Svetkovina Tijelova u splitskoj prvostolnici 2024.

Mnoštvo vjernika pohodilo je splitsku prvostolnicu sv. Dujma na Tijelovo – svetkovinu Tijela i Krvi Gospodinove te ujedno i Dan državnosti, u četvrtak 30. svibnja. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Franjo-Frankopan Velić, katedralni župnik don Ante Mateljan, rektor splitskog CBS-a don Vedran Torić, duhovnik CBS-a don Jure Vrdoljak, vicerektor CBS-a don Danko Kovačević te kanonik don Marko Ćubelić. Đakonirao je don Petar Paradžik, a pjevao je Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra Šime Marovića. Orgulje je svirala s. Mirta Škopljanac Mačina.

U homiliji nadbiskup Marin Barišić je istaknuo da nas današnja svetkovina vraća na događaje Velikoga četvrtka. Nije slučajno da je ova svetkovina uvijek u četvrtak poslije svetkovine Presvetoga Trojstva. Naime, Presveto Trojstvo i euharistija su dvije najveće tajne vjere koje su usko povezane, istaknuo je u uvodu.

Nadovezujući se na evanđeoski odlomak kazao je da nam se Krist ostavlja pod prilikama kruha i vina. Kruh je potreban za život, no nije dovoljno samo živjeti već se treba živjeti s radošću. Krist nam daje vino, odnosno svoju Presvetu Krv kako bismo imali radost u životu. „Gospodin želi dati jednu i drugu dimenziju, da ne budemo samo oni koji preživljavaju već želi da, ovdje i sada, doživljavamo plod njegove ljubavi“, istaknuo je mons. Barišić.

Na današnju svetkovinu diljem naših župa tradicionalno se održavaju tijelovske procesije. Tim činom želimo izraziti Gospodinu jedno duboko poštovanje i dobrodošlicu. „Želimo reći da je on dio nas i naše svakodnevice. On želi s nama dijeliti radosti i žalosti. Njegova ljubav želi biti dio naše svakodnevice“, kazao je. Tu se krije i jedna duboka tajna – Krist želi preko nas ući u ovu stvarnost i mijenjati je. Euharistija tako postaje prisutnost neba na zemlji. Nije samo prisutna na oltarima već i u našim osobnim „tabernakulima“. „Tabernakuli“ su najveća svetišta, odnosno „tabernakuli“ smo mi koji blagujemo njegovo tijelo i krv. „Svi smo pozvani biti 'tabernakuli' koji će svjedočiti i pokazivati ovu ljubav“, zaključio je nadbiskup u miru.

Na kraju bogoslužja uslijedio je svečani ophod do Peristila, a potom je mons. Marin Barišić s Presvetim Oltarskim Sakramentom blagoslovio nazočne vjernike, grad Split i cijelu Splitsko-makarsku nadbiskupiju.