Dodjela nagrade za promicanje socijalnog nauka Crkve „Fra Špiro Marasović“

Udruga Docat centar Split u suradnji s Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca te uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, dodijelila je, po prvi puta, godišnju nagradu za promicanje socijalnog nauka Crkve koja nosi ime profesora fra Špira Marasovića. Dodjela nagrade održana je u subotu, 1. lipnja u klaustru samostana sv. Frane na Rivi u Splitu.

Dobitnice nagrade su docentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Ivana Brstilo Lovrić za promicanje socijalnog nauka Crkve i magistrica sociologije Paula Zujić za najbolji esej. Nagrade su dodijelili gvardijan samostana sv. Frane na Rivi i vikar provincije fra Martin Jaković i predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić. Svojim su pjevanjem ovaj događaj obogatili i uljepšali crkveni kantači iz Kaštel Kambelovca pod ravnanjem maestra Mirka Jankova.

Paula Zujić, dobitnica nagrade za najbolji esej, koji nosi naslov „Usamljenost: moralni imperativ za Crkvu i društvo“ i koji će biti objavljen u trećem broju znanstvenog časopisa Crkve u svijetu, istaknula je kako joj ova nagrada znači mnogo više od potvrde njenog rada, jer je preko natječaja i pisanja eseja „otkrila“ fra Špira i njegovu misao.

Docentica Ivana Brstilo Lovrić, inače rodom iz Splita, zahvalila se organizatorima na nagradi koja ju, kako je rekla, još više obvezuje da u svojem znanstvenom radu, ali i konkretnom volonterskom i humanitarnom radu kroz „Ulične svjetiljke“, nastoji primijeniti načela, principe i vrijednosti socijalnog nauka Crkve. Smatra da postoji veliki potencijal i prostor u našem društvu koje se tek treba ozbiljnije upoznati i zaživjeti sadržaj socijalnog nauka Crkve. U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade docentici Brstilo Lovrić, Bruno Petrušić iz udruge Docat centar Split je istaknuo povezanost njenog znanstveno-akademskog rada koji je izuzetno širok i bogat, s njenim praktičnim primjenama socijalnog nauka Crkve kroz volontiranje i uključenje u društveno korisne projekte koji su usmjereni općem dobru i marginaliziranim skupinama. A upravo je to i bio jedan od ključnih kriterija kojim su se organizatori vodili u izboru prijavljenih kandidata.

Na kraju ovog događaja organizatori su se zahvalili svima koji su na bilo koji način podržali ovaj projekt, i onima koji će se tek u njega uključiti kako bi postao tradicija i sabirna točka svih kojima je opće dobro na srcu. Posebno su se zahvalili članovima obitelji pokojnog fra Špira koji su bili prisutni na dodjeli nagrade. Bruno Petrušić je istaknuo da ovu nagradu vidi kao sjeme zasijano u dobru zemlju koje će, u svoje vrijeme, donijeti obilan plod.