Godišnji susret Društva Prijatelja Malog Isusa u Međugorju

U svetištu kraljice Mira u Međugorju, 25. svibnja 2024. godine, proslavljen je Godišnji susret i slavlje Jubileja 30. godina od postojanja i djelovanja Društva Prijatelja Malog Isusa splitske provincije. Bio je to blagoslovljen dan za PMI od kojih se okupilo više od 300 sudionika iz župa: Splita; svetišta Gospe od Pojišana, sv. Križa, sv. Obitelji, Gospe od Milosti, zatim Solina – Gospe od Otoka, Srinjina, Dugopolja, Jesenica, Dugog Rata, Omiša, Katuna-Kreševo, Metkovića, Opuzena, Vrgorca, Livna, Pučišća i Sutivana.

Organizacijom je koordinirala pročelnica za splitsku provinciju s. Dolores Brkić sa animatorima pojedinih skupina i sestrama vijeća Društva. Naime godišnji susret je uvijek u zadnju subotu mjeseca svibnja. Ove Jubilarne godine poklopilo se da je 25. dan u mjesecu i dan Maloga Isusa, ali ne beznačajno i 137. rođendan Padre Pia, svećenika kapucina. Za podršku i zahvalnost Društvu PMI nazočan je bio i župnik sa splitskog Pojišana fra Žarko Lučić, provincijska glavarica s. Terezija Pervan i nekoliko sestara Služavki Malog Isusa.

Po dolasku u Međugorje, zavisno od vremena pristizanja, sudionici su uvodno sabiranje imali u kapeli klanjanja te pristupili sakramentu pomirenja. Uslijedila je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio župni vikar fra Jure Barišić. Biranim riječima pozdravio je nazočne članove Društva PMI i kazao kako je lijepo da se baš 30. godišnji Jubilej djelovanja obilježava u Međugorskom svetištu. Misna čitanja čitao je novi član Društva PMI, Niki Krstičević i Zrinka Ančić, članica Vrhovne uprave Društva pri Družbi sestara Služavki Maloga Isusa. Pjevanje je po dogovoru bilo u organizaciji svetišta.

U svojoj propovijedi fra Jure je, između ostalog, naglasio mir i pomirenje, opraštanje, zatim svjedočanstvo radosti. Biti ćemo prepoznati u svijetu ako Božja Riječ u nama izaziva radost koja je vidljiva i djelotvorna u svijetu oko nas.

Na kraju mise s. Dolores i Zrinka izručili su župniku međugorskog svetišta fra Zvonimiru Pavičiću veliki zidni sat od bračkog kamena na kojem je Mali Isus sa medaljom sestara i ugravirano 30 godina djelovanja Društva PMI. Sat su darovali uime svih članovi iz Pučišća. Kao i svake godine na godišnjem susretu, pošto je Društvo PMI molitveno – karitativnog karaktera, prikupi se donacija za bližnje. Ovu godinu bilo je to za sestre Klarise u Splitu.

Nakon stanke za ručak i međusobnog druženja ponovno su zajedno okupljeni u dvorani sv. Ivana Pavla II., a sve je radosno i zahvalno pozdravila pročelnica s. Dolores i sa punim srcem svi zajedno su pjevali Himnu Društva „Prijatelju Malenih“. Posebni gosti i prijatelji Nansi i Patrick Latta nastavili su potresno i znakovito životno izlaganje vlastitog obraćenja i daljnjeg života sa Gospom i Malim Isusom. U znak zahvalnosti i jubilarnog djelovanja, darovali su bračnom paru Latta ikonu Djeteta Isusa, koju je ikonopisala Višnja Rickijević PMI sa splitskog Pojišana. U takvoj punini blagoslova sa mise i snažnog iskustva, uslijedilo je svečano primanje novih članova u Društvo. Medaljice Malog Isusa i Statute blagoslovio je fra Žarko Lučić. Pročelnica s. Dolores pojedinačno je predstavila članove. Znakovlje pripadnosti novim članovima podijeli su s. Terezija Pervan, fra Žarko Lučić i Zrinka Ančić.

Zatim su svi obnovili obećanja pripadnosti Društvu i završili molitvom Djetetu Isusu. Provincijska glavarica obratila se svima, zahvalila fra Žarku, s. Dolores za organizaciju i motivirala PMI na daljnji hod sa Malim Isusom, radeći i živeći na slavu Božju i za dobro svih u potrebi.

Uputili su se motivirani moliti krunicu otajstva svijetla, moleći i hodeći uz postaje koje su u prirodi neposredno blizu svetišta. Razmatranja Otajstava molio je Dražen Ordulj a desetice su molili članovi iz različitih skupina. Zahvalni za sve što Mali Isus, naš Spasitelj i središte svih vremena, središte svega svijeta i svakog pojedinog čovjeka, svima sve dariva a došao po Mariji, u tišini su prebirali kod Uskrslog Isusa. Bio je lijepi broj onih članova koji su od samog osnutka u Društvu. Koliko je foto aparat Borka Gunjače mogao prebrojiti zabilježeno je na koncu jednom zajedničkom fotografijom.

U nastavku pojedine skupine birale su još prije odlaska pojedina značajna mjesta u Međugorju: Brdo ukazanja, majčino selo, kuću molitve kod Nansi, kapelicu klanjanja ili još jednom pozdrav Majci Kraljici mira u crkvi sv. Jakova. Vratili su se svi puni dojmova i snažnijom motivacijom ostati sa Isusom na putu, razmišljajući onu Isusovu: Ako hoćeš ići za mnom uzmi svoj križ….i onu sluge Božjeg Josipa Stadlera: IMAJ SRCE ali i molitvom Mariji: Pod obranu se Tvoju utječemo sveta Bogorodice, što je ujedno i bilo moto ovog jubilarnog susreta!