Duhovno-marijanska glazbena večer Ruži Otajstvenoj povodom 100 godina slavljenja Svibanjske pobožnosti

Povodom 100 godina slavljenja Svibanjske pobožnosti u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u organizaciji Udruge Cjelovit život i Svetišta, 27. svibnja 2024. u prepunom klaustru crkve Gospi Sinjskoj u Sinju održana je duhovno-marijanska glazbena večer Ruži otajstvenoj.

Na početku je programa voditeljica Helena Budimir krasnoslovila pjesmu Divici Mariji Marka Marulića. Pjesmu je Marulić napisao prije više od petsto godina na hrvatskom jeziku i svjedoči nam o odanosti i vjernosti Majci Mariji u najtežim trenutcima hrvatske prošlosti. U povodu 500. obljetnice njegove smrti, Vlada Republike Hrvatske odlučila je 2024. godinu proglasiti Godinom Marka Marulića. I veliki Marko Marulić i mnogi pjesnici poslije njega štovali su Majku Božju o čemu su posjetitelji večeri imali prilike slušati tijekom programa koji sastojao od predavanja, glazbenih i literarnih interpretacija.

Središnji dio programa bilo je izvrsno predavanje Ruži otajstvenoj fra Gabrijela Hrvatina Jurišića u kojem je govorio o podrijetlu i značenju imena Marija, o početcima i duhovnoj vrijednosti Svibanjske i Listopadske pobožnosti kojima hrvatski narod dugi niz godina iskazuje vjernost Djevici Mariji. Fra Gabrijel je član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja bogatog životopisa posvećenog svom duhovnom pozivu. Od 1974. godine glavni je i odgovorni urednik Zbornika Kačić. Objavio je više od 700 popularnih, stručnih i znanstvenih radova hagiografske, mariološke i povijesne tematike objavljivanih u brojnim listovima, časopisima i zbornicima. 2019. godine u Baškoj Vodi, odakle je rodom, proslavio je dijamantnu misu, 60. obljetnicu svećeništva. Te godine dobio je i Nagradu za znanost Don Frane Bulić kao urednik Zbornika Kačić. Dana 15. svibnja, Hrvatsko društvo katoličkih novinara udijelilo mu je nagradu za životno djelo u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

U glazbenom dijelu programa nastupili su: fra Toni Šimunović Erpušina koji je tijekom večeri otpjevao tri gregorijanska napjeva Ave Maria, Tota Pulchra, Salve Regina. Tenor Vinko Maroević nastupio je u klavirskoj pratnji Tine Cvitanić i otpjevao je skladbe Ave Maris Stella Ivana pl. Zajca i Zorom ranom fra Bernardina Sokola. Klapa Sinj, istinski čuvar izvorne dalmatinske klapske pjesme, izvela je skladbu Gospe Sinjska, Majko Rame.

Foto: Petar Malbaša

Posebno emotivan trenutak je bio nastup hodočasnice Zdenke Bergant koja je je na usnoj harmonici izvela skladbu Ave Maria. Ona je sa skupinom hodočasnika stigla u samostan na biciklima iz Slovenije. Svoj put nastavljaju prema Međugorju.

U literarnom dijelu programa posjetitelji su imali prigodu čuti izbor pjesma velikana hrvatske duhovne književnosti. Voditeljica programa Helena Budimir, prof. interpretirala je pjesmu Naša Gospa Sinjska Velimira Deželića starijeg. Dr. sc. Frano Vrančić interpretirao je pjesme Najljepšoj među ženama Ante Jakšića, Zdravo Marijo Milana Pavelića i Ave Maria Vladimira Nazora. Helena Balajić, prof. intrerpretirala je pjesme Djevici Snježnoj Izidora Poljaka, Balada o Gospinim pčelama i Veliki angelus Rajmunda Kuparea.

Na kraju programa okupljenima su se obratili prigodnim riječima zahvale predsjednica Udruge Cjelovit život Tanja Kodžoman Križanac te gvardijan samostana Gospe Sinjske fra Marinko Vukman. Prije rastanka svi su sudionici programa i publika zahvalili dragoj Gospi na predivnoj večeri zajedničkom pjesmom Marijo, svibnja kraljice.