio je don Ante.

Promociju je pjesmom obogatila klapa OŠ Marjan, a program je vodila s. Jelena Marević.